TV-MOVIE
Mèdia 13/01/2018

L’especulació immobiliària arriba al Bisbat de Mallorca

‘En vida teva’ són dos capítols de cinquanta minuts que es podran veure el dies 17 i 22 de gener a IB3 TV

Ernest Gil Estarellas
3 min
L’especulació immobiliària            arriba al Bisbat de Mallorca

PalmaTot i ser guionista i posar veu a personatges que surten de la seva imaginació, Ferran Bex (Bunyola 1986) es defineix, curiosament, com una persona poc xerradora. És un dia assolellat i tenim la conversa, intencionadament, davant les portes del Bisbat de Mallorca. L’estacionalitat turística farà que tinguem una conversa tranquil·la i relaxada.

A principi del 2017, Ferran va rebre l’encàrrec per part d’IB3 i Nova Televisió d’escriure una minisèrie de dos capítols inspirada en uns casos polèmics que van envoltar el Bisbat de Mallorca. Ell, que ja havia treballat com a guionista a L’Anell, Migjorn i Hotel Bellavista d’IB3 Televisió, era el primer cop que s’enfrontava tot sol a una ficció d’aquestes característiques. “Prop de vuit mesos varen transcórrer des del primer dia que em vaig asseure davant d’un full en blanc fins que va arribar el dia de rodatge”. Marta Barceló va ajudar-lo en temes d’estructura i diàlegs.

El punt de partida

M’explica el punt de partida d’En vida teva : “Les monges de l’ordre de Santa Bàrbara es veuen obligades a abandonar el convent de Sant Josep i una promotora urbanística s’interessa a comprar-lo per fer-hi un hotel de luxe. A més, apareix una antiga amiga de la infància del bisbe, que farà que es remoguin sentiments dintre seu. El bisbe i tots els que l’envolten hauran d’enfrontar-se a totes aquestes situacions alhora”. No vol revelar-me’n més detalls. Reconeix que la història i els personatges són ficció, tot i situar-la al Bisbat de Mallorca, que és un món que descriu com a molt hermètic i que, tot i desconèixer-lo, li interessava molt. Per documentar-se va fer recerca a les hemeroteques dels diaris, als arxiu d’IB3 i a internet per trobar casos similars i afirma que n’hi ha molts.

Un cop enllestit el guió, rep l’encàrrec de dirigir la minisèrie. Fins a aquell moment, havia estat director de diversos curtmetratges, entre els quals destaquen Monstruos i Passatemps, premiats a distints festivals. Ferran no s’arronsa; localitzacions, càsting, plans de rodatges, assajos... setmanes de preparació per arribar al rodatge amb els deures fets.

La ficció ha disposat d’un equip tècnic (només en rodatge) de prop de 30 persones i un pressupost aproximat de 90.000 euros per 10 dies de rodatge. Les jornades de gravació són de 10 hores diàries. Els actors que hi participen són Blai Llopis, Asun Planas, Miquel Gelabert, Laura Pons i Lina Mira, entre d’altres.

El rodatge va tenir lloc íntegrament a Palma: al Palau Reial es recrea el Bisbat; a l’Ajuntament de Palma s’hi va recrear la biblioteca del convent de les monges, mentre que és a l’Hospital Psiquiàtric de Palma on s’aglutinen més decorats: un passadís d’hospital, un menjador social, una capella i el convent amb els seus patis. També s’han rodat seqüències als carrers de Ciutat i al restaurant Varadero.

Un cop rodat, tocava el muntatge i la postproducció. En poc més d’un mes ho han tingut enllestit.

És curiós, però mentre em conta que sap que és molta l’expectació que s’ha creat al voltant d’’En vida teva’, passa un capellà que es dirigeix al Bisbat i, mentre abaixam el volum, continua el seu camí aliè a la nostra conversa. Reprenem amb un to normal i diu que el que espera “és que la gent gaudeixi de veure una obra de ficció propera, inspirada a Mallorca i a la qual es reconeixeran molts d’espais de Ciutat”. Afegeix que, tot i ser o no creient, “es tracten temes que afecten tota la societat i per això acaba interessant tot el públic en general”.

Allargant la xerrada més enllà d’aquest projecte, creu que “a les Balears hi ha moltes històries reals i fictícies que són susceptibles de ser contades”. Defensa que “talent tècnic i artístic n’hi ha, però falten més infraestructures per aixecar projectes a les Illes d’un sector que és estratègic”.

Acabem parlant, inevitablement, del futur. Ara mateix està com a guionista a Memòria negra d’IB3 i té a la vista un altre programa de televisió. A més, està treballant en un projecte propi de guió de llargmetratge.

stats