Crítica de sèries
Mèdia 19/10/2022

'Bad sisters': com desempallegar-te del cunyat imbècil

Una sèrie d'humor negre sobre cinc germanes irlandeses unides per l'odi assassí pel marit d'una d'elles, un malvat que adorareu odiar

3 min
Les protagonistes de la sèrie 'Bad sisters'
  • Sharon Horgan, Dave Finkel i Brett Baer per a Apple TV+
  • En emissió a Apple TV+

L'imbècil ("the prick"). Així es refereixen les protagonistes de Bad sisters a en John Paul, el seu cunyat, probablement l'home més odiós de la ficció televisiva recent. I així es titula el primer episodi d'aquesta sèrie de comèdia negra al voltant d'un grup de germanes irlandeses, les Garvey, que intenten un cop i un altre eliminar l'imbècil en qüestió.

En John Paul és el marit de la Grace (Anne-Marie Duff), la segona de les cinc germanes. L'home ha fet la vida impossible a totes elles. Fa befa de la infertilitat de l'Eva (Sharon Horgan), la germana gran i matriarca del grup. Promet avalar un crèdit de la Becka (Eve Hewson, filla de Paul Hewson, el Bono dels U2) per deixar-la penjada quan ella ja s'ha entrampat amb els diners. I amenaça l'Ursula (Eva Birthistle) de revelar al seu marit que té una aventura. Fins i tot condueix de manera tan temerària que ha deixat bòrnia la Bibi (Sarah Greene) en un accident. I quan sense voler atropella un gatet, fa creure a la Grace que ella n'és la responsable. Aquestes són només algunes de les moltes crueltats sibil·lines amb què "l'imbècil" maltracta psicològicament les cunyades i sobretot la dona. Encarnat pel danès Claes Bang, que s'està especialitzant en personatges malvats (també a The Northman), en John Paul és una figura repugnant sense matisos, la quinta essència d'un home tòxic amb una vida "normal".

Davant un personatge tan odiós, se'ns fa comprensible que les quatre cunyades es conxorxin per assassinar-lo. Bad sisters (Hermanas hasta la muerte a Apple TV Espanya) arrenca amb el funeral d'en John Paul, o sigui que sabem des de l'inici que s'ha mort. Però no en quines circumstàncies. A través de flashbacks, la sèrie ressegueix els diferents intents de les noies Garvey per eliminar-lo. Com en tota bona comèdia negra, se'ns mostra que complicat que resulta eliminar algú. I no s'intenta idealitzar les assassines en potència: queda clar que les quatre germanes tenen ressentiments interessats pel cunyat. En el còmput més fosc, els seus assajos maldestres per liquidar-lo acaben amb conseqüències terribles (i, ai, també còmiques) per a altres persones alienes al cas. Per una altra banda, la sèrie també avança en el present a través de la investigació que duen a terme dos germans que han heretat l'agència d'assegurances del pare i intenten esbrinar què ha passat a en John Paul, en una estructura típica de comèdia d'assassinats.

Remake de la sèrie flamenca Clan de Malin-Sarah Gozin, Bad sisters confirma el talent com a creadora de comèdia televisiva de Sharon Horgan, la responsable de Catastrophe que aquí col·labora amb els guionistes Dave Finkel i Brett Baer. Al contrari d'altres ficcions al voltant de dones de mitjana edat que escuren copes de vi mentre comparteixen penes causades per algun home, aquesta no té por de portar a la pràctica la fantasia de liquidar el personatge en qüestió. Alhora que tampoc redueix les protagonistes a meres víctimes innocents i legitimades del patriarcat. Les protagonistes de Bad sisters responen a la necessitat de disposar també de protagonistes femenines que resultin carismàtiques sense ser modèliques, personatges que es permetin transgredir les normes i actuar des de la incorrecció política, un privilegi fins fa poc reservat només als seus homòlegs masculins. La sèrie, per cert, coincideix amb un altre títol imprescindible, Derry Girls, com a comèdia gamberra, en un altre registre, d'aroma innegablement irlandesa i protagonitzada per un grup de dones.

stats