Mèdia 25/02/2022

Eurovisió fa marxa enrere i expulsa Rússia del festival

La Unió Europea de Radiodifusió ha fet públic un comunicat en què qualifica la invasió d'Ucraïna "d'una crisi sense precedents"

3 min
Iúlia Samoylova

BarcelonaFinalment Rússia no podrà participar en el pròxim Festival d'Eurovisió, que se celebrarà el 14 de maig a Torí. La Unió Europea de Radiodifusió (UER) ha fet públic aquesta tarda un comunicat en què anuncia que ha decidit expulsar Rússia del festival després de consultar-ho amb tots els membres de la unió i seguir les recomanacions de l'òrgan de govern d'Eurovisió. "La decisió reflecteix la preocupació que, arran de la crisi sense precedents a Ucraïna, la inclusió de Rússia en el festival pugui desacreditar la competició", diu l'organitzador de la competició europea. D'aquesta manera, la UER fa marxa enrere, ja que aquest matí encara defensava la participació de Rússia perquè Eurovisió és un esdeveniment "apolític".

"Seguirem compromesos amb protecció dels valors d'una competició cultural que promou l'intercanvi internacional i la comprensió, que uneix audiències, celebra la diversitat a través de la música i uneix Europa en un sol escenari", remarca l'organisme, que ha tornat a remarcar el seu caràcter apolític.

La decisió de la UER arriba després que ahir la televisió pública ucraïnesa exigís l'expulsió de Rússia del festival arran de la invasió. En una primera instància, l'organisme ho va descartar argumentant que la competició és un "esdeveniment cultural no polític", tot i que remarcaven que seguirien la situació bèl·lica a l'est d'Europa de molt a prop. La negativa dels organitzadors va rebre les crítiques dels responsables de la televisió pública sueca. "Simpatitzo amb la idea que Eurovisió és un acte apolític, però la situació a Europa és extremadament seriosa a causa de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. Traspassa tots els límits", assenyalava en un comunicat Hanna Stjärje, consellera delegada de SVT, la televisió pública sueca.

Aquesta tarda, amb les tropes russes ja dins de Kíev, la UER ha canviat d'opinió i ha pres la decisió que Rússia, que encara no havia triat representant per al festival, no tingui opció de participar a Eurovisió.

Per la seva banda, Ucraïna va canviar de representant després que Alina Pash, la cantant que havien triat, hi hagués de renunciar per haver viatjat a Crimea l'any 2015, un fet prohibit per llei arran de l'annexió de la península a Rússia l'any 2014.

En els últims anys el conflicte entre Rússia i Ucraïna ha tingut conseqüències a Eurovisió. El 2016 Ucraïna va triar com a representant la cantautora tàtara de Crimea Jamala amb la cançó 1944, que recordava les polítiques de deportacions massives executades per Stalin. La seva actuació va aconseguir la victòria i l'any següent, el 2017, Ucraïna va ser l'amfitriona d'un Festival d'Eurovisió en què el conflicte amb Rússia va tenir un paper destacat. Iúlia Samoilova, representant russa, no va poder entrar a Ucraïna després que es comprovés que el 2015 havia viatjat a Crimea, un fet prohibit per llei des que Rússia es va annexionar il·legalment la península l'any 2014. El 2019 la cantant Maruv també es va retirar del concurs després que la televisió pública ucraïnesa li exigís que no fes més concerts a Rússia.

La cantant Jamala ha demanat als eurofans que no ignorin les accions de Rússia a Ucraïna. "No sé com és possible, però estan bombardejant gent pacífica. Sisplau, doneu suport a Ucraïna. Parem l'agressió russa", ha dit la guanyadora d'Eurovisió a través d'Instagram.

stats