Internacional 20/09/2020

Trump endarrereix les mesures contra TikTok una setmana després d'un acord preliminar

Es negocia que la xarxa s'associï amb Oracle i Walmart per poder funcionar als EUA

Ara
3 min
TikTok: la xarxa  social del confinament

BarcelonaNou capítol en la batalla comercial entre els EUA i la Xina per l'aplicació de mòbils TikTok. Aquest diumenge havien d'entrar en vigor les mesures aprovades per l'administració de Donald Trump que passaven, sobretot, per prohibir aquesta aplicació i WeChat –utilitzades per més de cent milions d'usuaris als EUA– a les botigues de descàrregues. Però ahir el govern dels EUA va anunciar que endarreria una setmana les mesures contra la plataforma TikTok després que el president Donald Trump hagués donat la seva "benedicció" a un acord preliminar perquè pugui funcionar als EUA, explica l'agència Efe. El pacte no inclou, d'entrada, la xarxa WeChat, que sí que estaria sotmesa a limitacions a partir d'aquest diumenge, malgrat que les podria eludir després d'una ordre d'una jutge de Califòrnia.

L'acord amb TikTok passaria perquè la plataforma s'associés amb les companyies nord-americanes Oracle i Walmart per treballar als EUA. Tot i així, les negociacions encara continuen i no es poden donar per tancades. "He donat la meva benedicció a l'acord, si ho aconsegueixen seria genial i, si no, també estaria bé, però és un gran acord per als EUA", ha indicat el president. "D'acord amb els últims esdeveniments positius, el secretari de Comerç Wilbur Ross, sota la direcció del president Trump, ajornarà la prohibició de les transaccions identificades a l'ordre executiva 13942", ha anunciat el departament de Comerç en un comunicat.

Trump destaca que si Oracle i Walmart s'associen amb TikTok "la seguretat seria del 100%": "Estaran fent servir núvols separats i una seguretat molt potent, i estaran fent una contribució de 5.000 milions de dòlars en educació", subratlla Trump. Segons el president, el pacte suposaria també la creació de 25.000 llocs de treball –la majoria a Texas– i la creació d'una nova companyia, tot i que mantindria el nom de TikTok.

Mesures contra WeChat

Divendres el departament de Comerç va anunciar que bloquejaria TikTok i de la xarxa de missatgeria WeChat a les botigues de descàrregues d'aplicacions dels EUA a partir d'aquest diumenge, i que les autoritats en vetarien l'ús complet als EUA a partir del 12 de novembre. El principi d'acord amb TikTok deixa en suspens les limitacions per a aquesta plataforma. En el cas de WeChat, considerat el WhattsApp de la Xina, també ha aconseguit un temps de gràcia després que una jutge de Califòrnia ha bloquejat aquest diumenge l'ordre del govern del president dels Estats Units, Donald Trump, de prohibir les descàrregues al mercat d'aplicacions nord-americà. La magistrada federal Laurel Beeler, d'un tribunal de districte de Califòrnia, ha emès una ordre preliminar per bloquejar la prohibició a les descàrregues de WeChat que entrava en vigor aquest diumenge a les 23.59.

Fins ara Trump havia assegurat que TikTok suposava una "amenaça" per a la seguretat nacional, perquè tant aquesta aplicació com WeChat "guarden enormes quantitats de dades dels usuaris, incloses la seva activitat a les xarxes, la localització o el seu historial de cerques i de navegació".

El govern xinès s'oposa a una venda forçada de TikTok, una operació que, segons el seu parer, viola els principis de l'Organització Mundial de Comerç. Divendres, en resposta a les limitacions anunciades pel govern de Trump, va assegurar que actuaria contra les empreses i els individus estrangers que "posin en perill" la seva sobirania i seguretat i va emetre unes noves normes relacionades amb la seva llista d'entitats no fiables –anunciada des de fa més de quinze mesos i que encara no s'han publicat–, que havien de servir per sancionar empreses i persones dels EUA.

stats