Internacional 26/04/2022

Tests massius i acaparament de provisions a Pequín, que tem un nou confinament per covid-19

Les autoritats xineses faran la prova als 20 milions d'habitants després de confirmar un centenar de casos en tres dies

3 min
Cues a Pequín per fer-se un test de covid-19, davant la possibilitat d'un nou confinament.

PequínLa capital xinesa viu en calma tensa esperant previsibles confinaments davant l'augment de casos d'òmicron. La població s'ha llançat a fer compres massives d'aliments, productes sanitaris i, fins i tot, congeladors amb la vista posada en el desproveïment que pateix la població de Xangai sota un llarg tancament.

Proves massives a onze dels disset districtes de la ciutat, que sumen en total uns 20 milions d'habitants, i confinaments selectius d'edificis on es registren casos són les mesures adoptades fins ara pel govern municipal.

N'hi ha hagut prou perquè la població abarrotés dilluns els supermercats i deixés les prestatgeries buides, mentre els empleats s'afanyaven a reposar-les. El comentari més habitual entre veïns, companys de feina, amics o a les xarxes socials és que era millor prevenir i acumular aliments. La llista de consells per fer front a una quarantena elaborada per residents de Xangai s'ha fet viral a Weibo, el Twitter xinès.

Carregat amb dos grans paquets de paper de vàter, Wang Yao es mostrava optimista al sortir del supermercat i afirmava que Pequín, al ser la capital, no serà confinada. Treballa com a dissenyador en una empresa de publicitat i dilluns es va fer la seva primera PCR, de les tres que cal fer durant la setmana. Wang basa el seu optimisme en el fet que hi ha pocs casos i les autoritats han actuat a temps. La confiança no li impedeix donar tota mena de consells i compartir aplis per poder formar part de grups de compres massives que poden ser útils si finalment es decreta el tancament de la capital.

Des del 22 d'abril Pequín ha registrat un centenar de casos confirmats de la variant òmicron. Són xifres baixes, però les autoritats han advertit que l'òmicron pot fer una setmana que s'expandeix per la ciutat, per la qual cosa es preveu un augment exponencial de casos a mesura que es vagi testant la població.

Després del caos de dilluns, dimarts els supermercats tornaven a estar plens a vessar de productes i les cues havien desaparegut.

Bolquers per a un mes

Tang, una professora jubilada, es mostrava tranquil·la. Havia comprat previsorament bolquers per al seu net de poc més d'un any a bon preu, i per a un mes. I recomanava les ofertes que havia trobat per internet, des de caixes de 24 llaunes de tomàquet triturat fins a grans paquets de fideus d'arròs. Mostrava al mòbil com després del caos de dilluns, en què es van esgotar les existències, tornaven a estar operatives les botigues en línia de verdures, fruites, carn o els supermercats tradicionals. La compra en línia a la Xina és un hàbit molt estès entre la població.

La seva única preocupació era el preu de la llet per al net, que en dos dies s’havia triplicat. La seva filla no havia tingut més remei que gratar-se la butxaca i fer acaparament de llet en pols per a almenys mes i mig.

Tot i la febre compradora, també confia que Pequín no visqui un llarg confinament. Si acaba passant, té experiència. La capital xinesa no ha estat mai confinada, només s'ha decretat algun tancament perimetral en algunes àrees quan s'ha detectat algun brot. A ella li va tocar fa un mes i mig. Viu en un dels barris antics de hutongs, les cases baixes tradicionals típiques de la ciutat. Es van detectar tres casos al barri i el van aïllar en quarantena durant 21 dies. No en guarda un mal record perquè reconeix que té la sort que tota la família, inclosos els germans i els oncles, viuen al voltant d'un mateix pati i podien estar a l'aire lliure. També els permetien caminar per dins del barri. Però es mostra crítica amb les mesures del govern i creu que l'aïllament en centres de quarantena no és necessari perquè la variant òmicron no provoca símptomes greus.

És la mateixa crítica que es veu a les xarxes socials, on la censura s'ha d'aplicar per esborrar els atacs cada vegada més amplis contra la política de covid zero que defensa el govern.

A Pequín, el govern municipal ha intentat tranquil·litzar la població assegurant que s'han pres mesures per reforçar l'abastament de productes de primera necessitat. També s’han començat a imposar algunes restriccions, com ara el tancament de gimnasos, la cancel·lació de cerimònies nupcials i la suspensió de competicions esportives o espectacles. S'ha recomanat a les empreses que teletreballin i s'ha demanat a la població no sortir de la ciutat durant els 4 dies festius de l'1 de maig. La por és que les autoritats aprofitin les vacances per tancar la capital.

stats