Tecnologia
Mèdia 25/01/2023

Google admet que està estudiant per què el seu buscador margina el català

La tecnològica ha respost als missatges dels usuaris

1 min
Una usuària buscant a Google informació sobre l’escriptora Mercè Rodoreda.

BarcelonaGoogle ha explicat a través de Twitter que està treballant per entendre per què el seu cercador dona preferència al castellà sobre el català, tal com explicava recentment Albert Cuesta a l'ARA. Quan es fan cerques web, si una pàgina està disponible en català i en castellà, la versió catalana apareix per sota de la castellana, fins i tot subordinada, i això passa siguin quines siguin les preferències de l’usuari. Molts usuaris havien alertat a Google d'aquesta situació a través de Twitter amb el següent missatge (escrit en anglès): "Benvolgut Google, la meva llengua és el català. Em sap greu veure que recentment cada cop que faig una cerca m'apareixen articles en castellà per sobre de català. Us ho podeu mirar? Moltes gràcies".

Google ha respost a la preocupació dels usuaris amb un missatge en què assegura que una de les seves prioritats actuals és arreglar aquest problema. "Continuarem buscant solucions, però necessitarem temps per assegurar-nos que funcionen bé", detallen. "No hem fet cap canvi recent en els sistemes que determinen les llengües dels resultats de les cerques", defensen. La companyia assegura que entén la preocupació dels usuaris catalans. "A mesura que fem més cerques a través del mòbil, poden sorgir problemes quan indexem contingut multilingüe sense indicar correctament quina versió hem de mostrar", remarquen.

Aquest problema no és exclusiu del cercador de Google, ja que també s'ha detectat en altres serveis, com ara Yahoo, DuckDuckGo i Bing.

stats