Televisió

Eurovisió 2023: on i quan es farà

El festival de la cançó comença a escalfar motors amb la Barcelona Eurovision Party

2 min
La Kalush Orchestra interpretant 'Stefania'

BarcelonaEurovisió 2023 serà un dels grans esdeveniments televisius de l'any. L'edició del 2022 va ser la de la victòria d'Ucraïna, que feia mesos que patia la invasió russa, i la del chanelazo, la tercera posició que la catalanocubana Chanel Terrero va aconseguir per a Espanya. El festival d'aquest any ja comença a agafar forma amb el tret de sortida que suposa la celebració aquest cap de setmana de la Barcelona Eurovision Party. Enguany, la representant espanyola serà la cantant d'Elx Blanca Paloma. Quan és Eurovisió 2023? Quin dia i hora comença? On es pot veure? A continuació resolem tots aquests dubtes”

Quan se celebrarà Eurovisió 2023? Data i hora de la final

El festival se celebra sempre al maig. Enguany les dates triades són del 9 al 13 de maig. Com sempre, hi haurà dues semifinals -la primera el 9 de maig i la segona l'11 de maig- i una gran final, que es retransmetrà el dissabte, 13 de maig. Cal recordar que el grup conegut com els Big Five –Espanya, Alemanya, França, Itàlia i Regne Unit– tenen garantit el pas a la final i, per tant, no es juguen res en les actuacions que faran a les semifinals.

Eurovisió és un festival organitzat per la Unió Europea de Radiodifusió, que reuneix les principals corporacions de mitjans públics d'Europa. És per això que a Espanya la gran final del certamen de la cançó sempre es retransmet per La 1. Les semifinals, habitualment, es poden veure a La 2.  

On veure la final

Eurovisió és un esdeveniment impulsat per l'ens que agrupa les televisions públiques de tota Europa, així que a l'estat espanyol el festival s'emet per TVE. Pel que fa a les semifinals, la primera, la del dimarts 9 de maig, es podrà veure a través de La2 a partir de les 21.00h. En canvi, la segona, que tindrà lloc el dijous 11 de maig, s'emetrà a través de La 1 també a partir de les 21.00h. Aquesta modificació respecte a la intenció inicial d'emetre totes dues a través de La 1 permet a la televisió pública mantenir la segona entrega setmanal de Masterchef.

Pel que fa a la final, que es farà el 13 de maig, s'emetrà com sempre a través de La 1 i també començarà a les 21.00h.

Quant dura la final

Segons ha detallat l'organització, la gran final d'Eurovisió tindrà una duració de quatre hores. Així doncs, el guanyador o guanyadora d'aquesta edició se sabrà al voltant de l'una de la matinada.

A quina ciutat serà el Festival d'Eurovisió 2023?

Tot i que tradicionalment la seu del festival depèn del guanyador de la darrera edició, enguany no serà així. La guerra a Ucraïna ha fet inviable la celebració del festival al país guanyador del 2022, tot i que inicialment Zelenski havia manifestat la voluntat d'organitzar-lo. Finalment serà el Regne Unit, que va quedar en segona posició amb Sam Rider i Spaceman, qui l'acollirà, compartint les funcions d'amfitriona amb Ucraïna.

Diverses ciutats britàniques van presentar la candidatura per organitzar Eurovisió. La llista de set aspirants incloïa Liverpool, Glasgow, Birmingham, Leeds, Manchester, Newcastle i Sheffield. Finalment serà Liverpool, la ciutat que va veure néixer els Beatles. El lema de la 67a edició del festival de la cançó és United by music (units per la música), un missatge que fa referència a l'associació única que hi tindrà lloc amb la col·laboració del Regne Unit i Ucraïna. A més, el logo del festival portarà la bandera ucraïnesa.

stats