Mèdia 13/02/2022

Galaxy S22: Samsung ressuscita el Note

Samsung, la marca que ven més telèfons al món, s’ha avançat un any més al Mobile World Congress de Barcelona presentant els seus nous aparells emblemàtics de format convencional

4 min
Els nous Samsung Galaxy S22

BarcelonaLa nova sèrie Galaxy S22 la formen tres aparells però, com veurem després, en realitat són dos més un. Centrem-nos primer en les característiques comunes: tots tres Galaxy S22 són compatibles amb les xarxes 5G, surten amb el sistema Android 12 més la capa OneUI 4.1 que hi afegeix la marca i són els primers a fer servir el nou processador Exynos 2200 de la mateixa Samsung, fabricat amb un procés de quatre nanòmetres. A banda d’un increment d’un 5% en potència de càlcul respecte als Galaxy S21 de l’any passat –que he verificat en proves preliminars–, prometen un 40% més de potència gràfica que permetrà executar videojocs amb traçat de raigs (ray tracing), una funció que fins ara només és possible en una videoconsola.

El fabricant també assegura que el nou xip multiplica per més de dos la capacitat de processament d’algoritmes, cosa que s’hauria de notar tant en les funcions fotogràfiques i de vídeo com en l’optimització del rendiment general. Samsung confia tant en aquest últim punt que ha gosat reduir la capacitat de la bateria de dos dels models respecte als seus predecessors. Una decisió arriscada comercialment que haurem de comprovar si és encertada quan puguem provar-los en condicions reals d’ús.

Taula Samsung Galaxy S22

Els tres models porten lector dactilar ultrasònic integrat a la pantalla, que en tots els casos és de tecnologia AMOLED 2X amb una freqüència màxima d’actualització de 120 Hz, tot i que s’ajusta de manera dinàmica segons el tipus d’aplicació i de contingut per estalviar bateria. Conserven funcions ja clàssiques de la marca, com la carpeta segura protegida amb el xip Knox, la connexió DeX a monitor, teclat i ratolí extern –una opció a considerar en aquests temps de teletreball–, la càrrega inversa sense fils de dispositius externs, la resistència IP68 a l’aigua i la visibilitat del rellotge i les notificacions amb el telèfon apagat.

Dos més un

En el terreny de les diferències, trobareu les principals en el quadre adjunt. Tant el Galaxy S22 (6,1 polzades; a partir de 859 €) com el Galaxy S22+ (6,6 polzades; a partir de 1.059 €) tenen la pantalla plana i són actualitzacions dels models del 2021. Hi ha nous colors i els cantells són més marcats –a l’estil dels iPhone 12/13, per entendre’ns–, però la disposició del mòdul de càmeres és idèntica.

En canvi, el Galaxy S22 Ultra (6,8 polzades; a partir de 1.259 €) té un aspecte completament diferent, amb cantells més arrodonits i les càmeres integrades en la carcassa. Però sobretot, consuma el retorn de la gamma Note amb el seu llapis tàctil S-Pen, tan enyorat per molts usuaris. Si bé l'S21 Ultra oferia un S-Pen com a opció, calia guardar-lo per separat del telèfon. En canvi, en el nou S22 Ultra el llapis es guarda dins del mateix aparell, com en els Note de sempre. De fet, podríem dir que l’S22 Ultra és un Note 22, però probablement s’integra en la gamma S per evitar massa dispersió en el catàleg de la marca, on des de fa uns anys han aparegut els desplegables Galaxy Z. Samsung assegura que el nou S-Pen té un 70% menys de latència que l’S21 Ultra.

Les funcions de fotografia i vídeo s’han vist ampliades amb millores en fotografia nocturna (en diuen nightography), gràcies al processador neuronal i a uns píxels un 23% més grossos; en el mode de retrat (que ara reconeix mascotes a més de persones), i amb l’opció d’exportar les imatges en format RAW directament a Adobe Lightroom.

Els models S22+ i S22 Ultra són compatibles amb les noves xarxes WiFi 6E, porten localització de precisió UWB i la càrrega ràpida admet un carregador (opcional) de 45 W. L’S22 es queda amb WiFi 6, càrrega a 25 W i sense UWB.

Serveis

Quant als serveis, Samsung continua reduint a la mínima expressió els que ofereix mitjançant servidors propis al núvol (en essència, la sincronització i la localització de dispositius) i confiant la resta a tercers. Així, manté les aliances amb Microsoft per incloure Office als telèfons i usar OneDrive per guardar les fotos, i amb Google per promoure Duo com a plataforma preferent de videotrucades i incloure Google Assistant com a majordoma digital alternativa a la seva pròpia Bixby, en una nova mostra de les redundàncies a què Samsung ja ens té acostumats.

Finalment, en el mateix àmbit dels serveis cal destacar que la plataforma Samsung Pay de pagament amb el mòbil (o el rellotge) quedarà substituïda a partir del segon trimestre d’aquest any pel nou Samsung Wallet, que assumirà les funcions de Pay i hi afegirà les de documents d’identitat compatibles, clau digital per obrir les portes de casa, el despatx i el cotxe, i cartera per virtualitzar localitats d’espectacles, títols de transport públic i certificats sanitaris. Aquesta evolució s’aplicarà mitjançant una actualització tant als S22 com als terminals anteriors compatibles amb Samsung Pay.

Així queda la gamma més alta

Fent una comparació sense gaire sentit –ja sabem que els usuaris d’un Android de gamma alta que es passaran a un iPhone són tan pocs com els interessats a fer el canvi a la inversa– i amb tants asteriscs com vulgueu, sobre el paper es pot dir que l’S22 és equiparable en dotació a l’iPhone 13 Pro amb què comparteix mida de pantalla (amb absències com el sensor LiDAR de profunditat i el xip UWB de localització de precisió), però surt menys car fins i tot que la variant no-Pro del telèfon d’Apple. Traslladar la comparació a l’S22+ i l’iPhone 13 Pro Max seria més delicat, per altres matisos que potser podrem fer més endavant. I el Note 22, per molt que Samsung insisteixi a dir-ne S22 Ultra, no té comparació possible perquè el llapis tàctil el situa en una categoria que ocupa en exclusiva. Sigui com sigui, les dues marques més venudes del mercat ja han deixat clares les seves respectives referències en telèfons de format convencional on tots els rivals s’hauran d’emmirallar. Si més no fins a la ronda següent, a partir del mes de setembre.

stats