Temporal
Societat Meteorologia 03/03/2023

El Consell de Mallorca declara "intransitable" la Ruta de Pedra en Sec per risc de despreniment

La consellera, Aurora Ribot, ha insistit a recordar que "està totalment prohibit accedir a la Serra aquests dies"

ARA Balears
2 min
Alzina caiguda enmig del camí

PalmaEl Consell de Mallorca ha demanat aquest divendres als senderistes que no s'acostin a la Ruta de Pedra en Sec perquè "no se'n pot garantir la seguretat". Així ho ha manifestat la institució insular després d'haver declarat la zona com a "intransitable" per risc de despreniment de roques i arbres. A més, han apuntat que és probable que els pròxims dies els arbres més danyats acabin de caure damunt els camins.

Els trams més afectats per la caiguda d’arbres són els que van de Sóller a Pollença, que corresponen a les etapes 5 (Muleta – Tossals Verds), 6 (Tossals Verds – So n’Amer) i 7 (So n’Amer – Pont Romà) de la Ruta de Pedra en Sec. Les etapes 2 (Estellencs–Esporles) i 3 (Esporles – Can Boi) també han patit destrosses i s’hi estan valorant els danys. Les variants de la Ruta de Pedra en Sec que també han quedat greument afectades per la neu, la inundació o la caiguda d’arbres són la variant D: castell d’Alaró – tram de Raixa; la D, entre el castell d’Alaró i el tram de Tossals Verds – Orient; i les variants E i F, de sa Costera i el pas Llis, respectivament. La Ruta de Pedra en Sec transcorre per la serra de Tramuntana i està constituïda per un traçat principal de 170,74 km, distribuïts en vuit etapes i setze variants, que sumen 179,26 km. Tota la ruta té una longitud de 350 km.

Tots els refugis de la xarxa del Consell de Mallorca estan oberts i la majoria mantenen el servei habitual. Tot i així, el departament de Sostenibilitat i Medi Ambient recomana evitar fer ús del refugi de Tossals Verds i So n’Amer més enllà de la necessitat d’emergència en la qualitat de refugi de muntanya, i insisteix en la recomanació de no pujar a la Serra, ja que, a causa de la borrasca, aquests dos refugis no poden garantir el servei habitual.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient i vicepresidenta del Consell, Aurora Ribot, ha insistit que "ens sumam al missatge del Govern i recordam que està totalment prohibit pujar a la Serra si no és estrictament necessari. Demanam a tothom que extremi les precaucions i eviti la pràctica de senderisme a la Serra. Queda molta feina per fer per retornar la seguretat a la Ruta de Pedra en Sec, després del pas de la borrasca".

A més, el departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca ha suspès la caminada popular d’Estellencs a Puigpunyent que tenia prevista per demà, dissabte 4 de març. 

stats