Internacional 14/06/2023

Trump es dirigeix cap al tribunal de Miami en una vista històrica

L'expresident s'entregarà a la justícia per a la lectura dels 37 càrrecs que se li imputen pels documents classificats de Mar-a-Lago

4 min
Seguidors de Donald Trump es manifesten a l'entrada del jutjat de Miami on l'expresident acudirà per a la lectura de càrrecs, en l'acusació de 37 delictes per amagar documents classificats.

WashingtonEl món presenciava aquest dimarts, per primera vegada a la història, com un expresident i candidat a la presidència dels Estats Units es declara –previsiblement– "no culpable" davant un tribunal federal. Donald Trump va arribar dilluns en el seu avió privat a Miami, on té previst entregar-se aquest dimarts a les 15 h (les 21 h a Catalunya) al tribunal que el jutjarà per haver-se emportat, amagat i negar-se a retornar centenars de documents governamentals classificats a la seva mansió de Mar-a-Lago, a Palm Beach (Florida).

Acompanyat del seu advocat, li llegiran els 37 delictes que el fiscal especial Jack Smith li imputa –a ell i al seu assessor, Walt Nauta–, pels quals podria arribar a passar la resta de la seva vida a la presó. Concretament, l'acusa de 31 càrrecs per retenir informació de defensa nacional, quatre per ocultar la possessió de documents classificats, dos per fer declaracions falses a l'FBI i un per conspiració per obstruir la justícia.

La suma dels delictes, en cas de ser condemnat, podria comportar fins a 400 anys de presó. Una pena que podria evitar si el govern nord-americà canvia de signe després de les eleccions presidencials de l'any que ve, a les quals ell mateix es presenta, atès que l'indult presidencial podria salvar-lo. Trump intentarà allargar l'inici del judici fins després de les eleccions, malgrat que ni la imputació ni una hipotètica condemna el privarien de presentar-se, segons dicta la Constitució dels EUA.

Donald Trump saluda els seus seguidors concentrats a Miami, on ha de declarar davant d'un tribunal.

Miami es blinda davant les protestes

És la segona vegada que un president, en actiu o retirat, s'entrega a les autoritats per a la lectura de càrrecs del seu processament. La primera, però, que és davant d'un tribunal federal. Trump ja es va declarar "no culpable" el 4 d'abril davant d'un tribunal estatal, quan un jutge de Nova York li va llegir els 34 càrrecs dels quals el fiscal de districte, Alvin Bragg, l'acusa per falsificar documents comercials per comprar el silenci de l'actriu Stormy Saniels.

En aquella ocasió no va haver-hi el clima de tensió que s'espera aquest dimarts en les protestes programades davant la seu judicial, on hi ha prevista la participació de milícies d'ultradreta com els Proud Boys. "Estem preparats per al que ens ve a sobre –va dir ahir l'alcalde de Miami Dade, el republicà Francis Suárez–, hem vist coses a les xarxes socials i calculem que hi pot haver des de 1.200 manifestants fins a 50.000". Per contrarestar-ho, hi ha un perímetre policial desplegat al voltant del tribunal federal, conformat per cossos policials, els US Marshalls i el servei secret.

Tant Trump com els seus aliats dins del partit republicà han fet una crida a la protesta en els últims dies, a vegades amb una retòrica violenta, contra el que el mateix expresident qualifica com un "acte de guerra" i "la cacera de bruixes més grossa de tots els temps", perpetrada per les "forces fosques" d'un suposat "estat profund". Un llenguatge conspiratiu semblant al que va precedir l'assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021.

"Tinc un missatge per a Merrick Garland, Jack Smith i Joe Biden, i per als mitjans de les fake news: si voleu acabar amb el president Trump, haureu de passar per mi i per 75 milions d'estatunidencs com jo. I he de dir que la majoria de nosaltres som membres amb carnet de l'Associació Nacional del Rifle", va amenaçar aquest cap de setmana la republicana d'Arizona Kari Lake, una de les trumpistes més fidels, en la convenció republicana de Geòrgia.

Les evidències contra Trump venen del seu advocat

El document de la imputació publicat el divendres passat, de 49 pàgines, detalla un gran nombre d'evidències que van servir per a l'acusació formal. Entre altres, converses gravades i transcrites per un dels seus advocats, Evan Corcoran, en les quals Trump presumia de tenir en el seu poder documents classificats, fins i tot després que el Departament de Justícia els hi requerís, i en les quals li demanava que mentís davant la justícia i l'ajudés a ocultar els papers.

Segons la imputació, Trump va amagar els documents governamentals per diferents estances de la seva residència de Mar-a-Lago, un lloc que acostuma a utilitzar per rebre convidats. Concretament, quan l'FBI va registrar la casa, es va trobar desenes de caixes de papers emmagatzemades en un lavabo, un despatx, una habitació i una sala de ball, entre altres llocs de la seva residència i club privat a Palm Beach. L'acusació assegura que en el temps que va passar entre que Trump va deixar la Casa Blanca (20 de gener del 2021) i que l'FBI va trobar els documents (9 d'agost del 2022), l'expresident va celebrar més de 150 esdeveniments socials, als quals van assistir "desenes de milers de convidats".

El contingut dels documents també va ser revelat en l'acusació. Trump guardava en les seves caixes "informació relativa a les capacitats de defensa i armament tant dels EUA com de països estrangers, programes nuclears dels EUA, vulnerabilitats potencials dels EUA i els seus aliats davant un atac militar i plans per a possibles represàlies en resposta a un atac estranger”. A més, el fiscal especial assegura que aquests documents classificats procedien de la CIA, el Departament de Defensa, l'Agència de Seguretat Nacional i el Departament d'Estat, entre altres.

La jutgessa que portarà el cas va ser designada per Trump

El cas ha estat assignat aleatòriament a la jutgessa Aileen M. Cannon, que va ser designada pel mateix Trump dies després de perdre les eleccions el novembre del 2020, i va ser criticada durant l'any passat per prendre una decisió favorable a l'expresident en aquest mateix procés judicial. Concretament, va ser aquesta mateixa jutgessa la que va permetre a la tardor que un fiscal especial revisés les proves confiscades a Mar-a-Lago, fet que va dilatar el procés judicial. Finalment, la seva decisió va ser revisada per un tribunal d'apel·lacions.

Cannon serà la persona encarregada de dictar sentència sobre la base de les opinions del gran jurat, que ha d'estar format per ciutadans sense experiència jurídica del Districte Sud de Florida. Malgrat que encara està per determinar, és probable que el jurat provingui del comtat de Palm Beach, on va ser presentat el cas i on Trump va perdre contra Biden per 13 punts en les presidencials del 2020. Però és possible que finalment el lloc escollit sigui el comtat de Miami-Dade, per les seves millors condicions per allotjar el que s'espera que sigui un dels judicis de perfil més alt de la història dels EUA. Aquí, Trump va perdre contra Biden per tan sols 7 punts en les últimes eleccions.

stats