Internacional 26/04/2023

La vida de luxe de la dona del viceministre de Defensa de Putin a París i Saint-Tropez

Svetlana Maniovitx esquiva les sancions occidentals i viatja amb un divorci preventiu

Clàudia Mohedano
4 min
La parella que formen Timur Ivanov i la seva dona, o ex-dona, Svetlana Ivanova.

BarcelonaLes sancions de la Unió Europea a Rússia com a resposta a la invasió d'Ucraïna serveixen de ben poca cosa en alguns casos. Ho denuncia la Fundació Anticorrupció FBK, de l'opositor rus empresonat Aleksei Navalni, que a partir de les dades obtingudes de 8.000 correus electrònics enviats durant dotze anys ha documentat els excessos i privilegis extraordinaris de Timur Ivanov, número 2 del ministeri de Defensa rus, i la seva dona, Svetlana Maniovitx. La Fundació FBK ha demanat reiteradament que Maniovitx no pugui viatjar a cap territori de la Unió Europea pel paper en la guerra d'Ucraïna del seu marit, ara oficialment exmarit, després que la parella protagonitzés al juny el que consideren un divorci de conveniència i preventiu.

Ivanov ocupa el càrrec de viceministre de Defensa de la Federació Russa des del 2016. És, per tant, un dels responsables de la invasió d'Ucraïna. Svetlana Ivanova és "la veritable encarnació del glamur putinista", segons la descriu Maria Pévtxikh, cap del departament d'investigació de la FBK. Mentre el marit participa en la direcció de la guerra, ella es dedica a viatjar i a mantenir el mateix tren de vida que tenia abans de la invasió.

Timur Ivanov i Svetlana durant una festa.

A diferència dels ciutadans russos que pateixen el tancament de fronteres decretat per la UE, les activitats lúdiques i glamuroses de Maniovitx continuen com si res. L'exdona del viceministre visita sense cap mena de restricció París, la Costa Blava i Londres. Des de l'octubre Ivanov està afectat per les sancions europees, però la dona, no. Segons la FBK, ni la seva exparella ni el fet de tenir un passaport israelià fals li ha estroncat el seu luxós ritme de vida europeu.

Un passaport israelià

"Pot conservar els seus comptes bancaris, els seus béns i les seves vacances de compres. Malgrat que cada euro que gasta a Hermès i Cartier, a París, és un euro xopat en sang", denuncia Pévtxikh al seu compte de Twitter. De fet, Pévtxikh explica que la fundació ha "presentat nombroses denúncies" i que "mai no s'han obtingut notícies de les autoritats franceses ni de la Unió Europea".

Svetlana Ivanova, que va adoptar recentment el cognom del seu marit o exmarit, i més coneguda com a Svetlana Maniovitx –pel cognom del milionari Mikhail Maniovitx, de qui es va divorciar per casar-se amb Ivanov–, era experta en finances internacionals abans de lligar la seva vida a la moda. El milionari, de fet, ha explicat en una entrevista que va tenir una xerrada "íntima" amb Timur Ivanov i el va advertir que no podria mantenir econòmicament el matrimoni: "Svetlana exigeix almenys 50.000 dòlars al mes".

La parella posseeix una mansió a la província de Tver, a la riba del Volga.

Mentre l'exèrcit de Putin destrossava la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, el 17 de març de l'any passat, Svetlana aterrava a París per anar a la joieria de Joël Arthur Rosenthal, una de les més cares i discretes de la capital francesa. Allà li van fer unes arracades per valor de 150.000 euros i anells de 104.000 euros, segons la documentació intervinguda per la FBK. També el 23 de març del mateix 2022, quan Kíiv va patir un dels molts bombardejos nocturns des de l'inici de la guerra, Svetlana va viatjar per visitar el seu fill a Londres, on viu.

El Rolls-Royce i la corrupció

A part de l'amor que sent per París i la moda exclusiva, la filla de la parella viu a la Costa Blava, on la família passa tots els mesos d'agost des de fa anys. Cada estiu, i sempre d'acord amb la documentació intervinguda, els Ivanov lloguen una vila a Saint-Tropez, un dels centres turístics més importats de la zona. Només l'estança els costa prop de 160.000 euros. La Fundació FBK calcula, a partir de la suma dels rebuts del període 2013-2018, que han gastat un mínim de 850.000 euros en el lloguer de les residències, uns 250.000 euros en iots i uns 200.000 euros en la compra i manteniment d'un Rolls-Royce Corniche com a cotxe d'estiu.

Des del 2012, Ivanov, treballa braç a braç amb l'actual ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú. Va exercir com a viceprimer ministre de la província de Moscou quan el ministre n'era el governador. La primavera del 2014 va ser honorat amb la medalla "pel retorn de Crimea" i el maig del 2016 el van ascendir a viceministre de defensa de la Federació Russa.

Ivanov està ara al càrrec de totes les construccions del ministeri de Defensa rus: des dels barracons de l'exèrcit, els camps i escoles militars, fins a la Catedral Principal de les Forces Armades i el Parc Patriota (un parc temàtic sobre les forces armades). A més, ara és responsable de reconstruir Mariúpol, que el Kremlin s'ha annexionat.

La FBK de Navalni ha destapat que Ivanov rep suborns de qui li assigna els contractes. L'empresa constructora que edifica un complex residencial a Mariúpol també està construint la seva datxa [casa de camp]. "Hi ha tota una infraestructura, empreses especials i persones que paguen pel que, d'alguna manera, és inconvenient que el viceministre pagui personalment", informa Georgi Alburov, excap del departament d'investigació de la FBK.

stats