Mèdia 25/02/2021

El PSOE, el PP, Podem i el PNB tanquen un acord per a la renovació del consell d'administració de RTVE

L'acord preveu que sigui president de la corporació el periodista José Manuel Pérez Tornero, catedràtic de la UAB

Agències
2 min
Llum verda definitiva a la reforma de la llei de RTVE que obliga a escollir el consell d'administració per consens

Els grups parlamentaris del PSOE, el PP, Podem i el PNB han arribat a un acord per a la renovació del consell d'administració de RTVE, segons han fet públic el PSOE i el PP en dos comunicats. L'acord situarà com a president de la corporació el periodista José Manuel Pérez Tornero, catedràtic de periodisme i ciències de la comunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona. El ple del Congrés votarà aquest mateix dijous els sis membres que són de la seva elecció, i el Senat farà el mateix amb els quatre que li pertoquen. Aquest és el primer acord entre el PSOE i el PP, i queden pendents els que han de fer possible la renovació del CGPJ, el TC, el Tribunal de Comptes, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades i el Defensor del Poble. Fonts dels dos partits s'han emplaçat a seguir treballant en els pròxims dies.

A més del president, el consell d'administració de RTVE estarà format pel periodista català Ramon Colom Esmatges; la que va ser secretària general corporativa de RTVE fins al 2020, Elena Sánchez Caballero; la professora de la Universidad Carlos III Concepción Carmen Cascajosa Virino; el periodista i escriptor José Manuel Martín Medem; el basc Roberto Lakidaín Zabalza; la periodista gallega María Carmen Sastre Bellas; el professor de la Complutense Jenaro Castro Muiña; la periodista María Consuelo Aparicio Avendaño, i l'exdirector del diari basc Deia Juan José Baños Loinaz.

José Manuel Tornero, futur president de RTVE, és el creador del format educatiu La aventura del saber, programa que es va estrenar als anys 90 i que encara avui en dia s'emet a La 2, i és la persona que ha tret la cinquena millor puntuació en el concurs per escollir el consell de RTVE. De 67 anys, ha dirigit el grup d'investigació del Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB, l'Observatori per a la innovació d'informatius (RTVE-UAB) i l'EduMediaLab, el laboratori dedicat a investigar la innovació en els àmbits del periodisme, la comunicació i l'educació.

Tornero agafarà el relleu de Rosa María Mateo com a màxima responsable de RTVE. La periodista és des de 2018 l'administradora única de la corporació, un càrrec provisional per dirigir l'ens públic fins que s'aprovés el nou president per concurs públic. La renovació del consell i l'elecció del nou president es va bloquejar fa gairebé dos anys, just després que el comitè d'experts fes pública la llista amb els 20 candidats preeseleccionats, a causa de la dissolució de les Corts per les eleccions del 2019 i la presentació de diversos recursos contra la preselecció. Aquest novembre el procés es va desbloquejar després que un informe del Senat va resoldre els recursos i emplacés al Congrés a resoldre ja les sis vacants del consell que li corresponen. Una vegada celebrada la votació al Congrés, el procés es traslladarà al Senat, que ha de seleccionar els quatre altres consellers. Posteriorment, el procés tornarà al Congrés per celebrar una nova votació entre els deu consellers i escollir el president.

stats