02/08/2022

El dia que ‘Sensación de vivir’ va castigar el sexe

2 min
Captura de pantalla de 'Beverly Hills, 90210'

Beverly Hills, 90210 (Sensación de vivir a Espanya) era una sèrie adolescent que es va emetre amb èxit entre el 1990 i el 2000 als Estats Units a través de la Fox, la cadena més conservadora del país. L’argument girava al voltant d’una colla d’amics que vivien en el luxós barri que donava nom a la sèrie. L’èxit rotund de la ficció va arribar després de la primera temporada, l’estiu del 1991, mentre la resta de sèries adolescents s’havien aturat per vacances. A la tardor, els protagonistes ja formaven part de la decoració de les habitacions i les carpetes dels estudiants. Beverly Hills, 90210, però, va ser controvertida perquè la conducta dels protagonistes en relació al sexe, l’alcohol i les drogues es percebia com un model inadequat per als joves espectadors.

Les trames amoroses entre els personatges eren un dels punts forts per enganxar l’audiència. La més popular i emblemàtica va ser la relació entre Brenda Walsh (interpretada per l’actriu Shannen Doherty), una bona noia de família perfecta, i Dylan McKay (Luke Perry), un noi faldiller i conflictiu que vivia en un hotel. 

En el penúltim episodi de la primera temporada, emès el 2 de maig del 1991, la Brenda perdia la virginitat després del ball de primavera de l’institut. Anaven junts a l’hotel del Dylan i després que ell li manifestés que potser no es podria controlar es feien uns quants petons al costat del llit. Per descomptat, l’escena de sexe no es veia. L’espectador interpretava què havia passat perquè en la següent escena els tornaves a veure vestits, ella l’ajudava a cordar-se la corbata de llacet i el llit estava desfet. L’any 2008 el creador de la sèrie, Darren Star, va explicar en una entrevista al New York Times que arran d’aquella escena va rebre una trucada dels directius de Fox exigint-li que el sexe prematrimonial rebés un càstig. El més ofensiu per als anunciants era que la Brenda hagués expressat la seva satisfacció per com havia anat tot plegat. Els directius van pressionar Star perquè aquella felicitat femenina s’estronqués de manera fulminant. Una setmana més tard, en l’últim capítol de la temporada, ella temia haver-se quedat embarassada. L’audiència va haver de passar dos mesos amb la incertesa. L’11 de juliol del 1991 Beverly Hills, 90210 tornava a la pantalla amb el resultat del test de l’embaràs: negatiu. Però tot i així la noia expressava a les amigues el seu penediment per haver perdut la virginitat i trencava la relació amb el seu gran amor. La parella televisiva més famosa, enamorada i romàntica dels Estats Units partia peres després de fer l’amor. Un missatge castrador per a la població femenina. Perquè els personatges masculins no tenien tants problemes morals. En el quart episodi de la sèrie era el Brandon, el germà bessó de la Brenda, qui mantenia relacions amb una noia. Se sobreentenia que era la primera vegada per a ell, però no es feia explícit i l’escena era percebuda com una reafirmació de la masculinitat del personatge. Han passat trenta anys i la manera d’abordar les relacions sexuals a la televisió ha evolucionat. Però en les sèries adolescents més comercials i estereotipades dels Estats Units encara es percep un biaix de gènere en les trames sexuals.

stats