Internacional 08/02/2023

Zelenski pressiona Occident des de Londres i París per aconseguir avions de combat

El president ucraïnès es reuneix amb Rishi Sunak, Emmanuel Macron i Olaf Scholz abans de participar en una cimera a Brussel·les

5 min
El rei Carles III rep al president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

LondresLa minigira diplomàtica del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que l'ha dut al Regne Unit aquest dimecres al matí, a París a la nit i que el durà aquest dijous a Brussel·les, s'ha convertit en una crida dramàtica als aliats occidentals perquè lliurin avions de combat per augmentar la capacitat ofensiva de Kíiv. El primer embat l'ha fet Zelenski en un discurs molt emotiu davant els membres de la Cambra dels Lords i dels Comuns aplegats al Westminster Hall, al centre de Londres. El president ucraïnès ha utilitzat tots els dots d'actor que té per afirmar, amb humor i gravetat alhora: "Quan vaig visitar el Parlament britànic fa dos anys [el primer cop com a president], al final us vaig donar les gràcies pel vostre excel·lent te anglès. Ara deixo el Parlament donant-vos les gràcies per avançat pels vostres poderosos avions".

Així, després d'haver aconseguit formar "la coalició dels tancs" el mes passat –un cop Alemanya i els Estats Units van donar el vistiplau a l'enviament dels Leopard i els Abrams, setmanes després que el Regne Unit fes el mateix amb els Challenger–, Zelenski demana ara formar la "coalició dels avions".

A darrera hora del vespre Zelenski s'ha traslladat a París, on ha arribat pocs minuts abans de les 10 de la nit. A la pista de l'aeroport d'Orly l'ha rebut el ministre de les Forces Armades, Sébastien Lecornu, i de seguida s'ha dirigit fins a l'Elisi, on l'esperava el president francès, Emmanuel Macron, i també el canceller alemany, Olaf Scholz, que s'hi ha desplaçat expressament.

"Cap a la victòria"

Els missatges des de París han sigut breus però clars. Emmanuel Macron ha expressat el seu desig "d'acompanyar Ucraïna cap a la victòria, cap a la pau i cap a Europa". Per la seva banda Olaf Scholz ha comentat que "Ucraïna forma part de la família europea. Rússia no ha de guanyar aquesta guerra", ha reblat, recollint també la idea de Macron. Al seu costat, Zelenski ha insistit en el seu missatge: "França i Alemanya tenen el potencial de marcar un punt d'inflexió i així és com veig les converses d'avui. Com més aviat tinguem armes pesants i avions moderns, més de pressa s’acabarà aquesta guerra i podrem tornar a la pau a Europa”. 

Sunak i Zelenski en un camp d'entrenament britànic, a Dorset, aquest dimecres al vespre.

Al matí, ja ho havia deixat clar des de Londres. Amb el primer ministre britànic, Rishi Sunak, s'hi ha referit després de visitar les tropes que s'entrenen al camp de Lulworth, a Dorset, al sud d'Anglaterra. La compareixença de Zelenski i el premier ha comptat amb el decorat d'un Challenger 2. Quanta ajuda necessita Ucraïna?, se li ha preguntat. "M'agradaria ser honest. La Gran Bretanya ens va ajudar molt. Hem rebut molta ajuda dels EUA amb els Himars. Però Rússia continua enviant gent al camp de batalla. Ara estem en fase d'estancament. Si no aconseguim avions ni municions, aquesta gent [els russos] viuran al nostre territori i això suposa un risc per a la resta del món".

Les armes que es discuteixen, després dels tancs, són els avions que Zelenski demana. I sobre aquest punt, Sunak ha dit: "No hi ha res descartat". No debades, el premier ha recordat que el Regne Unit va obrir el camí perquè altres països hi enviessin els seus tancs, els Leopard alemanys i els Abrams nord-americans, després que Londres aprovés, en primer lloc, el subministrament dels Challenger 2. Des de Moscou, ja s'ha advertit que hi haurà conseqüències polítiques i militars si els avions s'arriben a enlairar d'Occident cap a Ucraïna.

La primera sortida internacional del mandatari ucraïnès va ser Washington, on va ser rebut pel president dels Estats Units, Joe Biden, el 22 de desembre. Amb la de Londres i París, i demà Brussel·les, Zelenski ja haurà visitat els principals aliats occidentals que li donen suport. Sense oblidar que de tornada de Washington va fer una breu escala a Varsòvia, on es va entrevistar amb el president polonès, Andrzej Duda. Polònia, de fet, ha esdevingut el gran amic ucraïnès de l'Est d'Europa.

Rishi Sunak i Volodímir Zelenski al davant de Downing Street aquest dimecres.
Volodímir Zelenski en un altre moment del seu discurs aquest dimecres al Westminster Hall

Un casc de pilot

Després del discurs al Parlament britànic, Zelenski ha sigut rebut pel rei Carles III al Palau de Buckingham. Però, abans de finalitzar la intervenció, de 27 minuts, el president ha volgut explicar als diputats i als lords què volia comentar amb el monarca: "Tinc la intenció de dir-li una cosa que crec que és molt important, no només per al futur d'Ucraïna, sinó també per al futur d'Europa i de la Gran Bretanya. El rei és un pilot de la força aèria i avui, a Ucraïna, tots els pilots de la força aèria són reis. Per a nosaltres, només per a nosaltres, són preciosos. Feu, doncs, tot el possible i l'impossible perquè el món ens proporcioni avions moderns per poder protegir els pilots que ens protegiran". Una vegada més, Zelenski utilitza l'excel·lent relació amb Londres per pressionar els occidentals. Darrere la petició de Zelenski hi ha la por d'una potencial i renovada ofensiva russa.

Teatralitzant la petició, i amb un perfecte domini de l'escena en un escenari majestuós com el Westminster Hall, Zelenski ha fet acte de lliurament d'un casc d'un pilot de la força aèria d'Ucraïna –"un dels nostres millors pilots", ha dit–, on hi havia escrita una llegenda: "Tenim llibertat, doneu-nos avions per protegir-nos".

Imatge del casc d'un pilot de la força aèria ucraïnesa que Zelenski ha lliurat al president del Parlament, Lindsay Hoyle.

Zelenski ha elogiat el coratge britànic i s'ha mostrat confiat en la victòria. "No obstant això, l'horitzó mai queda clar durant un temps un cop vençut el vell mal; perquè el nou intenta aixecar el cap", ha afegit. "Però la [inevitable] victòria canviarà el món. [...] I després guanyarem junts qualsevol agressor, no importa si és gran o petit, però sabrà què li espera si ataca l'ordre internacional".

Escenografia calculada

Zelenski ha arribat a les 11.35, hora local, al 10 de Downing Street. Menys de cinquanta minuts abans havia aterrat a l'aeroport de Stansted, al nord de la capital britànica, on a peu de pista ha sigut rebut pel primer ministre, Rishi Sunak, que l'ha acompanyat en el trajecte fins a la seva residència oficial. En el moment de traspassar la famosa porta negra, el personal de l'oficina de Sunak, que feia un passadís a banda i banda del vestíbul d'entrada, li ha dedicat un gran aplaudiment. Downing Street ha desplegat la catifa vermella per al president ucraïnès, però gairebé ni l'ha trepitjada.

A primera hora de la tarda, després de veure el rei, Zelenski ha visitat les tropes del seu país que s'entrenen al Regne Unit en companyia del premier. L'oficina de Sunak ha anunciat també plans per ampliar l'entrenament de les forces armades d'Ucraïna al mar i l'aire, inclosos els pilots de caces i marines. L'aprofundiment de l'entrenament al Regne Unit garantirà que els pilots ucraïnesos puguin maniobrar avions de caça sofisticats en un futur immediat. Es deixa la porta oberta, així, a l'hipotètic enviament dels aparells habituals de l'OTAN –els F16 i Tornado– que Zelenski ha reclamat en el seu discurs a Westminster.

stats