El xaman de QAnon, condemnat a tres anys de presó per l'assalt al Capitoli

Els fets del dia de Reis omplen les sales dels jutjats nord-americans, que acumulen una llarga llista d'acusats

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Jake Angeli,  Q Shaman, dimecres al Capitoli.

BarcelonaJacob Chansley, més conegut com a Jake Angeli o el xaman de QAnon, el personatge amb banyes i tors nu que va ser imatge icònica de l'assalt al Capitoli dels Estats Units, ha estat condemnat a tres anys i cinc mesos de presó. Se li atribueix el delicte d'obstrucció procedimental del Congrés, del qual es va declarar culpable a principis de setembre davant el tribunal federal del Districte de Colúmbia que l'ha jutjat. Els 51 mesos que se li demanaven inicialment han quedat en 41.

El jove, de 34 anys i d'Arizona, va confessar estar "penedit" i que se sentia "traït" per l'expresident republicà Donald Trump. Chansley és membre de QAnon, considerada una organització de terrorisme interior per l'FBI, i va ser dels primers a entrar al Capitoli el 6 de gener. La seva imatge es va fer tan viral que tres dies després va ser detingut i acusat de sis delictes. Finalment, només ha estat condemnat per un, el d'obstrucció del Congrés, que és el més greu. La seva confessió el va portar a signar un acord de culpabilitat en què accepta pagar 2.000 dòlars en restitució per danys al Capitoli, tot i que encara és possible que s'enfronti a una multa de 250.000 dòlars.

Una investigació exhaustiva

Els fets de l'assalt al Capitoli continuen passant pels tribunals del país. Segueixen en curs centenars de casos de detinguts i acusats arran del que va succeir a Washington el 6 de gener. Les condemnes s'espera que estableixin un precedent i evitin que es repeteixi una situació com aquesta. També exassessors, fidels aliats, portaveus, caps de campanya i ideòlegs de capçalera de Trump recorren els passadissos dels jutjats nord-americans que intenten treure l'aigua clara no només dels fets del mateix dia de Reis, sinó també dels previs que van derivar en l'esclat violent: l'organització de la manifestació, la campanya de desinformació i l'atiament de les masses per provocar la revolta, entre d'altres.

L'abast de la investigació i el nombre d'implicats pretenen generar un ambient de pressió que acabi fent confessar algun membre destacat de la trama per poder esclarir els fets. L'estratègia sembla estar donant el resultat esperat, ja que l'exassessor i mà dreta de Trump, Steve Bannon, es va entregar a la justícia aquest dilluns. Tot i això, el retiment de comptes dels acusats pot estar condicionat per fets com ara que el jutge a qui s'ha assignat el cas de Bannon, Car Nichols, va ser nomenat per Trump i té un sòlid historial conservador.

stats