Mèdia 24/02/2022

Ucraïna exigeix l'expulsió de Rússia d'Eurovisió després de la invasió

També s'ha reclamat que els mitjans russos deixin de formar part de la Unió Europea de Radiodifusió

2 min
Pash en una de les seves actuacions

BarcelonaLa televisió pública d'Ucraïna ha exigit que s'expulsi Rússia del pròxim Festival d'Eurovisió, així com de la Unió Europea de Radiodifusió (UER), organisme que s'encarrega de l'organització del festival. Des d'Ucraïna recorden que l'atac de Rússia viola els valors de fraternitat i unió que promulga el festival de la cançó, que està previst que se celebri el 14 de maig a la ciutat italiana de Torí.

En la petició que han presentat els mitjans públics d'Ucraïna s'argumenta que des del 2014, any d'inici de les agressions russes, fins avui, quan ha començat formalment la invasió, les emissores de la Federació Russa han funcionat com a eines de propaganda política del Kremlin. "Durant la política agressiva a llarg termini de la Federació Russa, els recursos d'aquests mitjans de comunicació han difós de forma sistemàtica desinformació i discursos d'odi i han violat les normes periodístiques, fets que són contraris als valors de la UER", diu Ucraïna. En concret, els mitjans públics ucraïnesos assenyalen que Rússia ha infringit l'apartat 2.7 de la normativa de la UER que diu que "les emissores participants [en el festival] respectaran en tot moment els valors de la UER i ESC [Eurovision Song Contest] i s'asseguraran que cap concursant, delegació o país sigui discriminat o ridiculitzat de cap manera".

El comunicat enviat per la televisió pública d'Ucraïna recalca: "La participació de Rússia en el festival d'aquest any es fa a través de la companyia de ràdio i televisió de tot Rússia, que és un instrument del poder del Kremlin en la guerra d'informació contra Ucraïna i que viola constantment els estàndards periodístics lligats a les transmissions públiques". La UER encara no ha comunicat quina decisió prendrà respecte a la petició d'Ucraïna.

Al llarg dels anys, el conflicte entre Rússia i Ucraïna ha tingut ressò a Eurovisió. El 2016 Ucraïna va triar com a representant la cantautora tàtara de Crimea Jamala amb la cançó 1944, que recordava les polítiques de deportacions massives executades per Stalin. La seva actuació es va alçar amb la victòria i l'any següent, el 2017, Ucraïna va ser l'amfitriona d'un Festival d'Eurovisió en què el conflicte amb Rússia va tenir un paper destacat. Iúlia Samoylova, representant russa, no va poder entrar a Ucraïna després que es comprovés que el 2015 havia viatjat a Crimea, un fet prohibit per llei des que Rússia es va annexionar il·legalment la península l'any 2014. El 2019 la cantant Maruv també es va retirar del concurs després que la televisió pública ucraïnesa li exigís que no fes més concerts a Rússia.

L'últim capítol eurovisiu del conflicte entre Ucraïna i Rússia es va viure fa una setmana. La representant ucraïnesa per a l'edició d'enguany, Alina Pash, va ser obligada a renunciar després que es fes públic que va viatjar a Crimea l'any 2015.

stats