Viatges
Mèdia 10/07/2023

¿ChatGPT és un bon aliat per planificar el viatge d'aquest estiu?

L'eina pot servir per preparar la ruta, però no sempre és de fiar i hi ha alternatives

5 min
La IA ens pot ajudar a viatjar?

BarcelonaPosem a prova el popular ChatGPT, l'eina d'Open AI que ha revolucionat la intel·ligència artificial, per veure si ens pot ser útil per anar de vacances. "¿Ens pots ajudar a planificar un viatge per a aquest estiu?", li plantegem a la versió gratuïta, oberta a tothom sota subscripció, amb la qual podem mantenir una conversa escrita tot preguntant-li el que vulguem. ChatGPT garanteix que sí, que pot proporcionar informació de rutes, atraccions i transport públic –horaris inclosos–, i demana pel destí, així com per quines activitats o interessos tenim. A continuació, arriba el moment de sotmetre-la a la vertadera prova de foc: "¿Ens pots dir què podem visitar a la cala Montjoi?".

ChatGPT respon que és "una preciosa badia situada a la Costa Brava, a la província de Girona, a Catalunya", coneguda "per la seva bellesa natural, les aigües cristal·lines i les platges tranquil·les", i fa un llistat d'atractius. Platges, el Parc Natural del Cap de Creus, submarinisme, activitats aquàtiques i, en darrer lloc, El Bulli: "A la cala Montjoi hi havia el famós restaurant El Bulli, fundat pel xef Ferran Adrià. Malauradament, el restaurant ja no està obert al públic, però podeu visitar el seu taller experimental, el BulliLab, per conèixer més sobre la seva innovadora cuina". També recorda que "és recomanable comprovar els horaris d'obertura" per assegurar-se que les atraccions són visitables durant el viatge.

Un museu que 'no existeix' per a ChatGPT

Volem que ens digui si podem visitar elBulli1846, just després que el 15 de juny hagi obert al públic aquest nou museu en el qual s'ha convertit l'antic restaurant. A partir d'aquí, el nostre enamorament amb ChatGPT entra en crisi: "Fins a la meva data de tall de coneixement, setembre del 2021, no tinc informació actualitzada sobre l'estat d'obertura del museu elBulli1846 a la cala Montjoi". ChatGPT es justifica: "Com a model de llenguatge, no tinc accés a informació en temps real ni puc proporcionar dades actualitzades sobre esdeveniments posteriors a la meva data de tall". La resposta és reveladora sobre les possibilitats limitades d'aquesta eina.

Ens adrecem a tres experts en IA perquè també hi diguin la seva i la seva valoració és unànime: ChatGPT és útil per tenir una primera orientació per preparar el viatge, però no ens en podem refiar gaire ni planificar-lo exclusivament amb les seves recomanacions, especialment si optem per la versió gratuïta. Pere Garcia, que fins fa molt poc dirigia la Unitat de Desenvolupament Tecnològic en Intel·ligència Artificial (UDT-IA) –vinculada al CSIC–, fa un símil molt il·lustratiu a l'hora d'aconsellar com utilitzar ChatGPT. "És igual que un amic que no coneixes gaire bé o una persona que passa pel carrer a qui demanes si et pot aconsellar: no aniràs a casa i faràs el que t'ha dit", sosté Garcia, de manera que recomana comprovar els resultats: "Decideix tu perquè es pot equivocar".

Font d'idees però que no van a missa

ChatGPT és una eina que "no està dissenyada per buscar coses, sinó per fer converses amb els coneixements que té", subratlla. La versió de pagament empra el GPT 4.0., un model d'IA generativa evolucionat, que també ha incorporat el xat de Bing de Microsoft. El 4.0. proporciona respostes més actualitzades i suposadament amb menys errors que el seu predecessor GPT 3.5., l'emprat per a la versió gratuïta i entrenat amb informació amb el límit al setembre del 2021. Així i tot, Garcia ha posat a prova el ChatGPT gratuït per dissenyar la ruta del viatge familiar de 12 dies a la Pulla italiana que té previst fer aquest estiu. ChatGPT ha generat tres rutes diferents a partir de les preguntes de Garcia. En total, els ha suggerit sis de les 12 poblacions que ja havien previst visitar a partir de la seva pròpia recerca i n'ha proposat 11 més, de manera que pot ser una font d'idees.

Casualment, el director de l'Àrea Digital d'Eurecat i del Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI), Joan Mas, també vol viatjar aquest estiu amb la família a la Pulla. Ha contrastat la seva ruta amb ChatGPT i "coincideix bastant" amb el que tenien mirat. Per la seva banda, la investigadora i professora del departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, Aïda Valls, ha optat per fer proves de proximitat. ChatGPT li ha suggerit visitar el Museu Casteller de Valls quan encara no se n'havia concretat la data d'obertura, abrigar-se de valent per visitar Tarragona al gener o una ruta de set dies pel Pirineu massa ambiciosa pels revolts i desnivells que hi ha a la carretera.

Preguntar bé i revisar la resposta

Amb tot, Garcia considera que ChatGPT "és un instrument d'ajuda i d'inspiració si el saps usar bé", si bé cal ser acurat amb com se li fan les preguntes i compartir-li clarament les nostres preferències, perquè per si sol no és capaç d'oferir recomanacions personalitzades. Mas considera que "ChatGPT s'ha demostrat que és una eina útil", que sobretot pot ajudar a ser més eficient i com a "primera ajuda", però "sobretot no te'n pots refiar al 100%": els resultats s'han de revisar perquè pot donar dades errònies. Segons Valls, que també forma part del consell rector de l'Associació Catalana d'Intel·ligència Artificial, "la gràcia és que és com si parlessis amb una persona, però t'ho has d'acabar personalitzant tu a base de preguntes", fins al punt que avui dia ja hi ha recomanacions i cursets per aprendre a fer millors prompts, o sigui, les preguntes o instruccions que li donem a ChatGPT.

L'eina acostuma a trobar el que li demanem, però Valls avisa que, "encara que sembla que t'entén perquè et respon, no t'entén ni sap de què està parlant", ja que és un generador de textos que elabora respostes partint d'uns models matemàtics amb informació de diverses fonts. De vegades "barreja coses", de manera que "el perill és donar-li la màxima confiança al text que rebem de ChatGPT". Tampoc permet reservar un hotel o comprar un vol directament a partir dels seus suggeriments, cosa que va camí de canviar. Hi ha grans empreses turístiques, com Kayak o Expedia, que ja han integrat aquesta o altres eines d'IA generativa mitjançant plug-in (connectors). Pel que fa a Kayak, per exemple, a la versió de pagament de ChatGPT es pot activar el seu connector i demanar-li per vols, hotels o el lloguer d'un cotxe per viatjar uns dies al destí escollit. L'eina genera un llistat de recomanacions amb enllaços que remeten a la web de Kayak per fer directament la reserva de l'opció escollida per l'usuari.

¿Són recomanacions interessades?

L'aliança d'aquestes grans companyies de turisme amb ChatGPT és un pas més d'un aspecte que preocupa a Garcia: la manca de democratització del sistema turístic, en què unes poques empreses poden controlar una bona part de l'oferta disponible. "Si demano consell a ChatGPT m'influenciarà. ¿ChatGPT per a qui treballa? ¿Per a Open AI o per a una empresa que et pot acabar venent viatges?", reflexiona, i fa referència a l'experiència de Tripadvisor. Aquest portal va néixer el 2000 per recopilar informació turística i ajudar a planificar viatges, però ha acabat rendint-se a les opinions dels usuaris, no sempre verificades, i hi ha establiments que paguen per aparèixer més amunt. Aquest funcionament pot donar lloc a sorpreses: el millor restaurant de Girona a Tripadvisor és una pizzeria.

Garcia creu que calen eines en què "l'usuari no estigui tan influenciat pel que hi ha sinó més pel que vol". Defensa que cal exigir transparència a les grans companyies –també a Open AI amb el seu ChatGPT– i que expliquin els criteris a partir dels quals fan les recomanacions. "Aquestes eines digitals acabaran conformant el nostre comportament futur i per això voldria que fossin tan democràtiques com sigui possible", recalca. Valls afegeix que "la IA acabarà entrant en moltes coses, però segurament no serà ChatGPT". En el cas d'àmbits concrets com el turisme, considera que s'han de crear eines d'IA dissenyades específicament per recomanar viatges amb informació proporcionada per fonts turístiques de confiança, una tasca que tant Valls com Garcia ja havien tirat endavant en temps passats.

Alternatives a ChatGPT per anar de viatge

Hi ha altres eines d'IA més enllà de ChatGPT, com suggereix Garcia. Sobresurten You.com i Perplexity AI, que es poden utilitzar sense subscriure-s'hi. Són buscadors conversacionals, és a dir, presenten els resultats com una conversa, però poden estar més al dia que ChatGPT, perquè són buscadors sense un univers de fonts d'informació limitat en el temps. You.com també proporciona resultats web com si es tractés de Google i Perplexity AI incorpora els enllaços d'on ha obtingut la informació. Fem la consulta sobre elBulli1846 just després d'obrir al públic: Perplexity AI té clar que es pot visitar des del 15 de juny, mentre que a You.com li sembla que ja deu haver obert. Altres opcions que es poden provar: ChatSonic, Bloom AI o, si bé oficialment encara no està disponible a l'estat espanyol, Google Bard.

stats