Internacional 10/05/2021

La xarxa d'oleoductes més important dels EUA, víctima de la banda cibercriminal DarkSide

Creix la preocupació a Washington per la vulnerabilitat a possibles atacs estrangers directes a l'economia

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Barrils d'emmagatzematge de l'empresa Colonial, EUA.

BarcelonaColonial és la xarxa d'oleoductes més important dels Estats Units i s'ha vist obligada a suspendre les seves activitats després de ser víctima d'un ciberatac del qual, segons la companyia, encara no es té clar l'impacte. La banda cibercriminal DarkSide ha reivindicat l'atac. L'incident arriba precisament quan falten pocs dies perquè el president Joe Biden signi una ordre executiva per incrementar la ciberseguretat en les infraestructures i els sectors de vital importància per a l'economia del país.

L'aturada afecta les operacions de Colonial en els 8.850 km d'oleoducte que gestiona, essencials per abastir els grans nuclis de població de l'est i el sud dels Estats Units, inclosa la regió metropolitana de Nova York, on arriben 380 milions de litres de combustible al dia. Colonial transporta uns 2,5 milions de barrils de gasolina, dièsel i combustible diàriament, des del golf de Mèxic fins als estats de la costa est, on representa el 45% del subministrament de combustible.

Des que va arribar a la Casa Blanca Joe Biden havia manifestat la voluntat d'incrementar la ciberseguretat del país, sobretot en sectors centrals de l'economia: segons el diari The New York Times, el decret podria exigir un increment dels requisits de seguretat cibernètica a aquelles empreses que presten serveis al govern federal. Washington fa temps que considera la possibilitat que països com la Xina o Rússia puguin valer-se de ciberatacs contra infraestructures bàsiques per colpejar l'economia i, a la vegada, minar la credibilitat de la primera superpotència mundial.

L'últim exemple és el ciberatac massiu conegut amb el nom de SolarWinds que es va detectar el desembre del 2020. Diverses agències governamentals dels Estats Units, entre les quals el departament del Tresor i el Comerç, van ser víctimes d'atacs informàtics de hackers, suposadament a les ordres del govern rus. En aquest cas els pirates informàtics van aconseguir introduir-se als sistemes governamentals alterant actualitzacions de programari de l'empresa SolarWinds.

DarkSide responsable del ciberatac a Colonial

La banda cibercriminal DarkSide ha reivindicat l'atac en un comunicat públic. "El nostre objectiu és guanyar diners i no crear problemes per a la societat", ha deixat per escrit a la seva pàgina web. L'FBI ha confirmat oficialment l'autoria i ha afirmat que continua la investigació. DarkSide es descriu com a "apolític" i assegura que "no participem en geopolítica, no necessitem vincular-nos amb un govern definit i buscar els nostres motius". DarkSide també ha explicat que com a organització no tenia coneixement que una de les seves filials tenia Colonial per objectiu i ha assegurat que "a partir d'avui introduïm moderació i comprovarem cada empresa que els nostres afiliats vulguin encriptar per evitar conseqüències a la societat".

Colonial no ha especificat quant de temps estarà tancada la xarxa d'oleoductes, però sí que ha fet públic en un comunicat que ha contractat una empresa de ciberseguretat per investigar el succés, a més d'alertar les forces de seguretat del govern dels Estats Units "i altres organismes federals". La companyia assegura: "El nostre objectiu principal és restablir amb seguretat i eficiència els serveis perquè tornin a funcionar amb normalitat". L'última vegada que la xarxa de Colonial va patir una aturada va ser durant l'huracà Harvey, que va sacsejar el golf de Mèxic l'any 2017.

stats