Assalt al capitoli

Trump, cada cop més insurrecte

Les sis audiències televisades posen en el punt de mira el rol de l'expresident en l'assalt al Capitoli

3 min
Partidaris de Trump assaltant el Capitoli el 6 de gener

Nova YorkNingú s’esperava que les audiències públiques del comitè del Congrés dels Estats Units que investiga l’atac al Capitoli del 6 de gener donessin unes revelacions tan sucoses, capaces de generar un flux constant de titulars i acaparar l’atenció dels nord-americans durant setmanes. Alguns experts ja les han posat al nivell de les que es van fer durant l’escàndol de Watergate (1973) i que van provocar la dimissió del llavors president nord-americà, el republicà Richard Nixon.

Des del primer dia, el 9 de juny passat, amb la presentació en hora de màxima audiència de les principals conclusions de la seva investigació, fins dimarts passat, amb un testimoni explosiu d’última hora, els legisladors han intentat demostrar la connexió entre les mentides de l’expresident Donald Trump sobre les eleccions presidencials del 2020 i la insurrecció del 6 de gener. Però també han revelat els esforços tant d’ell com d’alguns dels seus aliats per anul·lar els resultats electorals i impedir el traspàs de poder.

Després de fer més de 1.000 entrevistes i de recopilar més de 125.000 documents, tant les sis audiències públiques fetes fins ara com les que es faran després del recés del Congrés pel 4 de juliol han revelat nova informació sobre el que va passar aquell dia infame i els dies anteriors. I, sobretot, han plantejat una sèrie de preguntes sobre el rol de Trump en l’atac dels seus seguidors al Capitoli que segurament seran el focus de futures investigacions tant del comitè legislatiu com dels fiscals federals.

El rol de Trump en la insurrecció

El comitè del 6 de gener ha presentat diversos testimonis que mostren que Trump estava informat i directament involucrat en els intents de revertir la seva derrota en les presidencials del 2020. Cassidy Hutchinson, l’exajudant del cap de gabinet de la Casa Blanca, Mark Meadows, ha estat de llarg el testimoni més revelador de tots. Dimarts passat va assegurar que l’expresident va ser informat moments abans de pronunciar el seu discurs a l’Ellipse, a prop del Capitoli, el matí del 6 de gener, que hi havia persones armades amb rifles, pistoles i ganivets entre la multitud. Trump, segons el seu relat, va assegurar als seus agents que li era igual perquè “no són aquí per fer-me mal a mi”. I va demanar que es reduïssin les mesures de seguretat per tal de deixar entrar els seus partidaris a la zona.

Alguns experts legals consultats pels mitjans nord-americans afirmen que aquest testimoni podria obrir un procés penal contra l’expresident, ja que va suggerir que Trump era conscient del perill que podien representar alguns dels seus partidaris per als legisladors i, tot i això, els va demanar que anessin al Capitoli “a lluitar” per ell.

D’altra banda, en audiències anteriors, treballadors del departament de Justícia i càrrecs republicans de Geòrgia i Arizona van parlar de les pressions que van rebre perquè presentessin proves de possible frau electoral per revertir la victòria de Biden. El secretari d'Estat de Geòrgia, Brian Raffensperger, va explicar amb detall una trucada telefònica de gairebé una hora durant la qual el president el va instar a "trobar" els vots necessaris per capgirar el resultat.

Pence és qui va demanar ajuda per defensar el Capitoli

Mentre la multitud trumpista atacava el Capitoli per impedir la certificació dels resultats presidencials, Trump no va moure ni un dit per reforçar la seguretat dels legisladors i del seu exvicepresident, Mike Pence. El president de l'estat major conjunt, Mark Milley, va declarar davant del comitè que va ser Pence qui va demanar ajuda als líders del Pentàgon perquè "sufoquessin" la insurrecció. "El president Trump no només es va negar a dir a la turba que abandonés el Capitoli, sinó que no va fer cap trucada a cap institució del govern dels Estats Units per ordenar que el Capitoli fos defensat", va dir la congressista republicana Liz Cheney, durant la compareixença de Milley.

Congressistes republicans van demanar a Trump l'indult després de l’atac

Cheney, que amb Adam Kinzinger és l'únic congressista republicà que forma part del comitè, també va assegurar que múltiples congressistes republicans van sol·licitar indults a Trump per la seva participació en diferents plans per revertir les eleccions. John Eastman, l’advocat del llavors president, també el va demanar. Eastman va escriure una teoria legal en la qual assegurava que Pence podia bloquejar unilateralment la certificació dels resultats electorals. Els advocats de la Casa Blanca van assegurar a Trump que això no era possible i que era il·legal. Tot i això, ho va intentar igualment i va pressionar fins al final el seu vicepresident.

Testimonis impactants sobre els fets del 6 de gener

Les audiències també han mostrat testimonis impactants sobre la violència que es va viure al Capitoli aquell dia i del perill que van córrer tant els legisladors com Pence. Diversos testimonis, inclosa Hutchinson, han afirmat que, amb tot, Trump va tardar hores a enviar un missatge per demanar als seus partidaris que es retiressin. I davant dels crits de “pengeu Mike Pence” va assegurar que “potser s’ho mereixia”.

stats