Estats Units

Les implicacions per a Biden de la troballa d'un segon paquet amb documents classificats

Un fiscal especial investigarà el cas, mentre els republicans anuncien una investigació a la Cambra de Representants

3 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, aquesta setmana

WashingtonEl president dels Estats Units, Joe Biden, ha defugit aquest dijous les preguntes de la premsa sobre els documents de l'època en què va ser vicepresident que han trobat els seus advocats en dues localitzacions i que han entregat al departament de Justícia. S'ha limitat a respondre només una pregunta, insistint que "la gent sap que em prenc els documents classificats molt seriosament. Veurem com es desenvolupa tot això, però tinc confiança".

Malgrat la seva tranquil·litat, és probable que aquest assumpte el persegueixi els dos anys que li queden de presidència, en què patirà un doble escrutini legal (amb la investigació oberta pel departament de Justícia) i polític (a través de comissions a la Cambra de Representants, controlada pels republicans). Per una banda, el fiscal general dels EUA, Merrick Garland, ha nomenat un fiscal especial independent, Robert Hurr, per investigar el cas. Per l'altra, el flamant president de la cambra baixa, Kevin McCarthy, ha titllat Biden d'hipòcrita i ja ha cridat el Congrés a obrir una investigació pròpia.

La llei nord-americana obliga a retornar tots els documents presidencials, siguin classificats o no, un cop s'abandona el Despatx Oval. I les recents troballes indiquen que Biden, tot i haver-se mostrat obert a cooperar amb la justícia, i malgrat assegurar que l'ha "sorprès" l'existència dels documents, ha tingut al seu abast documents confidencials cinc anys després de deixar la vicepresidència. La Casa Blanca assegura que Biden "no sap què hi havia als documents" i que l'administració ha "actuat adecuadament" en transmetre la informació a la justícia.

Un segon paquet a la seva residència privada

Després que dimarts transcendís que s'havia trobat un grup de deu documents al despatx d'un think tank a Washington que ell mateix va utilitzar després de ser vicepresident (entre 2017 i 2020), els seus advocats i col·laboradors van escorcollar altres localitzacions i van trobar dimecres un nou paquet de documents a la seva residència de Delaware. "Van trobar un petit nombre de documents classificats a casa meva i a la meva biblioteca personal –ha admès Biden–. El departament de Justícia n'ha sigut notificat immediatament i ha pres possessió dels documents".

Aquestes troballes estan significant un autèntic terratrèmol polític per al president, que ha volgut desmarcar des del primer moment el seu cas del de Donald Trump, amb qui havia sigut molt crític. L'FBI va trobar aquest estiu milers de documents que l'exmandatari havia estat guardant a la seva residència privada de Mar-a-Lago (Florida). Les paraules que Biden va expressar al setembre, quan va preguntar-se "com és possible que això passi? Com pot ser algú tan irresponsable?", han envellit malament.

En la primera reacció pública després de saber-se l'existència del primer paquet de documents, Biden va assegurar, durant una cimera conjunta amb els presidents de Mèxic i el Canadà, que havia quedat "molt sorprès" en assabentar-se'n. En aquella ocasió va dir exactament les mateixes paraules que ha repetit aquest divendres: "La gent sap que em prenc molt seriosament els documents classificats". A més, va assegurar que desconeixia el contingut dels arxius, que segons avancen diversos mitjans, podria estar relacionat amb Ucraïna, l'Iran i el Regne Unit.

Diferències entre els casos de Biden i Trump

És inevitable la comparació entre els casos de l'actual president i el seu predecessor: tots dos han guardat documents presidencials classificats a la seva residència privada després d'abandonar el Despatx Oval (Trump com a president i Biden com a vicepresident). Tanmateix, hi ha diferències notables, que podrien comportar-los repercussions legals molt dispars.

En primer lloc, hi ha un abisme en el volum de documents que –de moment– s'ha descobert que Biden tenia en possessió (una desena a Washington i "una petita quantitat", que encara no ha transcendit, a Delaware) i els que Trump guardava a Mar-a-Lago. L'FBI va trobar-hi més de 325 documents classificats, molts dels quals amb la designació de "top secret", i milers de documents presidencials de tota mena.

En segon lloc, també ha diferit la reacció dels dos presidents davant el descobriment dels documents: mentre que Trump va negar-se a entregar-los i va bloquejar la investigació judicial, acusant l'FBI de "persecució política", el mateix equip legal de Biden ha estat el que els ha trobat i els ha entregat a la justícia. Tanmateix, se l'acusa de postergar la seva resposta amb finalitats partidistes, atès que la Casa Blanca va saber de l'existència dels documents el 2 de novembre, una setmana abans de les eleccions de mig mandat.

stats