Estats Units
Internacional 01/03/2021

Trump descarta fer un nou partit i ataca Biden amb la immigració

L’expresident reapareix per deixar oberta la porta a presentar-se el 2024

3 min
Donald Trump va reaparèixer al final de Conferència d’Acció Política Conservadora, celebrada a Orlando.

WashingtonÉs un pacte no escrit, però que els expresidents solen complir: no criticar el successor. Almenys no sense deixar passar un temps raonable. George W. Bush va afirmar de Barack Obama, que el va rellevar: “Mereix el meu silenci”. Obama, després de cedir el testimoni a Donald Trump, se’n va anar de vacances a practicar kitesurf al Carib. Però Trump, menys de sis setmanes després d’haver abandonat Washington, va reaparèixer ahir a la nit per primera vegada en públic per atacar el seu successor, Joe Biden, i sobretot per marcar terreny i domini sobre el Partit Republicà. “L’increïble viatge que vam començar junts ara fa quatre anys està lluny d’haver acabat”, va advertir abans de comprometre’s a no crear un nou partit. “Tenim el Partit Republicà”, va assegurar. Però va deixar obert el dubte sobre si tornarà a presentar-se el 2024: “Ves a saber”, va dir.

En un discurs al fòrum de la CPAC (Conferència d’Acció Política Conservadora), Donald Trump va carregar contra Joe Biden, de qui va dir que “ha tingut el primer mes més desastrós de qualsevol president en la història moderna”. El republicà, que va arribar a la Casa Blanca impulsat per una retòrica antiimmigrants, va qualificar d’“immorals” les polítiques de Biden en aquest terreny. Des del 19 de febrer, els Estats Units permeten entrar-hi lentament i progressivament els sol·licitants d’asil a qui l’administració Trump va enviar a Mèxic a esperar un procés que es pot allargar mesos i anys. A més, el demòcrata ha ordenat aturar la construcció del mur amb Mèxic. Per a Trump suposa “trair els valors fonamentals” del país.

Batalla pel partit

Trump, que va aprofitar el seu discurs per adjudicar-se el mèrit pel desenvolupament de vacunes contra el coronavirus, va utilitzar la intervenció per reivindicar el control del Partit Republicà. En una enquesta informal entre els assistents, el 55% deien que donarien suport a Trump en unes primàries si es fessin avui. Una xifra cridanerament modesta atès que l’esdeveniment es va dedicar a glorificar la seva figura i atès que els assistents formaven part del moviment més extremista del Partit Republicà. És més: a la pregunta sobre si s’havia de presentar a les presidencials del 2024, el 32% asseguraven que era millor que no ho fes o no ho tenien clar.

Trump va clausurar les tres jornades de la CPAC, que es va celebrar a Orlando i no a la capital del país com és costum d’aquest fòrum. Les normes d’aforament de Washington per frenar la pandèmia no permetien la capacitat que sí que permet l’estat de Florida, governat pel republicà Ron DeSantis. El partit que, amb comptades excepcions, ha declarat la guerra a les mesures sanitàries recomanades pels científics.

La veritat és que la CPAC, tradicionalment dominada per la branca més conservadora de la formació, és avui un fòrum controlat pel sector populista del Partit Republicà, encapçalat per Donald Trump. Cap dels republicans favorables a l’impeachment de l’exmandatari pel seu paper durant l’assalt al Capitoli del 6 de gener hi va ser convidat. Tampoc Mitch McConnell, el republicà més poderós del Senat.

Mark Meadows, últim dels caps de gabinet de Trump, va explicar a Fox que el discurs es podia interpretar com “l’inici de la planificació de la pròxima administració”. Una liderada per Trump. O per un Trump, atès que “la gent que està al capdamunt d’aquesta llista tots es diuen Trump”.

stats