A les xarxes

Twitter enceta un meló: els homes estan obsessionats amb l'Imperi Romà?

Un suec membre d'un grup de reconstrucció històrica romana ha obert una polèmica que s'ha viralitzat mundialment a les xarxes

3 min
La viral publicació a Instagram de Flavius

BarcelonaFa 2050 anys que August va fundar l'Imperi Romà. Llavors la societat es dividia en dos estaments entre rics –els divites– i pobres –els humiliores–, els espectacles més comuns eren les batalles de gladiadors i els soldats de la SPQR dedicaven els esforços a estendre's per les tribus de la Gàl·lia. Vint segles després, força coses han canviat, però el record i la idealització d'aquest temps passat segueixen ben presents per a alguns. Però com és de comú pensar en l'Imperi Romà? Segons Gaius Flàvius, un suec obsessionat amb la història romana, els homes n'estan obsedits. "Senyores, la majoria no us imagineu fins a quin punt els homes pensem sovint en l'Imperi Romà". Ara la pregunta ha arribat a Twitter, i el debat s'ha viralitzat entre els seus usuaris.

En un post penjat a Instagram el 19 d'agost, l'usuari @gaiusflavius va preguntar als seus seguidors: "Cada quant penseu en l'Imperi Romà?" Llavors el seu perfil a les xarxes no era gaire popular més enllà dels participants del col·lectiu Centuria, un grup suec de reconstrucció històrica d'aquesta època. Però ben aviat la seva popularitat conqueria pantalles. A principis de setembre, una usuària va veure la publicació de Flavius i va convertir la pregunta d'Instagram en un debat d'abast mundial a Twitter.

"Vaig veure un reel d'Instagram que deia alguna cosa similar a «les dones no tenen ni idea de com de sovint els homes pensem en l'Imperi Romà». Així doncs, vaig preguntar al meu marit: «Quant de sovint penses en l'Imperi Romà?» I sense dubtar-ho em va dir «cada dia»". Això és el que Kelsey Vincent va escriure a la plataforma X –l'antic Twitter–. La publicació ja acumula 26,5 milers de "m'agrada" i més d'un miler i mig de comentaris.

Encara ningú ha aconseguit trobar una resposta seriosa i racional a aquesta desconcertant pregunta. El professor d'història de Roma a la Universitat de Nova York Kevin Feeney va apuntar al New York Times que la societat romana era "extremadament patriarcal". De fet, era dominada per figures d'"homes alfa" com Juli Cèsar o l'emperador August, referents que actualment segueixen sent personalitats conegudes per la narrativa plena de glòries que s'ha difós. El professor Feeney va calcular que més d'un 60% dels seus alumnes –americans i culturalment i geogràficament llunyans a l'Imperi Romà– són homes.

Per bé que és difícil quantificar el grau d'obsessió pel tema, a Catalunya hi ha una tirada important per aquesta etapa històrica. Per exemple, el grup de música Manel van escriure la cançó Roma, que parla sobre una realitat imaginària on el cantant imagina haver "nascut a Roma fa més dos mil anys". En el cas del diari ARA, si es consulta l'hemeroteca hi ha publicat, de mitjana, un tema vinculat a l'Antiga Roma gairebé cada mes.

La pregunta llançada pel suec Flavius també ha generat la riota de molts al llegir el seu missatge, d'una evident connotació patriarcal. Per aquest motiu, algunes usuàries de X, com @indicatiu, han publicat les seves altres "obsessions", que res tenen a veure amb la inquietud de l'integrant del col·lectiu de reconstrucció històrica romana. "Aquests són l'equivalent en noies del tema de l'Imperi Romà per als nois", i adjunta una llista en què apareixen temes com "la relació de la Miley i el Liam i la seva victimització injusta durant l'època 2013 we can't stop wrecking ball", "el TCA col·lectiu que va tenir tothom durant el confinament", "el tractament psiquiàtric que rebien les dones als anys 60", entre d'altres.

La tendència ha esdevingut gairebé una construcció lèxica independent i és utilitzada com un adjectiu per descriure "allò que és realment important". S'han fet diferents mems amb el dubte que va llançar el suec Flavius, com la que publica la locutora de Ciberlocutorio i col·laboradora del Planta baixa @annapacheco_.

stats