Temporal
Societat Meteorologia 28/08/2023

Més de 500 incidents i milers de persones atrapades a l'aeroport, el balanç del temporal a les Balears

La gran majoria es van resoldre diumenge vespre, i aquest dilluns s'estan culminant les tasques de seguretat i de retirada d'arbres

ARA Balears
3 min
Els operaris del Consell treballant a la carretera d'accés a Calvià.

PalmaEl Consell de Mallorca ha elevat a més de 270 les incidències en les quals està treballant des d'aquest diumenge a causa del temporal que ha sofert l'illa. Segons ha informat la institució insular en una nota de premsa, les brigades de carreteres i dels Bombers de Mallorca han treballat de manera "intensa" des d'ahir. En aquest sentit, ha assenyalat que la gran majoria de les incidències es van resoldre diumenge vespre, i aquest dilluns s'estan culminant les tasques de seguretat i de retirada d'arbres.

Precisament, el conseller de Territori, Mobilitat i Infraestructures, Fernando Rubio, ha visitat la carretera de Puigpunyent a Calvià, on els efectius treballen per restablir-hi la normalitat. Durant la visita, Rubio ha destacat la "gran tasca del personal del Consell de Mallorca". Són més de 80 les persones que estan treballant per resoldre les incidències.

En el cas de les carreteres, han estat 50 incidències, la majoria per caigudes d'arbres, branques o pedres. A més, han destacat la caiguda de dues pedres de grans dimensions a la carretera de la Calobra aquesta matinada, que ja han estat retirades. Malgrat el temporal, no ha estat necessari tallar de manera permanent cap carretera de Mallorca.

Respecte de les incidències ateses pels Bombers de Mallorca, n'han destacat 182, principalment la retirada d'arbres i de branques a zones urbanes, i mobiliari urbà de les façanes i de les zones públiques de diferents municipis de l'illa. A la localitat de Calvià, fins a les 14 hores de diumenge, els Bombers de Mallorca han actuat en 56 incidències. Així mateix, han hagut d'actuar a Felanitx, amb la caiguda dels murs i de la teulada de la plaça de toros, entre les més destacades.

També a l'estació de Son Cladera el Viver es va haver d'aturar el servei de tren després que el temporal fes caure la barana de la passarel·la per a vianants. La consellera d'Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, ha visitat aquest dilluns els danys causats ahir, diumenge, i ha comunicat que Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) iniciarà de manera immediata les gestions amb l’Ajuntament de Palma per a la reparació de la barana de la passarel·la, que s‘estima que pugui quedar habilitada de nou per al trànsit d'usuaris en uns quinze dies, i en una segona fase, la renovació de les instal·lacions de l’estació per escometre altres millores pendents del seu manteniment.

El Govern dota de més efectius els Serveis d'Emergència

En una roda de premsa duita a terme ahir i posterior a la reunió operativa dels organismes d'Emergències, el cap de coordinació del servei, Eduardo Parga, va explicar que, per fer front als efectes del temporal, "els professionals han doblat torns i els organismes d'Emergències hi han introduït més personal".

Tot i així, al llarg de diumenge es va "registrar un pic de telefonades molt importants, com per exemple a les 11 hores, quan es va viure un moment crític a la sala de l'112". "Després s'han anat resolent els incidents", ha afegit, i "l'horabaixa ha estat relativament tranquil".

A Menorca més de 60 incidents i a Eivissa 13

Els Bombers del Consell de Menorca han realitzat 60 intervencions derivades del temporal que ha afectat l'illa aquest diumenge. A més, han atès més d'un centenar de cridades pels efectes de la pluja i el vent. En una primera fase, fins a les 18.30 hores, els Bombers van dur a terme 35 serveis. En una segona fase, la DANA Betty va entrar pel ponent de Menorca i va afectar principalment el terme municipal de Ciutadella, en especial el nucli antic.

Els efectes del temporal encara són visibles als carrers de Maó.

Els efectius del parc de Ciutadella, fins entrada la matinada, van fer 22 serveis, mentre que el parc de Maó va realitzar 4 intervencions. Principalment, els serveis foren buidaments d'aigua a la via pública i a habitatges del nucli antic de Ciutadella. Pel que fa a la resta d'actuacions, es van centrar a retirar branques d'arbres caigudes, i es van fer dos serveis a causa de parets seques esbaldregades per la força de l'aigua.

Pel que fa a Eivissa, de moment només s'han comptabilitzat 13 incidents, segons ha informat el Servei d'Emergències de les Balears.

Milers de persones atrapades a l'aeroport

L'aeroport de Palma continua sofrint les conseqüències de la tempesta, ja que la majoria de vols de sortida es veuen llastrats per les demores. No obstant això, Aena confirma que l'objectiu és que al llarg d'aquest dilluns s'hi pugui recuperar la normalitat perquè per a aquest 28 d'agost l'Aemet no ha activat alertes per tempestes ni vent huracanat com les d'ahir.

stats