El Tribunal Suprem de Pennsilvània anul·la la condemna contra Bill Cosby, que ja ha abandonat la presó

L'actor, de 83 anys, havia sigut sentenciat el 2018 per haver drogat i abusat sexualment d'una dona l'any 2004

2 min
Bill Cosby ahir a casa seva abans d'adreçar-se als mitjans després que un jutge l'hagi deixat en llibertat

El Tribunal Suprem de l'estat de Pennsilvània ha anul·lat la condemna per abusos sexuals contra el còmic Bill Cosby, icona de la cultura popular nord-americana, que fins ara estava empresonat en una presó estatal prop de Filadèlfia. La decisió del Tribunal Suprem de Pennsilvània ha fet que Cosby, de 83 anys, hagi sortit la de presó després d'haver passat una mica més de dos anys entre reixes. L'actor va ser condemnat el 2018 a un màxim de deu anys de presó, dels quals havia de complir-ne almenys tres, per haver agredit sexualment el 2004 la canadenca Andrea Constand, una de les més de 60 dones que van denunciar l'actor. Constand assegura que Cosby la va drogar abans d'abusar d'ella. La víctima era llavors l'entrenadora de bàsquet de l'equip femení de la Universitat de Temple, on l'actor va estudiar i de la qual s'havia convertit en un important donant econòmic.

En la sentència, reproduïda per l'agència Efe, el Tribunal Suprem de Pennsilvània argumenta que la condemna ha de ser anul·lada perquè, més d'una dècada abans, Cosby havia arribat a un acord amb un fiscal per no ser enjudiciat criminalment pels abusos contra Constand. A més, el Tribunal Suprem creu que Cosby no va tenir un judici just perquè el magistrat llavors encarregat del cas va permetre que testifiquessin, a banda de Constand, cinc dones que deien que eren víctimes dels abusos de l'actor. Més de 60 dones han acusat Cosby d'abusar-ne sexualment entre el 1960 i el 2000, encara que aquests casos no van prosperar perquè havien prescrit i només es van poder portar a judici les al·legacions de Constand.

L'actor es va guanyar el sobrenom de "pare d'Amèrica" pel seu paper com a doctor Cliff a L'hora de Bill Cosby, un programa de la dècada dels 80 que mostrava la vida d'una família afroamericana de classe mitjana i que trencava amb els estereotips amb què la comunitat negra era retratada fins llavors a la televisió. Posteriorment, va caure en desgràcia i es va convertir en el primer famós processat en l'era del moviment #MeToo, que busca donar visibilitat a l'assetjament a les dones i a la desigualtat que han d'afrontar.

stats