Internacional 22/03/2023

Putin acomiada Xi i llança una nova onada d'atacs sobre Ucraïna

Almenys set persones han mort a Kíiv i Zaporíjia, mentre Zelenski visita l'assetjada Bakhmut

Sònia Sánchez
4 min
Els metges traslladen un home evacuat d'un edifici residencial malmès per un atac amb míssils russos a Zaporíjia.

BarcelonaPoques hores després que Vladímir Putin lloés el suposat "pla de pau" xinès presentat per Xi Jinping durant la seva visita oficial a Moscou, Ucraïna patia un nou atac aeri rus a diversos punts del país, que ha deixat almenys set civils morts. L'última pluja de míssils russos sobre Ucraïna havia tingut lloc el 9 de març, amb un balanç de sis morts, a Lviv i Dnipró. Aquest dimecres a la matinada, un atac combinat amb drons i míssils ha provocat la major part de víctimes a Rjixtxiv, als afores de Kíiv, on han mort sis persones i 18 més han quedat ferides. L'atac ha colpejat les plantes superiors d'una residència d'estudiants.

Segons el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, Rússia ha llançat fins a 20 "drons assassins", a més de míssils i bombardejos a diverses ciutats. L'exèrcit ucraïnès ha assegurat que ha abatut 16 dels 21 drons russos de fabricació iraniana que havien atacat la zona pròxima a Kíiv.

"Cada vegada que algú intenta fer servir la paraula pau, a Moscou es dona una nova ordre per dur a terme atacs criminals", ha dit Zelenski, en una clara al·lusió a la coincidència del nou atac amb la visita de Xi a la capital russa. Putin i el seu homòleg xinès van debatre aquest dimarts el pla de 12 punts presentat per Xi Jinping com a possible solució al conflicte d'Ucraïna. Malgrat que la proposta ja ha estat rebutjada pels Estats Units, perquè no inclou una retirada de tropes russes i ni tan sols una condemna de la invasió, Zelenski s'ha mostrat més obert a escoltar les propostes xineses. Ahir dimarts el mateix Putin apuntava que el pla de pau xinès podria ser la base d'una solució a Ucraïna. Però just l'endemà tornaven els bombardejos al país.

A més dels afores de Kíiv, també s'han registrat atacs a Odessa, al sud, on un edifici de tres plantes ha quedat destruït i tres persones han resultat ferides. Altres drons han atacat la regió nord-oest de Jitómir, on de moment no s'han registrat ferits. A Zaporíjia també s'han registrat explosions en zones residencials i les autoritats ucraïneses han confirmat almenys un mort. "Rússia ataca la ciutat [de Zaporíjia] amb extrema crueltat, colpejant barris residencials on viu gent normal i criatures", ha escrit el president al publicar el vídeo d'un d'aquests atacs a les xarxes. A Crimea, l'exèrcit rus ha dit que ha repel·lit un atac amb drons d'Ucraïna que apuntava a la flota militar russa instal·lada al mar Negre.

Visita a Bakhmut

Mentrestant, Zelenski tornava a acostar-se a la primera línia de front amb una simbòlica visita a la zona de Bakhmut, a Donetsk. Les tropes russes fa mesos que intenten conquerir aquesta ciutat, que s'ha convertit en una batalla clau del conflicte. El president ucraïnès ha volgut visitar les tropes que resisteixen encara l'embat rus. És la segona vegada que el president ucraïnès es desplaça a aquesta ciutat assetjada, després que ja hi anés al desembre.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, visitant la primera línia de front a prop de Bakhmut aquest dimecres, 22 de març del 2023.

"El vostre destí és tan difícil, però tan històric: defensar la nostra terra i retornar-ho tot a Ucraïna, pels nostres fills", ha afirmat el president ucraïnès en un missatge a Telegram. Els combats a Bakhmut, que s'ha convertit en el símbol de la resistència ucraïnesa, fa mesos que estan estancats, en una guerra de trinxeres que està provocant un gran nombre de baixes a tots dos bàndols.

Segons el ministeri de Defensa britànic, les forces ucraïneses han iniciat una contraofensiva a l'oest de la ciutat per intentar treure pressió sobre la seva ruta d'abastiment. "Els combats continuen al voltant del centre i les defenses ucraïneses continuen en risc per un possible envoltament des del nord i el sud" per part de les tropes russes, diu l'informe diari de la intel·ligència britànica. "Això no obstant, hi ha una possibilitat realista que l'assalt rus a la ciutat estigui perdent el momentum que havia tingut, perquè algunes unitats russes han estat reubicades a altres sectors", afegeix.

Risc nuclear

Zelenski ha fet aquest nou gest simbòlic mentre espera una possible trucada de Xi Jinping per discutir la proposta de pla de pau xinesa. Tot i això, dimarts ja va dir que no hi havia cap confirmació. Sobre l'aliança de la Xina amb Rússia, aquest dimecres, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha admès que el suport de Pequín a Moscou va en contra dels interessos de Washington. I el viceministre d'Exteriors rus, Serguei Riabkov, ha afirmat que Rússia es troba "de facto en conflicte obert amb els Estats Units", a qui ha acusat de ser "pràcticament" part del conflicte a Ucraïna.

El diplomàtic rus també ha admès que el risc d'un conflicte nuclear al món és ara mateix "el més gran de les últimes dècades", malgrat que ha assegurat que Rússia manté que "el món ha d'estar lliure de l'amenaça nuclear". Aquest també va ser un dels temes sobre la taula a la reunió de Putin amb Xi. Riabkov ha assenyalat que no té "sentit polític" que Moscou torni a comprometre's amb el tractat nuclear New Start, que va suspendre el mes passat. Ha afirmat que ara mateix "no hi ha punts de coincidència" entre les dues parts i que l'única condició sobre la taula és que Washington modifiqui el "rumb hostil" que ha pres contra Rússia des del 2010.

stats