Turquia anuncia una nova operació militar a Síria

Erdogan anuncia una nova ofensiva contra els kurds del país veí per assegurar una zona de 30 quilòmetres al llarg de la frontera

ARA
2 min
El president turc, Erdogan

BarcelonaEnmig de la picabaralla pel veto turc a l'entrada de Suècia i Finlàndia a l'OTAN, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, tensa encara més les relacions a l'interior de l'aliança transatlàntica amb una nova ofensiva militar a Síria. Erdogan ha anunciat aquest dimecres la seva intenció de llançar una nova operació sobre el nord de Síria, a la zona limítrof amb el seu país, amb l'objectiu, ha dit, d'eliminar els terroristes de Tell Rifaat i Manbij. Durant un discurs davant dels legisladors del seu partit, AK, Erdogan ha confirmat així el que ja va apuntar la setmana passada, quan va parlar per primer cop de tornar a Síria per enfrontar-se de nou a la milícia kurdo-siriana YPG, que Ankara considera una branca local del proscrit Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), declarat organització terrorista.

"Passem a una nova fase dins de la nostra determinació de crear una zona segura de 30 quilòmetres al llarg de la nostra frontera sud. Eliminarem els terroristes de Tell Rifaat i Manbij, i farem el mateix passant a altres regions", ha dit Erdogan, que ha deixat clara la seva intenció de no aturar-se en aquesta zona segura. I fins i tot ha llançat el que semblava una amenaça velada: "A veure qui dona suport a aquests passos legítims de Turquia i qui els dificulta".

Tot i que Turquia i Rússia lluiten en bàndols separats a la guerra de Síria, que no està pas tancada, en la seva lluita contra els kurds al nord del país veí Erdogan i Vladímir Putin s'han coordinat en les seves operacions militars a la regió. En canvi, l'OTAN, i especialment els Estats Units, ha criticat les incursions turques a Síria i la persecució que manté contra unes milícies turques que van ser un suport crucial per a l'exèrcit nord-americà sobre el terreny abans de la retirada total de Síria ordenada per Donald Trump. De fet, l'actuació turca a Síria ha portat alguns dels aliats a imposar una sèrie d'embargaments d'armes a Ankara.

Crítica dels EUA

En aquest sentit, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha criticat ja aquest mateix dimecres l'anunci d'Erdogan amb contundència. "Qualsevol escalada al nord de Síria és una cosa a la qual ens oposaríem, i donem suport al manteniment de les actuals línies d'alto el foc", ha assegurat Blinken en una roda de premsa amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, a Washington. "Continuem lluitant amb eficàcia contra l'Estat Islàmic a través dels nostres socis a dins de Síria, i no volem veure res que posi en perill els esforços que es fan per continuar mantenint l'EI a la caixa on l'hem posat", ha afegit, en al·lusió a les operacions contra l'EI que han dut a terme les Forces de Síria Democràtica (FSD), una aliança armada liderada pels kurds i que rep el suport dels Estats Units.

L'anunci d'Ankara d'una nova ofensiva a Síria coincideix amb el seu rebuig a les sol·licituds de Finlàndia i Suècia a l'OTAN, que ha justificat precisament pel suposat suport que aquests països donen als militants i grups kurds que Turquia considera terroristes i pels embargaments d'armes imposats al seu país per l'ofensiva militar al nord de Síria del 2019.

stats