Misc 20/07/2015

La bandera cubana ja oneja a l'ambaixada de Washington

John Kerry visitarà Cuba el 14 d'agost per l'obertura de la cancelleria dels Estats Units

Reuters
2 min
Els convidats assisteixen a la cerimònia d'hissada de la bandera. Carlos Barria / Reuters.

WashingtonAquesta tarda s'ha hissat la bandera cubana a Washington, per primer cop en 54 anys després que els Estats Units i Cuba han reprès formalment les relacions diplomàtiques. Aquesta etapa obre un nou capítol entre els antics rivals durant la Guerra Freda.

El ministre d'Exteriors cubà, Bruno Rodríguez, ha presidit la reinauguració de l'ambaixada cubana a la capital nord-americana, una fita en la distensió diplomàtica que va començar amb l'anunci del president dels Estats Units, Barack Obama, i el president cubà, Raúl Castro, del restabliment de les relacions.

Amb el restabliment de les relacions des de fa més de cinc dècades, l'ambaixada dels Estats Units a l'Havana també ha tornat a obrir oficialment per qüestions comercials. Però la bandera nord-americana no serà hissada fins al 14 d'agost amb la visita del secretari d'estat, John Kerry.

La visita de Kerry, segons el departament d'Estat nord-americà, seria la primera d'un secretari d'estat a Cuba en els darrers 70 anys.

Sense cap mena d'ostentació durant les hores prèvies, els treballadors de l'ambaixada també han penjat la bandera cubana al vestíbul del departament d'Estat dels Estats Units, on s'ha sumat a les banderes d'altres països amb qui els Estats Units manté relacions diplomàtiques.

Declaracions conjuntes

Encara queden moltes diferències entre els Estats Units i Cuba, i s'espera que els resultats dels esforços per una plena normalització de les relacions no seran immediats. Però els passos que s'han fet fins ara han estat oficialment visibles aquest dilluns amb un gran simbolisme després de dos llargs anys de negociacions secretes entre els governs.

Més de 500 persones, entre les quals hi ha funcionaris de l'administració Obama, legisladors nord-americans i una delegació cubana, han assistit a la cerimònia en una mansió que s'ha tornat a convertir en l'ambaixada cubana.

En un altre acte simbòlic, Kerry i Rodríguez, el primer ministre d'Exteriors cubà en visita oficial a Washington des de la Revolució Cubana, s'han reunit al departament d'Estat i més tard han parlat en una conferència de conjunta.

El ministre d'exteriors cubà també ha afirmat que Cuba respecta la proposició que Obama ha fet al Congrés dels Estats Units per aixecar l'embargament i la decisió d'utilitzar els seus poders executius per alleugerir l'embargament.

El ministre d'Exteriors cubà, Rodríguez, ha dit que l'històric restabliment de relacions entre Cuba i els Estats Units només tindrà sentit si els Estats Units aixequen l'embargament comercial i tornen a Cuba la base naval nord-americana a la badia de Guantánamo, a l'est de Cuba.

"Els esdeveniments històrics que estem vivint avui només tindran sentit amb l'aixecament del bloqueig econòmic, comercial i financer, que ha portat moltes mancances i dolor al nostre poble, amb la devolució del territori ocupat a Guantánamo i el respecte per la sobirania de Cuba", ha dit Rodríguez des de la renovada ambaixada cubana a Washington.

L'exili cubà a Miami ha protestat pel pas que ha fet els Estats Units i desenes de persones s'han concentrat al barri Little Havana denunciant la falta de llibertats del règim cubà. La dissidència interna també s'ha mostrat freda per la nova etapa.

stats