Mèdia 30/11/2021

El Consell d'Europa denuncia les amenaces de mort contra el periodista Xavier Rius Sant

Especialitzat en la cobertura de moviments d'ultradreta, va ser assetjat després de participar en el programa 'Equipo de investigación'

1 min
Llibertat d'expressió

La plataforma del Consell d'Europa que promou la protecció del periodisme i la seguretat dels periodistes ha denunciat les amenaces de mort que ha rebut a Twitter el periodista Xavier Rius Sant arran de la seva participació en el programa Equipo de investigación de La Sexta. En el programa, titulat Los cachorros ultras, emès el 19 de novembre passat, Rius va parlar del grup ultra Bastión Frontal i, després de la seva emissió, el periodista va rebre amenaces de mort i insults al seu compte de Twitter per part d'un compte –@AironTheGod– que posteriorment va ser tancat.

Després de rebre les amenaces, Xavier Rius Sant, que està especialitzat en els moviments d'ultradreta, va presentar una denúncia als Mossos d'Esquadra amb el suport de la Federació de Sindicats de Periodistes. En la denúncia, Rius va especificar que havia rebut missatges com "Xavier Rius, maricón", "Et matarem" o "Sí, la violència es combat amb violència. Heil, Hitler". Posteriorment, la Federació Europea de Periodistes i Reporters sense Fronteres van fer arribar la denúncia a la plataforma europea, que ha fet pública una alerta de nivell 2, ja que es tracta d'amenaces greus contra la llibertat dels mitjans de comunicació.

Després de llançar l'alerta, la plataforma del Consell d'Europa confia en rebre explicacions del govern espanyol sobre el fet denunciat.

Aquest any la plataforma ha presentat 223 alertes (vuit són espanyoles). Entre les alertes que feien referència a Espanya n'hi havia una de centrada en la jutge que va exigir al director d'Eldiario.es, Ignacio Escolar, que revelés les seves fonts i d'altres sobre periodistes amenaçats o copejats en manifestacions antivacunes o a favor de Pablo Hasél, o les amenaces de Vox contra El Jueves.

stats