Publicació
Mèdia 29/12/2022

El 'Turista de coa d'ull' arriba al lector en forma de llibre

'La desfeta del paradís', de Nova Editorial Moll, aplega els reportatges que el periodista Antoni Janer ha publicat a l'ARA Balears d'ençà del 2018

2 min
La desfeta del paradís

PalmaUna vuitantena dels reportatges que el periodista Antoni Janer ha anat publicant a l'ARA Balears amb el nom de 'Turista de coa d'ull' arriben ara al lector en forma de llibre. La desfeta del paradís. Crònica sociològica del boom turístic a les Balears, de Nova Editorial Moll, està disponible d'ençà d'aquesta setmana a les llibres de les Illes. El també filòleg clàssic ha fet una tria d'entre els més de 200 reportatges que ha publicat cada dissabte d'ençà del 2018, i els ha aplegat segons diferents àrees temàtiques. Així, alguns dels capítols tracten sobre l'impacte que el turisme ha produït en el món laboral, el medi ambient, el patrimoni, els canvis socioculturals...

El capítol dedicat a les visites de celebritats també té un espai destacat. La publicació recupera reportatges com 'Cabanach, el detectiu del boom turístic', 'Quan Deià era una festa', 'Son Vida, la vida oculta del Beverly Hills de Mallorca' o 'Les aventures d'un Borbó per Mallorca'.

Segons l'autor, allò que va començar com una col·laboració casual fa quatre anys es va anar consolidant com un reportatge setmanal. "L'estiu del 2018 a algunes de les parets del centre històric de Palma aparegué la pintada Tourists, go home. En aquell moment va començar a haver-hi veus que qüestionaven el turisme i el relat oficial de les administracions en relació amb els beneficis que causa aquesta indústria a les Balears", argumenta el periodista. "Arran d'aquell fet, vaig proposar a l'ARA Balears de fer una sèrie de reportatges per recollir l'opinió crítica d'alguns experts que reflexionassin sobre la qüestió. Amb el temps, però, em vaig témer que també era interessant incloure-hi les experiències de tots els sectors de la societat que participaren d'aquell fenomen econòmic, social i cultural: cambreres de pisos, treballadors d'hotels, les primeres onades migratòries peninsulars, agrupacions folklòriques que actuaven pel turisme, paparazzis i famosos, picadors, grups de música pop dels seixanta...", comenta Janer.

El resultat és un llibre de 540 pàgines, que inclouen alguns dels reportatges ampliats publicats a l'ARA Balears. "Setmana rere setmana, he anat recopilant informació per publicar el reportatge de cada dissabte. Moltes de vegades m'he trobat testimonis que m'afegien o ampliaven informació sobre temes ja publicats. En aquest cas, he pensat que allò ideal era afegir-la-hi, per oferir un radiografia tan completa com fos possible sobre una època i unes persones determinades", diu el periodista, qui cada setmana continua publicant el reportatge temàtic 'Turista de coa d'ull'.

stats