TV
Mèdia 12/04/2023

I vint anys després, Beth va tornar a cantar l'eurovisiu 'Dime'

La cantant de Súria, que feia vint anys que no interpretava el tema, va ser un dels plats forts de la Barcelona Eurovision Party

3 min
Beth en el moment de sortir a l'escenari del Sant Jordi Club

BarcelonaHa trigat vint anys a fer les paus amb Dime, la cançó amb la qual va anar a Eurovisió, però, un cop fetes, Beth ha volgut regalar l'acte de reconciliació als eurofans, segurament les persones que més han fet perquè el tema no hagi caigut en l'oblit. La cantant de Súria era el plat fort de la Barcelona Eurovision Party, el primer esdeveniment per escalfar motors de cara al festival, que se celebra el 13 de maig a Liverpool. Beth va donar als seguidors d'Eurovisió allò que feia anys que reclamaven però ella els negava: cantar en directe Dime.

Visiblement nerviosa –fins i tot i va haver-hi un moment en què es va mig entrebancar– Beth va aparèixer ahir al vespre a l'escenari del Sant Jordi Club precedida per un impressionant cor masculí totalment vestit de blanc que va començar a entonar la melodia de la cançó. La Beth del 2023 està en un moment vital radicalment diferent del de la Beth que l'any 2003 va anar fins a Riga (Letònia) per representar Espanya a Eurovisió: llavors acabava de sortir d'Operación triunfo, programa en què havia viscut anomalies com haver de parlar amb la seva família en castellà, i tothom la parava pel carrer. En la seva actuació d'ahir ja no lluïa les seves característiques rastes ni els pantalons blancs de tir ultrabaix, sinó camisa blanca, short de lluentons i el cabell llarg i llis recollit en una cua. El fervor amb el qual la va rebre el públic, però, va ser el mateix de fa vint anys. Moment karaoke i mòbils amunt per enregistrar el que per a molts eurofans era un moment històric. La cantant va acabar la seva actuació amb "Us ho devia, Barcelona. És tot vostre".

Poc abans que arrenqués la festa, la seva actuació era una de les més esperades, com reconeixen molts dels seguidors que esperaven perquè que comencés un espectacle només apte per a malalts d'Eurovisió. "Que la Beth torni a cantar aquest himne d'Espanya després de vint anys és de les millors coses que poden passar en aquest món. La Beth és molt important per a nosaltres", reconeixia el Gerard, un eurofan que es va desplaçar fins al Sant Jordi Club per veure també alguns dels representants que aniran aquest any a Eurovisió. A la festa d'ahir hi van participar 14 delegacions que viatjaran fins a Liverpool.

Més nerviosa que a Eurovisió

Al final de la nit, Beth reconeixia que tornar a cantar Dime no havia estat fàcil. "Avui estava més nerviosa i emocionada que fa vint anys. Espero que l'espera hagi valgut la pena i també espero tornar-vos-la a cantar aviat", explicava als presentadors de la festa, Sharonne i Giuseppe di Bella. La cantant de Súria, que tot i les peticions dels presentadors no va voler tornar a entonar el tema al llarg de la nit, va explicar que no li sabia greu haver estat vint anys sense cantar la cançó que li va donar la vuitena posició al festival del 2003. "Les coses sempre passen per algun motiu. Estic molt agraïda que la gent continuï estimant-nos tant a la cançó i a mi", deia.

Beth va tenir doble protagonisme en la vetllada eurovisiva. A més de cantar el seu tema, es va atrevir a fer una versió d'una altra cançó mítica del pas d'Espanya per Eurovisió, el Bailar pegados del també català Sergio Dalma. La de Súria explicava que la cançó, que va quedar en quarta posició al festival del 1991, és el seu primer record eurovisiu.

Mentre Beth s'ha passat vint anys fugint de Dime per intentar que no condicionés la seva carrera, Rosa López mai s'ha acabat de desprendre del tot de Europe's living a celebration, cançó amb què va anar a Eurovisió el 2002. La de Granada també va fer acte de presència a la festa, primer cantant un medley de cançons eurovisives espanyoles i, finalment, interpretant el tema amb què va quedar en setena posició al festival. En plena bogeria post Operación triunfo, aquell setè lloc va ser viscut com un drama. Actualment, passats més de vint anys i vista la mala fortuna d'Espanya a Eurovisió en els darrers temps, aquell resultat està considerat una de les majors fites de la delegació espanyola al festival. Rosa no sembla estar traumatitzada pel seu pas per Eurovisió, més aviat el contrari, i ahir donava les gràcies als eurofans per continuar recordant-la i es resistia a abandonar l'escenari.

I del passat d'Eurovisió al present. L'encarregada de cloure la festa va ser Blanca Paloma, la cantant d'Elx que enguany representarà Espanya a Liverpool. L'artista va dur una versió simplificada del seu Eaea –només ella, vestida totalment de blanc, i sense ballarins–, una cançó que només s'entén i es gaudeix si es veu en directe. La potència de la seva veu i l'hipnotisme de la seva actuació són les grans bases de Blanca Paloma de cara al festival. Veurem si la proposta sedueix Europa i si en els pròxims vint anys la valenciana encara vol cantar el tema que l'ha posat al radar de la indústria musical o fa un Beth.

stats