Estats Units
Internacional 11/05/2023

Trump converteix una entrevista a la CNN en un míting farcit de mentides i impertinències

Titlla de "boja" E. Jean Caroll, de qui va abusar sexualment, i insisteix que les eleccions del 2020 van ser manipulades

ARA
2 min
L'expresident dels Estats Units Donald Trump en una imatge d'arxiu de l'abril.

BarcelonaL'expresident dels Estats Units i candidat a la reelecció, Donald Trump, ha convertit una entrevista a la CNN en un míting en què ha deixat clar que no té cap intenció de recular, ni en la seva actitud ni en les seves afirmacions controvertides, de cara a la cursa per tornar a la Casa Blanca. La cadena nord-americana ha organitzat i retransmès aquest dijous a la matinada un town hall a Nou Hampshire, un format en què a més de la periodista Kaitlan Collins li han pogut fer preguntes persones del públic, entre les quals molts seguidors seus, que l'han aclamat i han aplaudit les seves respostes.

Durant el programa, que ha durat 70 minuts, Trump ha repetit mentides de manera recurrent, com que els resultats de les eleccions del 2020 van ser manipulats, i ha anunciat que, si torna a ser president, amnistiarà molts dels seus seguidors condemnats per participar en l'assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021. A més, ha insultat la periodista que l'entrevistava i s'ha mofat de l'escriptora E. Jean Carroll, de qui va abusar sexualment als anys 90, segons va concloure aquest dimarts un jurat de Nova York.

"No tinc ni idea de qui és aquesta dona. És una història falsa, inventada", ha dit Trump, que ha titllat Carroll de "boja", enmig d'aplaudiments i riallades de l'audiència. El públic també l'ha aclamat quan, després que Kaitlan Collins li ha preguntat per què havia guardat documents classificats a casa seva, Trump li ha respost dient que ella era "una persona desagradable".

Quan la periodista li ha preguntat si reconeixeria que el 2020 va perdre contra Joe Biden, el polític republicà –que lidera les enquestes tant de les primàries republicanes com de les presidencials del 2024– ha insistit en el missatge que repeteix des de llavors: "Van ser unes eleccions manipulades", ha dit, i ha qualificat d'"estúpid" qualsevol que pensi el contrari. A més, no ha lamentat ni ha mostrat cap mena de penediment respecte a l'assalt al Capitoli, sobre el qual està sent investigat pel departament de Justícia pel seu paper en la insurrecció, ja sigui per acció o per omissió. "Va ser un dia preciós", ha afirmat Trump sobre aquell 6 de gener, referint-se al discurs que va fer als seus seguidors. "Mai he parlat davant d'una multitud tan gran, i això va ser perquè pensaven que les eleccions estaven manipulades [...]. Va ser increïble", ha manifestat.

"M'inclino a indultar-ne molts d'ells", ha afegit, en relació a les més de 300 persones que han estat condemnades per delictes com agressió i sedició per aquells fets. "No puc dir-ho per a tots i cada un d'ells perquè un parell probablement van perdre el control", ha afegit.

Sobre la guerra a Ucraïna, Trump ha evitat posicionar-se a favor de cap de les dues parts. "¿Vol que Ucraïna guanyi aquesta guerra?", li ha preguntat la periodista. "El que vull és que la gent deixi de morir, ucraïnesos i russos. I ho aconseguiré en 24 hores. Necessites el poder de la presidència per fer-ho", ha dit convençut.

stats