Mèdia 14/01/2022

L’era de fusions en els videojocs anticipa una explosió de títols

Tencent, Electronic Arts i Take-Two es consoliden com els gegants del sector

Àngel Català
4 min
FarmVille, de Zynga, va ser un dels jocs més famosos de Facebook

BarcelonaD’ençà que aquesta setmana va saltar la notícia que Take-Two, l’empresa de videojocs responsable de franquícies com Grand Theft Auto, havia comprat Zynga, creador del joc per a mòbils Farmville, per la impressionant xifra de 12.700 milions de dòlars, els experts en la matèria de seguida van vaticinar un futur dominat per pocs grans gegants de l’entreteniment digital, en els pròxims anys. Aquesta fusió (la més cara de la història) no és un caprici aleatori de la companyia. Amb l’acord, l’empresa americana pretén convertir-se amb un gegant global que aglutinarà videoconsoles i jocs per a mòbils i, a més, ser una de les companyies d’entreteniment interactiu que cotitza en borsa més gran del món.

A la cursa hi entren altres corredors, com Microsoft, que l’any 2020 va comprar ZeniMax Media per 8.100 milions de dòlars. La multimilionària empresa de Bill Gates tampoc es va poder resistir a comprar les seves filials, entre les quals inclou Bethesda Softworks (Wolfenstein); Id Software (Doom) o Arcane Studios (Dishonored). Aquell mateix any, va destacar Zynga amb la compra del desenvolupador de jocs per a mòbils turc Peak per 1.800 milions de dòlars. Amb l’adquisició, Zynga va augmentar significativament la seva base d’audiència global. Més de 1.000 milions de persones han jugat a alguna de les seves franquícies, disponibles a més de 150 països.

Però, sens dubte, el 2021 ha sigut l’any dels dispositius mòbils. La nord-americana Electronic Arts va invertir 3.800 milions de dòlars entre Glu Mobile i Playdemic. Per la seva banda, la xinesa ByteDance, propietària de TikTok, no es va voler quedar fora de la cursa tecnològica i va comprar per 4.000 milions de dòlars Moonton Technology, responsables del joc Mobile Legends: Bang Bang. Aquest no ha sigut l’únic gran moviment empresarial de les companyies nipones: l’any 2016 el gegant d’internet Tencent va comprar l’estudi noruec Supercell, responsable de l’exitós joc per a mòbils Clash of Clans, per 8.600 milions de dòlars, fet que va suposar l’operació més costosa en la indústria de l’oci electrònic fins al moment.

A diferència del que passa amb l'streaming, en què els líders del sector són marques ben conegudes com Netflix o HBO, en el cas dels estudis de videojocs, els seus noms no són tan cèlebres. Però n'hi ha tres que a hores d'ara trepitgen el podi del joc digital. A la primera plaça hi ha Tencent. El conglomerat xinès és la companyia de videojocs més gran en l’actualitat. Va ser fundada l’any 1998 a les illes Caiman pels empresaris Ma Huateng, Zhang Zhidong i Che Yidan. En 23 anys ha passat de dedicar-se a crear jocs en línia sense gaire renom a ser el propietari de Riot Games, estudi responsable de l’èxit mundial League of Legends. A més, posseeix el 40% de les accions d’Epic Games, creador del també fenomen de masses Fortnite. Segons un document intern d’Epic publicat el gener del 2020, el conegut battle royale va generar ingressos per valor de 9.100 milions de dòlars entre el 2018 i el 2019. Tan sols durant el primer trimestre del 2021, Tencent va ingressar l’estratosfèrica xifra de 7.500 milions de dòlars.

La plata correspon a Electronic Arts. Aquesta veterana empresa de l’entreteniment digital va ser fundada l’any 1982 per l’empresari nord-americà Trip Hawkins. Amb uns inicis poc esperançadors, l’any 1994 es va assegurar la seva permanència dins la indústria amb el llançament del videojoc de futbol FIFA International Soccer, el primer simulador esportiu amb noms reals dels jugadors i de les indumentàries de l’equip. No menys important, l’any 1997 EA va llançar el que es convertiria en el joc més venut de tots els temps: Els Sims. Després de més de 20 anys de vida, aquest simulador de la vida real segueix llançant expansions i noves versions que són tot un èxit de vendes assegurat. També ha donat llum a franquícies molt reconegudes, com Battlefield, Apex Legends, Madden NFL, Need for Speed, Titanfall i F1. A escala financera, EA va aconseguir uns ingressos nets de 5.600 milions de dòlars durant l’any 2021, fet que la converteix sens dubte en un dels tops de la indústria.

I, com a tercera empresa en facturació, hi ha Take-Two Interactive. Fundada l’any 1993 a Nova York per l’empresari Strauss Zelnick, aquest gran grup posseeix alguns dels estudis més valorats en la indústria, com ara Rockstar o 2K Games. No és necessari ser un expert en els videojocs per conèixer l’exitosa saga Grand Theft Auto, de la mateixa manera que tampoc cal ser un veterà del bàsquet per identificar el títol NBA 2K. La companyia de Zelnick està valorada en 11.000 milions de dòlars. L'últim informe financer publicat per la mateixa companyia va revelar que el 2021 va ser el millor any de la seva història, amb uns ingressos nets de 3.370 milions de dòlars entre l’abril del 2020 i el març del 2021. Take-Two és també responsable de les franquícies Red Dead Redemption, Borderlands o Bioshock.

Més enllà de les vertiginoses xifres de diners que es mouen, aquesta era de compres i fusions es preveu que tingui conseqüències directes en l'oci digital de milions de jugadors. Per exemple, Microsoft fa temps que intenta estar a l'altura de la seva rival directa Sony pel que fa a plataforma de subscripció. Les últimes adquisicions fan preveure que la Xbox augmentarà el ritme de llançament de jocs per tal que el seu servei de subscripció Xbox Game Pass millori substancialment el catàleg amb la incorporació de nous títols. I també es dona per fet que en el subsector de jocs per a mòbils hi hagi molta més oferta per part de les companyies que es volen posicionar com a líders. Per posar una dada il·lustradora: els ingressos dels jocs per a mòbils només als EUA van ser de 77.200 milions de dòlars durant el 2020.

La presència global d'aquesta tendència en auge anticipa un canvi de paradigma a escala global. Semblava que aquest creixement desmesurat era provocat per la pandèmia del coronavirus, però la realitat és molt diferent. Segons els analistes, aquesta indústria és un dels motors que més diners mouen a tot el món actualment, i es preveu que arribi a generar 250.000 milions de dòlars el 2025 tant amb els videojocs per a videoconsoles com amb els jocs per a mòbils.  

stats