Les tropes russes "progressen palpablement" al Donbass

Forces pro-russes de la regió asseguren que controlen ciutats clau de les dues províncies

3 min
Vista de les ruïnes d'una sitja de gra a la ciutat de Sivers'k, al Donbass

Londres¿Ha canviat definitivament el curs de la guerra al Donbass, la part més oriental d'Ucraïna? En els darrers dies i hores hi ha evidències que així podria ser. Ho afirmen des de fonts militars de Kíiv fins a aliats tan entusiastes del president Volodímir Zelenski com el primer ministre britànic, Boris Johnson, que aquest divendres ha assegurat en una entrevista amb Bloomberg que Rússia està fent un "lent però palpable progrés". La situació, de fet, és tan compromesa que els invasors estarien molt a prop d'encerclar completament una de les ciutats clau de la zona, Severodonetsk, la més gran de la província de Lugansk, de 150.000 habitants, que l'artilleria russa està convertint en una segona Mariúpol. Kíiv, de fet, admet que el 90% de la província de Lugansk és ja en mans dels russos.

La ciutat de Liman, a uns 40 quilòmetres de Severodonetsk, un nucli ferroviari molt important, estaria en gran part sota control rus. Malgrat que Kíiv diu que les seves forces encara hi lluiten contra els agressors, l'exèrcit de l'autoproclamada república de Donetsk ha dit al seu canal de Telegram que les forces rebels, amb el suport dels invasors, "han alliberat i pres el control total de 220 assentaments de la zona, inclòs Liman". Tot i així, el governador ucraïnès de la regió ho ha desmentit, també al seu canal de Telegram: "Els russos no podran conquerir la regió de Lugansk en els pròxims dies, tal com han pronosticat els analistes. Tindrem força i recursos suficients per defensar-nos. Tanmateix, és possible que perquè no ens envoltin ens hàgim de retirar" en direcció sud, cap a Bakhmut.

Malgrat les diferents valoracions, del que no hi ha dubte és que Ucraïna està patint molts contratemps a l'est del país. Fins i tot les valoracions de Volodímir Zelenski van sonar la nit de dijous, en el seu habitual missatge en vídeo, més desoladores. El president va afirmar que Rússia està reduint a cendres les ciutats del Donbass. I a principis d'aquesta setmana va posar xifres a la tragèdia assegurant que entre cinquanta i cent soldats perdien la vida al front cada dia.

Cansament d'Occident?

Ucraïna està sent superada pels implacables bombardejos d'artilleria dels russos, que aquest divendres han arribat de nou a Khàrkiv, ciutat alliberada, la segona del país, que torna a patir atacs al centre.

D'altra banda, en zones concretes del Donbass els russos superen per set a un els ucraïnesos, segons Aleksandr Stupun, portaveu de l'estat major de les forces armades d'Ucraïna. La situació militar ha dut Zelenski a demanar més artilleria de llarg abast, demanda que ha compartit amb Johnson, però la televisió estatal russa ha advertit als Estats Units, que sospesa la possibilitat d'enviar a Ucraïna llançacoets múltiples de llarg abast, que travessaria una línia vermella si subministrés aquests sistemes.

Les dues o tres setmanes vinents seran claus per al decurs de la guerra al Donbass. Moscou compta amb molta més artilleria i munició, i al Kremlin dubten que Europa i els Estats Units puguin sostenir econòmicament i militarment gaire temps més l'esforç fet fins ara. En aquest sentit, i segons publica avui la web Meduza, un mitjà rus independent crític amb Vladímir Putin i que opera des de l'estranger, Rússia "planifica una victòria a gran escala a Ucraïna per a la tardor". Segons aquesta informació, fonts pròximes al Kremlin i dins de la mateixa administració Putin creuen possible una victòria a gran escala a Ucraïna abans de finals d'any, inclosa la caiguda de Kíiv.

stats