Wagner es nega a posar-se sota control del ministre de Defensa de Putin

El ministeri ha ordenat a tots els "voluntaris" que signin contractes formals abans de l'1 de juliol

Guiu Font
3 min
Un militar, surt del PMC Wagner Centre a San Petersburg, Rússia

MoscouIevgueni Prigojin, cap de Wagner, l'empresa de mercenaris més poderosa de Rússia, no està disposat a posar-se sota les ordres de ningú, i menys del ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú. Després d'haver llançat tota mena de desqualificacions contra el màxim responsable militar del Kremlin (el va titllar d'escòria i de puta), Prigojin ha deixat clar aquest diumenge que no signarà cap contracte amb el ministeri. Defensa havia ordenat dissabte a tots els "destacaments de voluntaris" que lluiten a Ucraïna que formalitzessin aquest document abans de l'1 de juliol.

Tot i que el ministeri no esmentava directament Wagner en l'ordre que estableix l'obligatorietat dels contractes, l'objectiu és lligar curt els mercenaris. Després d'un any i mig d'invasió, ha quedat clar que les forces de Wagner no se subordinen al comandament militar rus i això genera molts problemes pràctics sobre el terreny. Qui sí que ha acatat les ordres de Defensa ha sigut la unitat especial txetxena Ajmat.

Després que el Ministeri de Defensa de Rússia firmés l’ordre, Prigojin ha afirmat que “ja és integrat orgànicament en el sistema general (...) i és una estructura efectiva” tot assegurant que les accions es coordinen amb Serguei Surovikin, el general rus que comanda actualment l'ofensiva sobre Ucraïna.

Les tropes de Wagner van portar el pes de la conquesta de Bakhmut, en la que fins ara ha estat la batalla més cruenta de la invasió, i després d'un xoc obert amb el ministeri de Defensa, van acabar cedint el lloc a les forces regulars russes. Ara l'exèrcit ucraïnès està protagonitzant un intent d'encerclament de la ciutat, en el marc de la contraofensiva engegada aquesta setmana. Serà interessant seguir l'evolució en aquest front pel pes polític de Bakhmut: difícilment Rússia pot acceptar perdre l'enclavament després que el Kremlin s'hagi vantat de la que ha estat la seva principal conquesta –tot i que pírrica per la seva importància en el curs global de la invasió.

Aquesta setmana, el cap de l’empresa militar russa va difondre un nou vídeo en què criticava durament als màxims comandaments de l’Exèrcit rus i augurava que haurà d’enfrontar-se a importants pèrdues. “N’estic totalment segur”, afirmava tot responsabilitzant els generals, i indicava que això portarà a “una revolta popular o la Duma prendrà la decisió d’aplicar la pena capital i afusellar-los”, decisió que, segons l’opinió Prigojin, tindrà lloc d’aquí a dos o tres mesos.

Prigojin va qualificar la pèrdua de territori a Bakhmut de “vergonyosa” i ha apel·lat directament a Xoigú i el cap de l’Estat Major, Valeri Gueràssimov, per dir-los que “s’aixequin en armes perquè l’Exèrcit avanci. I si no poden, que morin com herois”.

Ni Xoigú ni Gueràssimov, van respondre als insults de Prigojin i per ara tampoc s'han pronunciat sobre la seva negativa a signar el contracte. El cap de Wagner proclama que se subordina totalment als interessos de Rússia, però que la seva estructura de comandament "altament eficient" quedaria malmesa si hagués de subordinar-se al ministre rus. "Xoigú no pot gestionar correctament les formacions militars", diu Prigojin.

Contractes legals

El ministeri de Defensa pretén que els contractistes privats –o bé directament els seus homes– siguin contractats formalment per ministeri per donar-los " l'estatus legal necessari" i "crear enfocaments unificats per a l'organització de la prestació integral i el compliment de les seves tasques", així com per "augmentar la capacitat de combat i l'eficàcia de les forces armades i els seus destacaments de voluntaris", ha apuntat el viceministre de Defensa, Nikolai Pankov.

Tot i el paper destacat dels mercenaris de Wagner a la guerra d'Ucraïna, el Kremlin ha evitat donar-los un rang legal i, de fet, els seus ministres ni tan sols es refereixen pel seu nom a l'empresa de mercenaris privada. Wagner també és present en la política exterior russa, en els conflictes de la República Centreafricana, Mali i Líbia.

La decisió del Ministeri de Defensa arriba també després que Prigojin publiqués un vídeo fa una setmana en el que es veia com els seus combatents capturaven un tinent coronel de l'exèrcit rus, que, suposadament en un important estat etílic, havia disparat contra un dels vehicles del grup Wagner.

stats