Documental
Mèdia 08/11/2022

IB3 estrena aquest dimarts el documental 'Urraca, caçador de rojos'

El policia franquista Pedro Urraca va ser l'encarregat d'arrestar el president de la Generalitat, Lluís Companys, en el seu exili a França

ARA Balears
2 min
Cartell del documental 'Urraca, caçador de rojos'.

PalmaIB3 Televisió estrenarà aquest dimarts el documental Urraca, caçador de rojos, en el qual s'analitzarà la figura del policia franquista Pedro Urraca Rendueles, que va detenir el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, en el seu exili a França.

Es tracta d'una coproducció de Quindrop Produccions Audiovisuals i Sègula Films, amb l'aportació de Televisió de Catalunya, TVE i IB3, que es podrà veure a les 22.15 hores en el canal balear, segons ha informat la corporació pública balear de mitjans de comunicació.

El documental retrata el perfil d'aquest personatge "des de la mirada crítica del seu fill i la seva neta, que es desvinculen del seu llegat". D'aquesta manera, la producció es nodreix d'un fons documental arxivat en la casa familiar del policia, en el qual s'inclouen documents, fotografies i un diari personal, i que es va descobrir anys després de la seva mort.

Al mateix diari, Urraca explicava en primera persona les seves activitats i estratègies per pujar l'escalafó franquista. Per exemple, també descriu les seves impressions durant el llarg viatge de París a Madrid per entregar Companys al govern franquista, el qual l'executaria mesos després.

També destaca el paper destacat que va tenir l'agent en França durant el règim de Vichy per perseguir els republicans exiliats sota l'ocupació nazi. Col·laborador de la Gestapo, es va enriquir extorsionant jueus que fugien del nazisme, va denunciar membres destacats de la Resistència i, una vegada finalitzada la SEgons Guerra Mundial, va ser condemnat a mort in absentia per la justícia francesa, ja que va aconseguir fugir.

Es va instal·lar a Bèlgica i amb una identitat falsa va continuar treballant pel govern espanyol, fins que anys després va tornar a Madrid, on va morir a 85 anys el 1989.

stats