Internacional 07/03/2023

La Xina amenaça els Estats Units amb “confrontació” si no canvia d'actitud

El nou ministre d'Exteriors xinès defensa l'acostament a Rússia com a necessari davant la “inestabilitat” global

3 min
El ministre d'Exteriors xinès, Qin Gang, en la roda de premsa d'aquest dimarts 7 de març de 2023.

Barcelona"Si els Estats Units no pitgen els frens i continuen accelerant per aquesta via equivocada, no hi haurà guarda-raïls suficients que puguin prevenir un descarrilament o un xoc, i hi haurà ben segur conflicte i confrontació". Així de contundent s'ha expressat el nou ministre d'Exteriors xinès, Qin Gang, aquest dimarts en la seva primera roda de premsa en el càrrec. La retòrica especialment bel·licosa del nou cap de la diplomàcia xinesa, que va assistir tot just la setmana passada a la cimera del G-20 a l'Índia, ha estat molt contundent i ha defensat també l'acostament del seu país a Rússia.

Qin ha retret als Estats Units que, en la seva visió estratègica de seguretat i política exterior, consideri la Xina com el principal enemic polític. "Ells veuen la Xina com el seu rival principal i el repte geopolític més significatiu. I això condueix a una total desviació d'una política racional i sana cap a la Xina", ha advertit el ministre, que ha considerat "seriosament distorsionada" aquesta visió de la Xina com una amenaça. El ministre ha citat l'incident sobre el globus espia xinès, que els Estats Units va destruir sobre l'Atlàntic (Pequín insisteix que era un globus amb objectius científics que se'ls va desviar) i també la creixent tensió entre els dos països per l'illa de Taiwan.

"Washington diu que està competint per guanyar a la Xina i que no busca conflicte. Però de fet, l'anomenada competició dels Estats Units és en realitat una supressió i contenció total, un joc de suma zero en què un viu i l'altre mor", ha afegit el ministre.

D'altra banda, Qin ha mencionat també la guerra a Ucraïna per criticar l'ús que, en la seva opinió, en fan els Estats Units i altres governs occidentals "per servir certes agendes polítiques". En aquest sentit, ha defensat el creixent acostament entre Pequín i Moscou derivat del conflicte i l'ha considerat com un "exemple per a les relacions exteriors globals". "Amb la Xina i Rússia treballant junts, el món tindrà una força motriu", ha assegurat, i ha destacat el fet que aquest acostament amb Moscou s'estigui fent al més alt nivell, amb els seus respectius "caps d'estat".

Defensa la relació estreta amb Rússia

El cap de la diplomàcia xinesa s'ha manifestat convençut que aquesta relació estreta amb Rússia, que Pequín va definir fa un any com "una associació estratègica", creixerà i agafarà més força en el futur. "Com més inestable esdevingui el món, més imperatiu és que la Xina i Rússia avancin en les seves relacions", ha assegurat el ministre.

Les paraules de Qin estan totalment alineades amb les del president de la Xina, Xi Jinping, d'aquest mateix dilluns, quan va denunciar també els intents d'"encerclar i anul·lar" la Xina liderats pels Estats Units. Ho va dir durant la reunió anual de l'Assemblea Nacional Popular (ANP) que reforçarà el poder de Xi i que ha de completar la transició iniciada en el congrés del Partit Comunista de l'octubre passat, amb canvis a l'executiu com el del mateix ministre d'Exteriors.

Tot plegat contrasta amb el paper de mediador que en els últims dies ha volgut jugar la Xina en el marc del conflicte a Ucraïna. El govern xinès va presentar fa uns dies un pla per tractar de reactivar les converses de pau entre Ucraïna i Rússia, sense condemnar l'agressió russa ni demanar la retirada de tropes. Fins ara només Moscou ha acollit la proposta xinesa amb interès. Els Estats Units i Occident en general continuen acusant la Xina de no ser neutral en aquest conflicte, i en els últims dies fins i tot han llançat advertències contra un possible subministrament d'armes xineses a Moscou.

Qin ha considerat “hipòcrites” aquestes peticions quan els Estats Units estan armant Taiwan, ha dit, igual que considera incongruent que Washington defensi la sobirania territorial d'Ucraïna i no la de la Xina sobre Taiwan. No obstant, el ministre ha assegurat que la bona sintonia entre Pequín i Moscou no suposa una amenaça per a ningú ni va dirigida contra cap tercer país. "La qüestió de Taiwan és el pilar de les relacions entre els Estats Units i la Xina, i és també la primera línia vermella que no s'ha de travessar en les relacions entre els dos països", ha advertit.

stats