Un terratrèmol de magnitud 7,3 a Fukushima fa reviure les pors de fa onze anys

Una persona ha mort a causa del sisme, que ha provocat talls de llum a tot el país

ARA
3 min
Un terratrèmol al Japó deixa sense llum dos milions de cases.

BarcelonaUn fort terratrèmol de magnitud 7,3 a l'escala de Richter ha sacsejat aquest dimecres la costa nord-est del Japó i ha fet sonar les alarmes de tsunami. El sisme, que ha fet reviure les pors d'una catàstrofe com la de fa exactament onze anys en aquesta mateixa zona, ha deixat un mort i 13 ferits, segons el primer balanç oficial. El terratrèmol ha fet moure els edificis i ha causat alguns incendis, segons el govern. A més, ha deixat sense llum almenys dos milions de llars a la regió de Kanto, on hi ha la capital, Tòquio.

El sisme, que s'ha produït cap a les 23.36 hores al Japó (15.36, hora catalana), ha tingut l'epicentre al mar, prop de la costa entre les regions de Fukushima i Miyagi (al nord de Fukushima). L'agència meteorològica del Japó ha emès una alerta per tsunami de fins a un metre a les dues prefectures, i ha demanat a tots els habitants que s'allunyessin de la costa. Tot i que el Japó està avesat als moviments sísmics per la seva ubicació sobre diverses plaques tectòniques, l'incident ha fet recordar inevitablement el terratrèmol que l'11 de març del 2011 a Fukushima va desencadenar un tsunami catastròfic que va provocar l'accident nuclear més greu de la història recent a escala mundial, al mateix nivell que el de Txernòbil el 1986. Aquell sisme d'ara fa onze anys, però, va ser de magnitud 9 a l'escala de Richter, unes 500 vegades més potent que el d'aquest dimecres.

La sacsejada s'ha notat fins i tot a Tòquio, a uns 275 quilòmetres de distància, on ha durat uns quants minuts, i també hi ha causat talls d'electricitat a unes 700.000 llars, que l'han recuperat hores després. El primer ministre japonès, Fumio Kishida, ha posat en marxa un equip de treball per seguir de prop la situació i que intenta avaluar l'abast dels danys. En alguns dels vídeos compartits a les xarxes socials es veu com es mouen els edificis i fins i tot en alguns es veuen explosions de fons.

Després del sisme també s'han registrat greus alteracions del transport ferroviari a tot el país. Un tren bala amb unes 100 persones a bord que viatjava entre les estacions de Fukushima i Shiroishi-Zao ha descarrilat, tot i que la companyia operadora JR East ha assegurat que no hi ha hagut víctimes. Les autoritats japoneses també han decidit tancar diversos trams d'autopista per precaució, així com l'aeroport de Haneda, a la capital del país.

Sense incidències a les nuclears

El terratrèmol ha afectat inicialment els sistemes de refrigeració de combustible nuclear a la central atòmica de Fukushima Daini, però el primer ministre japonès ha informat, unes hores després, que no hi havia cap anomalia a les plantes nuclears. L'operadora de la planta ha detectat el problema però l'ha resolt després de recuperar l'alimentació elèctrica. També ha informat d'una falsa alarma antiincendis a la planta de Fukushima Daiichi, la que està en procés de desmantellament des de fa onze anys. El desastre del 2011, amb onades de fins a 14 metres d'alçada, va provocar una inundació en aquesta instal·lació i va fer malbé els reactors nuclears, de manera que va causar l'alliberament de contaminació radioactiva.

Més d'una hora després del terratrèmol, la ciutat costanera d'Ishinomaki ha registrat un petit tsunami de 20 centímetres, igual que en altres zones del litoral nord-est del país. Aquesta localitat és una de les que va quedar més devastades pel desastre del 2011, que va causar més de 19.000 víctimes mortals. A més, 164.000 persones es van veure obligades a abandonar la zona, on encara hi ha àmplies àrees amb l'accés prohibit per la contaminació radioactiva. N'hi ha desenes de milers que no han pogut tornar a casa seva. Les àrees més pròximes a la central nuclear encara tenen nivells de radiació nuclear perillosos per a la salut i el desmantellament de la planta encara trigarà dècades.

A més, el procés de gestió dels residus nuclears i la neteja de l'aigua contaminada al voltant de la central continua suposant un desafiament logístic ingent. Ara fa un any, el govern nipó va decidir abocar al Pacífic un milió de tones d'aigua radioactiva emmagatzemades des de l'accident, cosa que va indignar tant les associacions de pescadors locals com els països veïns. Amb tot, l'executiu japonès va argumentar que era "l'opció més realista" i una decisió "inevitable per aconseguir la recuperació de Fukushima".

stats