Televisió

Com serà la televisió espanyola del 2023?

Les noves graelles estaran marcades pel retorn de Júlia Otero i de formats com 'Pekín express'

3 min
Júlia Otero presentarà 'Días de tele'

BarcelonaAny nou, vida nova. O gairebé. Les cadenes espanyoles de televisió arrenquen el 2023 amb novetats a les graelles, tot i que algunes sonen a música que ja hem sentit abans. Entre les propostes que arribaran els dies vinents destaquen les de La 1, que necessita programes que impulsin les seves audiències, que el 2022 van ser les seves segones pitjors dades d'ençà que es mesuren.

Un dels eixos de la revifada que prepara La 1 és el retorn de Júlia Otero a la televisió. La periodista estarà al capdavant del programa Días de tele, un espai de prime time dedicat a la nostàlgia televisiva. Segons ha avançat la cadena, que encara no ha especificat la data de l'estrena, en cada entrega del programa es recuperarà un gran esdeveniment històric que es va poder seguir a través de la televisió i que servirà com a punt de partida per tractar altres temes que, de forma directa o indirecta, hi estan relacionats. Per parlar de tot això, Otero comptarà amb el suport d'experts i també de personatges famosos que donaran el seu punt de vista i compartiran anècdotes personals.

L'altre gran retorn serà el del popular reality Pekín express, que salta a La 1 després d'haver passat per Cuatro, Antena 3 i La Sexta. L'última temporada es va emetre el 2016, però la televisió pública confia que encara hi hagi espectadors disposats a seguir les aventures de diverses parelles per rutes exòtiques. La 1 enviarà els concursants a explorar la Ruta Maia, que passa per Mèxic i Guatemala. Tot i que la cadena encara no ho ha confirmat, la principal candidata per presentar el concurs és Raquel Sánchez Silva, que ja va estar al capdavant de la segona i tercera temporada, emeses a Cuatro, i que s'acaba de quedar sense programa arran de la cancel·lació de Maestros de la costura.

També se suma a la graella de La 1 la còmica Ana Morgade, que presentarà Vamos a llevarnos bien, un programa d'entreteniment amb entrevistes a personatges famosos.

Per si aquestes tres estrenes no fossin suficients, La 1 arrenca l'any amb el Benidorm Fest, el festival que l'any passat va aconseguir insuflar a la cadena una vida que feia anys que no tenia. Les semifinals se celebraran el 31 de gener i el 2 de febrer, i la final, que servirà per decidir el representant d'Espanya a Eurovisió, tindrà lloc el 4 de febrer.

Antena 3 i el seu moment dolç

Amb la tranquil·litat d'haver tancat el 2022 com la televisió més vista a tot Espanya, Antena 3 es prepara per a un 2023 en què estrenarà dos nous concursos, un dels seus formats estrella. Després de l'adeu de ¡Boom!, Juanra Bonet estarà al capdavant d'El círculo de los famosos, adaptació del format internacional The wheel. Diversos concursants hauran de lluitar pels diners i rebran l'ajuda de personatges famosos que estaran asseguts en una ruleta gegant. Per la seva banda, Arturo Valls ha rebut l'encàrrec de comandar El club del 1%, un concurs originalment anglès que assegura que mesura la intel·ligència real de les persones. En el programa hi participen 100 concursants i per guanyar han de respondre correctament a una pregunta que només l'1% de la població encertaria. No es tracta de preguntes de cultura general, sinó de lògica.

A banda dels concursos i un bon grapat de sèries de producció pròpia, l'altre as a la màniga de la televisió privada és la sèrie documental La penúltima y me voy, que mostrarà les interioritats del futbolista Joaquín Sánchez, que aquest any ha presentat El novato, un dels èxits d'audiència del canal.

Pel que fa a la segona cadena d'Atresmedia, La Sexta, la principal novetat serà Desmontando, una adaptació d'un format vist a les televisions autonòmiques de Madrid i Galícia que descobrirà curiositats de diversos indrets espanyols. El guia d'aquesta ruta serà Boris Izaguirre.

Telecinco i Cuatro, sota mínims

Són temps estranys per a Mediaset: Telecinco ha tancat el pitjor any de la seva història i Alessandro Salem ha rellevat Paolo Vasile, que feia 23 anys que liderava el grup a Espanya. De moment, no sembla que hi hagi un pla clar per plantar cara a Antena 3 i les propostes per al 2023 són més aviat fluixes. A banda de continuar recorrent a realities –Telecinco ha incorporat recentment Para toda la vida: Bachelorette–, la cadena està gravant el docureality Maribáñez. El peor equipo del mundo, protagonitzat per tertulià d'El chringuito Cristóbal Soria, que assumirà la missió de rellançar un equip de futbol de la tercera divisió andalusa, el Maribáñez FC.

La graella de Cuatro també serà força descafeïnada. Tot i provocar incendis mediàtics de forma habitual –l'últim cop durant les campanades–, la cadena torna a confiar en Risto Mejide, que recupera Viajando con Chester després de tres anys d'absència. Està per veure si la polèmica que acompanya sempre el publicista serveix per donar una mica d'ales a un canal en hores baixes.

stats