Mitjans públics

La majoria progressista aconsegueix finalment el fitxatge de Broncano per a La 1

El vot de qualitat de la presidenta interina desbloqueja l'afer

3 min
David Broncano, presentador de l’espai.

BarcelonaA la quarta va la vençuda. La contractació de David Broncano ha estat un serial amb més girs de guió que una sèrie de sobretaula, però aquest dimecres s’ha aconseguit tirar endavant. Pel camí, el consell d’administració de RTVE ha saltat pels aires: van ser destituïts la presidenta interina Elena Sánchez i el responsable de continguts, José Pablo López. El vot de qualitat de la nova presidenta ha estat decisiu a l’hora de poder fitxar el presentador, que adaptarà el programa La resistencia, actualment a Movistar+, per encaixar-lo a la franja de l’access prime time, amb l’objectiu de fer-li la competència a Pablo Motos.

En una reunió extraordinària del consell, els blocs que van conduir l’afer a una situació de bloqueig es mantenien. Quatre dels cinc consellers necessaris seguien estant a favor d’incorporar Broncano: els dos membres proposats pel PSOE, Concepción Cascajosa –nova presidenta interina– i Ramon Colom, als quals se suma l’altre conseller promogut pel PNB, Juan José Baños, i un dels dos que Podem ha col·locat en aquest òrgan de decisió, Roberto Lakidain. A la contra hi havia els tres consellers del PP (Jenaro Castro, Carmen Sastre i Consuelo Aparicio), mentre que l'altre conseller designat per la formació lila, José Manuel Martín Medem, s’havia abstingut la setmana passada. L’expresidenta Sánchez s’ha tornat a absentar, sense delegar el vot a ningú, de manera que la situació era calcada a la de fa uns dies. Però, en aquest cas, un informe jurídic avalava que l'activació del vot de qualitat fos vàlida encara que no hi hagués tot el consell reunit. Les escapades de Sánchez li permeten esquivar la disjuntiva d'haver de votar amb el PP tot i ser membre a proposta dels socialistes, o bé fer costat al bloc que la va ejectar de la presidència. L'altra postura, la de l'oposició dins d'aquest miniparlament en què s'ha convertit el Consell, invoca l'Estatut de RTVE per argüir que cal una majoria absoluta de cinc vots per tirar endavant una decisió d'aquest calibre.

Així, Broncano aterrarà a la televisió pública espanyola per fer un mínim de dues temporades del seu xou humorístic, a raó de més de 13 milions per curs o, el que és el mateix, més de 85.000 euros per capítol, d'una hora de durada aproximadament. El programa duu el segell d'El Terrat, productora que forma part de MediaPro. La pretensió inicial de l’equip era amarrar tres anys, però al llarg de les negociacions s’ha reduït aquest compromís a dues temporades. A més, hi ha algunes previsions que permetrien, si no s’arriba a una audiència mínima del 7,5% durant quatre mesos seguits, rescindir el contracte quan s’acabés el primer any. Altres disposicions inclouen desplaçar el xou a la matinada, per si funciona millor com a late night. Aleshores el nivell d’exigència de quota de pantalla seria del 8%. La 1 va obtenir un share mitjà del 9,7% al llarg del 2023.

Una de les primeres reaccions ha estat la del destituït López, un dels impulsors del projecte que ha acabat pagant amb el càrrec la seva defensa. En un missatge a X no comentava l'assumpte, però sí que posava un GIF de Broncano llançant un petó a l'aire, que es podia interpretar com una llengota als consellers que el van fer descavalcar.

Aquesta divisió política pel fitxatge de Broncano té a veure amb el fet que els assessors en matèria de comunicació de Pedro Sánchez veuen amb bons ulls que hi hagi un contrapès al lideratge ara indiscutit de Pablo Motos en la franja nocturna. El hormiguero, en els seus últims temps, ha basculat editorialment cap a la dreta, i inclou crítiques recurrents al president espanyol i les seves polítiques.

El fet que la decisió s'hagi fet a còpia d'informe legal augura que la batalla no acaba pas aquí. El diari El Mundo consigna que un grup de treballadors ha encarregat també un informe jurídic per saber si el fitxatge amb un contracte que consideren "draconià" pot constituir un delicte d'administració deslleial. L'informe, de qui no se n'aclareix l'autoria ni la identitat dels qui l'han encarregat, explica que "es podrien estar complint elements de tipus penal".

Durant la reunió s'ha aprovat pescar un altre programa de Movistar+: That's my jam, presentat per Arturo Valls, i que adapta un format d'èxit internacional. Es tracta d'un contracte de La Coproductora, que penja de Prisa Media, la unitat audiovisual del grup espanyol que comanda Miguel Ángel Contreras com a director de continguts. L'executiu és, a més, assessor de Pedro Sánchez en matèria de comunicació i fonts de RTVE explicaven a aquest diari que ha estat un dels artífexs de l'arribada de Broncano a la pública, gràcies a l'ascendència que té dins de Moncloa. Així mateix, la cúpula de RTVE ha donat llum verda a la renovació d'El Cazador, el concurs de tardes capitanejat per Rodrigo Vázquez.

stats