Internacional 26/04/2023

Zelenski parla per telèfon amb Xi per primer cop des de l'inici de la invasió

Pequín confirma que enviarà una delegació a Ucraïna

ARA
4 min
Volodímir Zelenski, en una compareixença aquesta setmana

BarcelonaXi Jinping ha mogut fitxa. Després de donar a conèixer, al febrer, el seu pla de pau per a Ucraïna i d'anar-lo a presentar al Kremlin fa només un mes, aquest dimecres ha fet un nou pas en el camí de la mediació. Per primer cop des de la invasió, fa catorze mesos, el president xinès ha parlat per telèfon amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, per debatre amb ell també el seu pla de 12 punts amb què pretén impulsar negociacions entre Moscou i Kíiv. De moment, Zelenski ha assegurat que la trucada havia estat "llarga i significativa". Ho ha dit en un tuit on anunciava també la decisió de nomenar un ambaixador ucraïnès a Pequín, cosa que "donarà un poderós impuls al desenvolupament de les relacions bilaterals".

També Xi ha anunciat el nomenament d'un representant especial per "dur a terme una comunicació profunda amb totes les parts sobre una solució política a la crisi". Es tracta de l'exambaixador xinès a Rússia, Li Hui, que va deixar el càrrec a Moscou el 2019 després de deu anys d'exercici. Li Hui serà, doncs, l'encarregat d'impulsar una mediació que busca -en l'improbable cas de tenir èxit- potenciar la imatge internacional de Xi Jinping com a líder pacificador i garant de l'estabilitat mundial.

Segons la televisió estatal xinesa, en la trucada amb Zelenski Xi ha assegurat que "el diàleg i les negociacions són l'única sortida possible" al conflicte. El president xinès ha defensat la integritat territorial d'Ucraïna i ha assegurat a Zelenski que la Xina "no observarà el conflicte de lluny esperant obtenir-ne beneficis" ni tampoc "tirarà més llenya al foc".

El líder xinès s'havia compromès a parlar amb Zelenski quan va presentar el seu pla de 12 punts per a Ucraïna, erigint-se en gairebé l'únic interlocutor capaç de discutir amb el president rus, Vladímir Putin, després que la invasió hagi fet el Kremlin més dependent del suport econòmic i diplomàtic de Pequín. La Xina, que abans de la invasió va signar una "aliança sense límits" amb Rússia, ha rebutjat la invasió, però s'ha negat a condemnar-la als organismes internacionals i a secundar les sancions contra Moscou per la guerra.

De fet, Zelenski considera inacceptable el pla de pau xinès, perquè no parla de retirada de les tropes russes ni condemna la invasió. Però el president ucraïnès ha donat la benvinguda als esforços de la Xina i ha admès que en la trucada telefònica, ell i Xi han debatut "una possible cooperació per establir una pau justa i sostenible per a Ucraïna". Alhora, ha nomenat Pavló Rabikin com a nou ambaixador a Pequín, on la delegació ucraïnesa estava encapçalada des del febrer del 2021 per la seva encarregada de negocis, segons Efe.

Línies vermelles

Al seu compte de Telegram, Zelenski ha deixat clar que "no hi pot haver pau a costa de compromisos territorials" i ha insistint en la línia vermella de no cedir cap part del seu territori a Rússia. Però des de fonts de la presidència, es posava també l'èmfasi en els punts de la proposta de pau xinesa que sí que presenten coincidències amb els interessos d'Ucraïna, com el que reclama una "no proliferació nuclear". "Podem començar el diàleg a partir d'aquests punts de contacte de les posicions ucraïnesa i xinesa", deia el portaveu de la presidència d'Ucraïna, Serhi Nikiforov.

Xi s'havia reunit amb Putin a Moscou, però no havia parlat fins ara amb Zelenski. Pequín ha confirmat la trucada, amb un comunicat de la portaveu del ministeri d'Exteriors, Hua Chunying, en el qual ha confirmat també que un grup de representants especials xinesos visitaran la capital.

La Casa Blanca ha donat la benvinguda a la trucada, que ha considerat una bona notícia. "Ara bé, si això ens durà a algun tipus de moviment significatiu cap a la pau, o pla o proposta, no crec que ho sapiguem encara", ha dit el portaveu de Seguretat Nacional dels Estats Units, John Kirby.

La portaveu ha dit a Twitter que "la Xina és coherent i està clarament disposada a desenvolupar les seves relacions bilaterals amb Ucraïna" i ha assegurat que "sempre estarà al costat de la pau en la crisi d'Ucraïna". També ha apuntat que "amb un pensament racional i les veus que s'estan alçant ara, cal aprofitar l'oportunitat i construir les condicions favorables per a una sortida política". En tot moment, Pequín continua evitant fer servir la paraula guerra o invasió, com ha dictat el Kremlin dins de Rússia.

L'anomenat pla de pau xinès presenta Pequín com un actor neutral i insta Ucraïna i Rússia a obrir negociacions. Planteja que "la integritat territorial i la independència de tots els països s'ha de garantir", però Xi no ha anat mai més enllà per concretar com interpreta aquest principi en el cas d'Ucraïna ni, encara menys, ha demanat la retirada de les tropes russes que han envaït el país. No hi ha al document propostes concretes que depassin declaracions genèriques sobre el respecte al dret internacional i els perills de la guerra. Tant Ucraïna com els seus aliats han rebut les propostes xineses amb escepticisme, encara que tothom sap que Pequín és l'únic actor, avui, que pot arrossegar Rússia a la taula de negociació.

stats