Drets laborals

Punt final a la vaga d'actors de Hollywood després de 118 dies

El sindicat i els estudis han arribat a un acord que ara s'ha de ratificar

2 min
Els actors de Hollywood demanen als ‘influencers’ ajuda per a la seva vaga

BarcelonaDesprés de 118 dies, la vaga d'actors de Hollywood arriba a la fi. El sindicat i els estudis i plataformes de streaming han arribat a un acord que estableix noves condicions laborals i que haurà de ser ratificat pels intèrprets. Segons el mitjà especialitzat Deadline, la protesta s'ha acabat oficialment aquest dijous, passada la mitjanit (hora de Los Angeles). La presidenta del sindicat d'actors, Fran Descher, assegura que es tracta d'un acord "històric", mentre que els productors han remarcat que és "un canvi de paradigma a Hollywood".

Amb el final de la vaga d'actors s'acaben set mesos de paralització de la indústria dels Estats Units, perquè abans dels intèrprets van ser els guionistes qui es van plantar per la seva insatisfacció amb les condicions laborals que han patit els darrers anys. En el cas dels guionistes, l'aturada va començar al maig i va finalitzar al setembre. Per primera vegada en seixanta anys, actors i guionistes es van unir en la protesta. Els dos col·lectius de treballadors lluitaven pel mateix tipus de millores, com un augment dels salaris i mesures per assegurar-se que la intel·ligència artificial no els substituirà.

El pacte que s'ha de ratificar, i del qual es donaran a conèixer més detalls divendres, arriba després de l'última oferta de l'Aliança de Productores de Cinema i Televisió, que va assegurar que no aniria més enllà. Ahir al migdia els estudis i les productores de streaming van collar els actors assegurant que necessitaven saber si l'acord era possible o no perquè el temps per posar en marxa la nova temporada de televisió i treballar en les estrenes de cinema per a l'estiu del 2024 s'esgotava. Mitja hora més tard es va anunciar l'acord.

En un comunicat, els productors han assegurat que els actors aconseguiran "els guanys contractuals més importants de la història del sindicat, inclòs l'augment més gran dels salaris mínims en els darrers quaranta anys; nous pagaments pels royalties per programes de streaming; ii àmplies proteccions de consentiment i compensació per l'ús de la intel·ligència artificial", entre altres coses.

stats