Rigoberta Bandini i la seva oda a les tetes, favorites per representar Espanya a Eurovisió

El representant espanyol al festival europeu es triarà dissabte al Benidorm Fest, en què la catalana s'enfrontarà a Tanxugueiras i Chanel, entre altres

4 min
Un dels moments culminants de l'actuació de Rigoberta Bandini a la semifinal del Benidorm Fest

BarcelonaNo sé por qué dan tanto miedo nuestras tetas, sin ellas no habría humanidad ni habría belleza”, cantava ahir Rigoberta Bandini al Palau d'Esports l'Illa de Benidorm davant d'uns eurofans enfervorits amb Ay mamá, el tema amb el qual la catalana aspira a representar Espanya a Eurovisió. La cantant va ser la penúltima a actuar en la segona semifinal del Benidorm Fest –l'esdeveniment creat per RTVE per triar representant– i només sortir va quedar clar que la seva candidatura és la favorita per viatjar fins a Torí, la ciutat on se celebrarà l'edició 2022 del festival europeu de la cançó. La seva aparició inicial amb una mantellina blanca tapant-li la cara i amb ulleres de sol va deixar astorat el públic, que ràpidament es va sumar a la festa en què es va transformar l'actuació de Bandini, una proposta que té molt de performance. La decisió de si finalment és la catalana l’encarregada de millorar els tristos resultats d’Espanya a Eurovisió dels últims anys se sabrà aquest dissabte quan s'anunciï el vencedor de la final del Benidorm Fest, en la qual competiran vuit dels tretze preseleccionats per RTVE que han superat les semifinals celebrades dimecres i ahir.

Després d'anys d'infructuoses incursions a Eurovisió, RTVE ha volgut revifar la seva participació al festival optant per un sistema d'elecció de cançó que s'aproxima a l'italià, que tradicionalment ha triat el seu representant a través del festival de San Remo. Les vies anteriors –tria a través d'Operación Triunfo o gales ad hoc– han tingut sempre resultats poc reeixits: Manel Navarro va desafinar i va ser l'artista menys votat del festival; Amaia i Alfred Garcia no van enamorar amb la seva balada i van quedar en la posició 23 de 26, i Miki Núñez es va haver de conformar amb el 22è lloc. L'últim dels representants d'Espanya, Blas Cantó, escollit de forma interna per RTVE, no va tenir gaire millor sort: va quedar en 24a posició.

Sigui quin sigui el resultat que s'obtingui a Eurovisió, RTVE pot dir que almenys ha aconseguit part del seu objectiu, ja que el concurs per optar a representar Espanya ha atret tant artistes mainstream, com Azúcar Moreno, que no han arribat a la final, com cantants de l'esfera indie, com la mateixa Rigoberta Bandini o la xilena Javiera Mena, que tampoc serà a la final del Benidorm Fest.

Suport del públic i del jurat professional

Un dels elements que semblen preveure la victòria de Bandini en la final del Benidorm Fest és que la cantant compta amb el suport tant del públic com el jurat professional, com va quedar clar en la semifinal. En el festival alacantí, la tria dels candidats finalistes es fa a través del vot dels experts (50%), però també del públic (25% de vot demoscòpic, a partir d'un grup de 300 persones representatives escollit pels organitzadors, més un 25% de televot) i Bandini va ser la més votada de la nit (va obtenir 111 punts; 56 del jurat, 25 del vot demoscòpic i 30 del televot).

Una de les preguntes que més li van fer a Bandini abans de la seva actuació, i que més ha hagut de respondre des que va publicar la cançó, és si es veurien tetes a l'escenari, i la resposta sempre ha sigut sí. Bandini no va enganyar i en el moment culminant de la seva actuació a la semifinal del Benidorm Fest va aparèixer un pit gegant com si es tractés d'una bola del món. A darrere s'intercalaven diverses imatges, una de les quals una foto de la cantant embarassada, una clara referència a un dels temes principals de la cançó. "La simbologia era important. L'important era la nostra presència, la nostra emoció... La teta era la cirereta final, un element per acabar d'emocionar-se", reconeixia ahir Bandini després de ser la primera classificada de la segona semifinal del Benidorm Fest.

Tot i que Bandini sembla tenir la victòria assegurada, hi ha altres candidates que amenacen el seu triomf. Entre les més ben posicionades hi ha Tanxugueiras, que amb el tema Terra es poden convertir en les primeres cantants a portar un tema en gallec al festival. Com en el cas de Bandini, la cançó també té un fort component reivindicatiu, no només per la defensa de la cultura gallega i la picada d'ullet a les altres llengües de l'Estat –hi ha una frase en català, una en euskera, una en asturià i una castellà–, sinó també pel missatge de fronteres obertes. El grup que barreja folk gallec i electrònica té el favor del públic –i també el de Salvador Sobral, guanyador d'Eurovisió del 2017–, però no tant del jurat professional del Benidorm Fest, que a la primera semifinal no les van triar com a finalistes. Tanxugueiras es van salvar, de fet, gràcies al 25% del vot demoscòpic i el 25% del vot del públic, que les va propulsar a la segona posició de les opcions més votades de la nit.

El duel entre Bandini i Tanxugueiras també ha fet el salt a l'esfera política, amb dirigents d'En Comú Podem posicionant-se. Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ha mostrat el seu suport a Bandini, mentre que la gallega Yolanda Díaz ha deixat clara la seva preferència pel grup de folk.

L'altre rival a batre és Chanel, la més votada de la primera semifinal. La seva proposta és SloMo, una cançó de pop dance amb tocs llatins i una coreografia que permet a la cantant i actriu lluir-se. Nascuda a Cuba, va arribar a Espanya amb quatre anys i ha passat per diferents musicals, com ara El rey león. Després de ser triada com la millor de la primera semifinal, Chanel reconeixia la seva sorpresa i explicava que ha estat fent un entrenament físic dur per poder fer una actuació impactant.

Tot i que la tria de candidat per a Eurovisió sembla estar entre Bandini, Tanxugueiras i Chanel, a la final del Benidorm Fest també competeixen cinc propostes més: Varry Brava, amb una cançó homenatge a Raffaella Carrà; Rayden; Blanca Paloma; Xeinn, i Gonzalo Hermida. Aquest últim ha entrat a la final contra tot pronòstic, perquè va donar positiu per covid i va participar en la semifinal amb un vídeo enregistrat. Això sí, va ser qui millor va sonar, ja que els problemes de so van ser la tònica de la gala.

stats