Televisió
Mèdia 06/07/2021

'Canvi de xip', 'influencers' contra la bretxa digital

El programa aparella joves amb persones grans a qui s'introdueix en el món de les xarxes

3 min
Lildami amb la seva 'alumna', la Rosa, aficionada a la literatura

BarcelonaLa pandèmia ha fet redescobrir fins a quin punt la tecnologia pot fer més fàcil la vida. L'ús de dispositiu mòbils, però, ni està a l'abast de tothom ni és tan senzill per a determinats grups de població. Un dels grups que més han patit pel fet de no saber utilitzar les noves tecnologies és el de les persones grans. Per intentar solucionar aquest buit de coneixement, TV3 estrena aquest dimecres Canvi de xip, un format en què uns quants joves ensenyaran a utilitzar les xarxes socials i la tecnologia a persones grans.

Canvi de xip, produït per Gestmusic, és un format que adapta l'espai Onliners and old timers, emès al Regne Unit i a Finlàndia. La clau del programa és aconseguir parelles de joves i grans que es complementin i permetin un aprenentatge recíproc: els nadius digitals són erudits de la tecnologia, però els old timers atresoren la saviesa que aporten anys d'experiència. Els influencers que exerciran de mestres són el cantant Lildami, la youtuber Belena Gaynor, el tiktoker Long Li Xue, la influencer gastronòmica Sofia Janer, la locutora i comunicadora Xènia Casado i el comunicador Mockudrama.

Durant la presentació del programa, Tinet Rubira, director de Gestmusic, ha assegurat que es tracta d'un format que està en línia amb la voluntat de servei de la televisió pública. “Aquest programa té el do de l’oportunitat, ja que ha sorgit en un moment en què la pandèmia ha posat en evidència la bretxa digital entre generacions. Durant el confinament i la pandèmia, els nadius digitals hem tingut recursos per poder portar una vida el més normal possible. Però la gent gran no ho ha viscut igual, s’ha quedat enrere. I el programa posa en contacte l’última generació analògica amb una nova generació digital molt potent”, remarca. Rubira destaca que la interacció entre joves i grans també té un component emocional que "et fa sentir més persona, i, avui en dia, no és fàcil trobar un projecte d’aquestes característiques”.

Una parella per episodi

Cada capítol de Canvi de xip estarà protagonitzat per una parella diferent fins a arribar als sis episodis (la temporada acabarà amb un especial dels millors moments). L'estrena se centrarà en el cantant Lildami i Rosa Bou, una dona aficionada a l'escriptura que mai s'ha atrevit a mostrar els seus poemes. La funció del raper serà ajudar la seva alumna a publicar la seva obra a internet. A més, li ensenyarà el concepte d'instapoesia i plegats organitzaran un recital online. Cada un dels participants intentarà aprendre a utilitzar les xarxes per afegir un toc digital a les seves aficions analògiques, com el patchwork, la cuina o, fins i tot, la natació sincronitzada.

Per la seva banda, Nia Sanjuán, directora del programa, promet que l'espai transmetrà "sensibilitat". “La clau havien de ser les parelles triades al càsting i que els objectius digitals plantejats als old timers no fossin gaire ambiciosos però sí significatius per a les seves vides. No volíem convertir-los en estrelles de les xarxes, perquè hauria sigut artificial i forçat. Buscàvem coses que els motivessin perquè poguessin gaudir del viatge i, d’aquesta manera, donar més pes a les relacions personals i a la diversió”, resumeix Sanjuán.

Canvi de xip és una de les poques novetats que TV3 té preparada per a la temporada d'estiu a causa dels problemes econòmics de la televisió pública, tal com reconeixia Vicent Sanchis en l'última comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans. Tot i l'escassetat d'oferta per a l'estiu, durant la presentació de Canvi de xip el director de TV3 va voler posar en valor el nou format i l'aportació de les persones grans. "Són gent que per edat parla poc i pot expressar-se, redescobrir-se, passar-s’ho bé; i les seves experiències, traslladades al jovent, serveixen per entendre el món de manera diferent. Es trenquen barreres entre dues generacions que han estat molt separades en el últims anys, amb molta falta d’empatia. Hi ha una complicitat que surt de la combinació de l’experiència amb la rauxa i l’energia de la joventut”.

stats