Pandèmia

La Xina admet gairebé 60.000 morts per coronavirus en l'últim mes

La xifra contrasta amb les dades oficials que havia donat fins ara

Ara
2 min
L'estació de ferrocarril, a Xangai, Xina, 14 de gener de 2023. L'any nou xinès és el moment de la major migració humana del món. A partir d'aquest 14 de gener s'espera que centenars de milions de persones tornin a les seves ciutats natals per celebrar-ho i passar temps amb les seves famílies.

BarcelonaLa Comissió Nacional Sanitària de la Xina ha reconegut aquest dissabte que un total de 59.938 persones han mort a causa del coronavirus al país en un mes, entre el 8 de desembre i el 12 de gener, després que les autoritats relaxessin les restriccions per fer front a la malaltia. Aquestes dades tenen especial importància perquè la Xina només havia admès 5.235 morts des de l’inici de la pandèmia. En concret, les autoritats sanitàries havien dit que només 37 persones havien mort en l’últim mes per covid-19 –en un país de 1.400 milions d’habitants–. La versió oficial contrastava amb les imatges difoses a les xarxes socials, que mostraven hospitals saturats i dipòsits de cadàvers plens.

La mitjana d'edat dels morts als centres mèdics és de 80,3 anys, segons informa el diari Global Times. Més del 90,1% tenien més de 65 anys, i més del 90% patien malalties prèvies, segons la Comissió Nacional Sanitària. Un total de 5.503 persones van morir per una fallada respiratòria causada pel coronavirus, i les 54.435 restants es van infectar amb el virus però patien altres afeccions, com ara càncer o malalties cardiovasculars. La Comissió Nacional Sanitària també ha informat que el dia que es van registrar més casos greus, un total de 128.000, va ser el 5 de gener, unes tres setmanes després que les autoritats relaxessin l'anomenada política de covid zero.

La Xina ha fet públiques aquestes xifres després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) denunciés la manca de transparència del país asiàtic. El seu director general, Tedros Adhanom, va assegurar la setmana passada que la Xina no estava donant xifres completes de morts per covid pel que fa al brot actual, i que això impedia saber el veritable abast de la malaltia, fins i tot globalment.

La Xina defensa que ha compartit les seves dades "de manera oberta, puntual i transparent" des de l'inici de la pandèmia, i ha demanat a la comunitat internacional que eviti "polititzar la malaltia" arran de les restriccions imposades als viatgers procedents del país asiàtic. Alguns països els exigeixen proves PCR.

Segons un estudi de la Universitat de Pequín, al voltant d’uns 900 milions de persones ja s'han contagiat de covid a la Xina des de començaments de desembre. Amb tot, alguns experts xinesos creuen que el pic d'incidència de casos continuarà "fins al febrer o març".

stats