Televisió pública
Mèdia 31/01/2023

Joel Díaz deixa el ‘Zona Franca’ després de l'acomiadament de Manel Vidal

Ho ha anunciat a través de Twitter

4 min
Joel Díaz

BarcelonaJoel Díaz deixarà de presentar el late show Zona Franca des d'avui, segons ha explicat ell mateix a través de Twitter. La decisió la pren després que TV3 acomiadés Manel Vidal, col·laborador del programa, per un acudit en què es feia broma del PSC mentre en pantalla apareixia una esvàstica. "Plego arran de la decisió presa per la direcció de TV3 d'apartar del programa Manel Vidal, una decisió que considero injusta i inacceptable tant en el fons com en la forma en què s'ha pres i comunicat", diu en el tuit.

En el seu tuit, Díaz manifesta el seu desig que el programa continuï endavant sense ell al capdavant. En el seu escrit, assegura que espera que l'equip del programa "tingui l'oportunitat de seguir treballant i que TV3 s'esforci per fer-ho possible". Fins avui, l'humorista no s'havia pronunciat públicament sobre l'afer i només havia fet un tuit en què deia: "Que valents sou tots amb la feina dels altres. Pallassos". A banda de Díaz, també ha anunciat la seva marxa del programa Magí Garcia, Modgi, que deixarà de ser guionista del Zona Franca. Vidal ha reaccionat a l'anunci del presentador del Zona Franca a través de les xarxes socials: "No té gaire valor que ho digui jo perquè és el meu amic, però no he vist mai ningú posar el coll (en tots els sentits) com ho ha fet el Joel amb aquest programa.

Poc després de fer-se pública la decisió de Díaz, TV3 ha emès un comunicat en què assegura que lamenta la decisió presa, tot i que la respecta. A més, afegeixen que, degut a la seva sortida, ni avui ni els dies vinents hi haurà emissions del Zona Franca. "La cadena estudiarà la continuïtat del programa", afegeixen des de TV3, i detallen que Díaz sí que continuarà vinculat a L'última hora de Catalunya Ràdio.

Línies vermelles

El Zona Franca es va anunciar com un programa d'humor arriscat que volia arribar al públic jove, actualment desconnectat de la televisió convencional. Malgrat ser conscients del caràcter irreverent de la proposta, la setmana passada TV3 va considerar que el programa havia traspassat una línia vermella i va decidir prescindir de Manel Vidal com a col·laborador del Zona Franca, tal com va avançar en exclusiva l'ARA. L'acomiadament va ser la resposta a la darrera secció que l'humorista havia fet al programa. Durant el seu fals consultori polític, Vidal va comentar les negociacions dels pressupostos fent servir el quadre clàssic de posicionament amb l’eix esquerra/dreta i autoritari/llibertari per ubicar el presentador del programa, Joel Díaz. Tot seguit, va dir que ubicaria aleshores el PSC. Però el gràfic ja no era un quadrat amb dos eixos, sinó que prenia forma d’esvàstica, amb el partit socialista marcat amb un puntet vermell a l’extrem superior dret d’una de les aspes de la creu, corresponent al màxim de dretà i autoritari. La imatge utilitzada forma part d'un popular mem d'internet.

Parlant dels obstacles que posaven els socialistes per donar el sí als pressupostos, el col·laborador va afegir: "Quart Cinturó, ampliació de l’aeroport del Prat i Hard Rock CafeO sigui: carreteres, avions, casinos i majorets. Podem arribar a la conclusió que, en l’eix social, el PSC també és un partit de dretes. L’única diferència entre un partit de dretes com Junts i el PSC és que els del PSC poden posar a la presó els de Junts".

L'acudit de Vidal va causar malestar entre els socialistes i va generar rebombori dins del consell de govern de la CCMA, on tres dels set membres van ser nomenats a proposta del PSC. En la sessió de control parlamentari a la Corporació que va tenir lloc el passat divendres, el director de la televisió, Sigfrid Gras, que en anteriors ocasions havia defensat que el programa no fes "humor blanc", va assegurar que el Zona Franca havia traspassat els límits d'allò que la cadena considera acceptable. "Nosaltres hem insistit molt que no volem fer només humor blanc i no transgressor. Però això no vol dir que mirem cap a una altra banda i la prova és que creiem que en el programa d’aquest dimarts es van travessar aquests límits, i per això vam apartar [Vidal] de la pantalla. El gag va superar tots els límits i va faltar al respecte a un nucli important de la població. Creiem que és intolerable", va assegurar. Gras va explicar que la decisió d'acomiadar Vidal va ser seva, però que va ser consensuada amb la productora del late show, Atomic Beat Media.

Dos dies després de fer-se públic el seu acomiadament, Vidal va trencar el seu silenci a través d'un contundent fil de Twitter en què carregava contra TV3, tot i que reconeixia que sabia on es posava quan va acceptar la col·laboració al Zona Franca. En l'enfilall, on assegura que se'ls va suggerir que no parlessin tant de política, diu el següent: “S’ha de ser molt boomer o molt imbècil per creure de debò que jo vaig dir que el PSC és un partit nazi. Però és que això ja ho sap tothom, simplement tenim gent capitalitzant una falsa ofensa, el PSC fingint indignació i Esquerra i TV3 cedint, perquè és l’únic que saben fer”. 

Vidal ha rebut el suport de companys de professió i també del Consell de Programes de TV3, que va criticar la decisió presa per la televisió pública. L'organisme, descontent amb TV3, remarcava en un comunicat que el Zona Franca és un programa "valent" i que "va néixer per ser incòmode i que ha de seguir sent incòmode”.

stats