Internacional 26/06/2017

La Xina allibera un premi Nobel de la pau per motius humanitaris

El dissident Liu Xiaobo compleix 11 anys de presó per reclamar un sistema multipartidista i democràtic

Dolors Rodríguez
2 min
Liu Xiabo, en una imatge d'arxiu.

PequínEl govern xinès ha alliberat el premi Nobel de la pau Liu Xiaobo por motius humanitaris. El dissident, que era a la presó des del 2009, pateix un càncer de fetge en estat terminal que li va ser diagnosticat fa un mes, quan va ser traslladat a un hospital, encara que la informació no s'ha fet pública fins ara.

L'advocat del dissident ha confirmat que Liu Xiaobo està ingressat en un hospital de Shenyang, a la província de Liaoning, on complia una condemna d'11 anys acusat de subversió contra l'estat per reclamar reformes democràtiques i respecte per als drets humans a la Xina.

Liu Xiaobo, de 61 anys, va rebre el premi Nobel de la pau el 2010, quan portava un any a la presó.

El departament sent tractat per un equip mèdic de "8 famosos experts"

La Xina no va permetre que ningú de la seva família viatgés a recollir el premi i la seva dona, Liu Xia, continua sota arrest domiciliari des d’aleshores. La cadira buida durant la cerimònia de lliurament del Nobel va ser el símbol de l'absència del dissident premiat per “la seva llarga i no violenta lluita a favor dels drets humans fonamentals a la Xina”, segons l'acadèmia del Nobel.

Liu Xiaobo va participar activament en les protestes de Tiananmen el 1989 i malgrat que va tenir la possibilitat de sortir del país va decidir quedar-s’hi. Va passar prop de 2 anys a la presó.

El 2008 va publicar la 'Carta 08', signada per 300 intel·lectuals. S'hi demanava la democratització del règim, que s'avancés cap al multipartidisme i es respectessin els drets humans a la Xina.

Reclusió total

El govern el va acusar d'incitar a la rebel·lió contra l'Estat i el va condemnar a 11 anys de presó. En aquests anys no l’han deixat sortir de la presó ni per assistir als enterraments dels seus sogres.

Amnistia Internacional ha reclamat al govern xinès garanties que el dissident rep l'atenció mèdica adequada i que s’aixequi l’arrest domiciliari a la seva dona, la fotògrafa Liu Xia, contra qui no pesa cap acusació formal.

"tan sols quan és a prop de la mort?

L'alliberament es produeix dies abans que el president Xi Jinping viatgi a Hong Kong per celebrar el 20è aniversari del retorn de la colònia britànica a sobirania xinesa sota el principi d''un país, dos sistemes', un acord en el qual la Xina es comprometia a respectar les llibertats de Hong Kong.

stats