Zelenski als Estats Units: "L'ajuda a Ucraïna no és caritat, és una inversió"

Biden es compromet en la cerca d'una "pau justa" i ha anunciat un nou paquet d'ajuda militar

4 min
El president ucraïnès Volodímir Zelenski al Congrés dels Estats Units

WashingtonVestit amb una dessuadora de color verd militar, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha visitat aquest dimecres a la Casa Blanca el seu homòleg nord-americà, Joe Biden, a qui ha agraït “de tot cor” el seu suport en la guerra contra Rússia. 300 dies després de l’inici del conflicte que ha desestabilitzat Europa i l’economia mundial, Zelenski, que ha sortit del país per primera vegada des de la invasió, ha entregat a Biden una medalla en forma de creu, que acostumen a rebre els combatents al front de batalla. Després s'ha dirigit al Capitoli, on ha donat les gràcies als "estimats estatunidencs", que estan pagant amb els seus impostos l'ajuda més gran militar, econòmica i humanitària que ha rebut Ucraïna per afrontar la invasió russa. Aquesta setmana el Congrés està ultimant els detalls per a l'aprovació de la llei òmnibus, que inclou el desemborsament de 45.000 milions de dòlars en ajuda al país de l'est d'Europa. Una despesa que Zelenski ha titllat com a imprescindible: "Els vostres diners no són caritat, sinó una inversió en la seguretat global, que nosaltres utilitzarem de la manera més responsable", ha assegurat durant el discurs amb què ha tancat una intensa jornada a Washington.

Tot just arribar a la capital nord-americana, al migdia, el mandatari ha estat rebut amb honors d'estat a la Casa Blanca, on ha mantingut una reunió de dues hores amb Biden al Despatx Oval. “Putin està utilitzant l’hivern com a arma de guerra: està fent passar fred a la població, li està fent passar gana”, ha dit el president dels EUA, en referència a l’increment d’atacs russos a infraestructures civil. Biden s'ha compromès a mantenir el suport a Ucraïna “en la cerca d’una pau justa” durant l’any vinent. Amb aquest objectiu, ha anunciat un nou paquet d’ajuda militar de gairebé 2.000 milions de dòlars, que inclourà l’enviament d’una bateria de míssils de defensa antiaèria Patriot. A més, s'ha compromès a entrenar “en un tercer país” l’exèrcit ucraïnès en l’operativa d’aquest tipus de míssils.

Els EUA enforteixen la col·laboració amb Ucraïna

Aquest anunci suposa un pas més en la implicació en la guerra de la Casa Blanca, que fins ara s’havia resistit a enviar aquest tipus d’arma a Kíiv. Tanmateix, després de deu mesos de guerra, avui Washington defineix els míssils com "un actiu fonamental per defensar el poble ucraïnès dels bàrbars atacs de Rússia contra infraestructures crítiques a Ucraïna". Biden ha reiterat que aquest sistema de protecció antiaèria "no suposa una escalada, sinó que és defensiu".

Durant el seu discurs, Biden ha insinuat que no veu un final pròxim a la guerra i que la visita de Zelenski subratlla “la necessitat de continuar alçats al llarg del 2023”. “Tots sabem que Putin no té cap intenció d’aturar aquesta Guerra Freda”, ha afegit, fent referència a les implicacions geopolítiques del conflicte, més enllà de l’est d’Europa. Davant d’aquesta realitat, Biden ha reafirmat la unió del bloc occidental, que ja va defensar durant la visita del president francès, Emmanuel Macron: "Mai he vist l'OTAN o la UE tan unida com ara. Putin pensava que podria debilitar l'OTAN, però l'ha fet més forta".

Per la seva banda, Zelenski ha explicat que la reunió dels dos presidents s’havia centrat en “el curs de la guerra durant el 2023”, en què espera seguir rebent el suport del país nord-americà. “Donem les gràcies als EUA per la seva defensa de la integritat territorial d’Ucraïna i el respecte per l’estat de dret”, ha insistit.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, amb el seu homòleg dels Estats Units, Joe Biden.

Al Capitoli, Zelenski estat rebut per la portaveu de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, la vicepresidenta Kamala Harris i quatre minuts d'aplaudiments per part dels congressistes presents. No tots estan a favor de mantenir el suport econòmic, logístic i militar a Ucraïna, especialment en el bàndol republicà, que està més preocupat per assumptes interns com la inflació o la gestió de la frontera.

Els dos òrgans legislatius aprovaran aquesta setmana, després d’un acord bipartit in extremis, la inversió més gran en ajuda militar a Ucraïna fins ara, de 45.000 milions d'euros, que suposarà arribar als 100.000 milions des que va començar la guerra. La despesa forma part del projecte de llei òmnibus, que servirà per finançar l’administració de Biden amb 1,7 bilions de dòlars durant l’any fiscal del 2023. Els demòcrates, que al gener perdran la majoria a la Cambra de Representants, han tingut pressa per garanti l’acord abans de perdre la majoria. Durant el seu discurs, Zelenski s'ha referit als canvis sorgits arran de les eleccions de mig mandat: “Més enllà dels canvis que hi hagi al Congrés, crec que continuarà havent-hi un suport bipartit” a Ucraïna durant l’any vinent, que ha definit com "un any victoriós".

El record de Winston Churchill

El viatge de Zelenski, que ha estat traslladat en un avió oficial dels EUA des de Polònia, arriba un dia després de la visita sorpresa del president ucraïnès a Bakhmut, a la província de Donetsk, un dels escenaris més devastats des de l’inici de la guerra. Precisament Zelenski ha portat al Capitoli una bandera ucraïnesa que els soldats que defensen aquesta localitat li van entregar. Per motius de seguretat la trobada d'aquest dimecres també s'ha mantingut en secret fins a l’últim dia. Pelosi ha afirmat que aquesta visita recorda la d'un altre "president en guerra", en referència al discurs que va fer Winston Churchill l'any 1941, en plena Segona Guerra Mundial, davant el Congrés dels EUA.

stats