Internacional 30/12/2021

Tanca un altre mitjà pro democràcia de Hong Kong després de la detenció de la seva cúpula

La policia acusa 'Stand News' de publicar "informacions sedicioses" en contra de la seguretat nacional

ARA
3 min
El director del mitjà hongkonguès 'Stand News', Patrick Lam, detingut per la policia.

BarcelonaEl diari digital hongkonguès Stand News, un dels pocs mitjans crítics amb Pequín que quedava actiu, ha anunciat aquest dimecres que tanca i acomiada tots els treballadors. Ho fa després que la policia hagi fet una batuda a la seva redacció i a diversos domicilis, i hagi detingut set directius i exdirectius acusats de "conspirar per publicar informacions sedicioses".

El cap del departament de seguretat nacional de la policia de Hong Kong, Steve Li, ha assegurat que Stand News havia publicat notícies i comentaris que incitaven a l'odi contra les autoritats, i s'ha referit a articles que denunciaven un abús de poder per part dels tribunals hongkonguesos en les recents condemnes per les protestes pro democràcia del 2019, que ha considerat acusacions infundades.

A l'operació, en què han participat 200 agents, s'han decomissat ordinadors, telèfons i documents periodístics, i la policia també ha congelat fins a 61 milions de dòlars hongkonguesos (uns 7 milions d'euros) d'actius del mitjà. La policia no ha confirmat els noms dels detinguts, però diversos mitjans han informat que hi figuren els directors anterior i actual, Chung Pui-kuen i Patrick Lam, i diversos membres i exmembres de la junta directiva, com l'estrella del pop esdevinguda icona pro democràcia Denise Ho, l'advocada i exdiputada Margaret Ng, i Chan Pui-man, que va ser editora associada del també diari opositor Apple Daily -liquidat al juny després d'una investigació de seguretat nacional-, que ja estava en presó provisional.

Repressió a la dissidència

Creat el 2014 com una organització sense afany de lucre, Stand News és un dels pocs mitjans afins a l'oposició prodemocràtica i crítics amb Pequín que quedaven operatius a l'antiga colònia britànica després que la Xina imposés, a mitjans de l'any passat, la polèmica llei de seguretat nacional, que preveu penes fins i tot de cadena perpètua per a diversos delictes, entre els quals hi ha el de secessió.

En un comunicat, Stand News ha agraït el suport dels lectors i ha subratllat la seva línia editorial "independent" i "compromesa amb la protecció dels valors fonamentals de Hong Kong com la democràcia, els drets humans, la llibertat, l'estat de dret i la justícia".

La policia també ha interrogat l'editor de Stand News i president de l'Associació de Periodistes de Hong Kong, Ronson Chan Ron-sing, però finalment no l'ha arrestat. L'associació ha expressat la seva "profunda preocupació" per les nombroses detencions de treballadors de mitjans i batudes a redaccions durant l'últim any. El tancament l'any passat d'Apple Daily va generar crítiques d'organitzacions com Reporters sense Fronteres i el Comitè per a la Protecció dels Periodistes, que van instar els països democràtics a prendre mesures per obligar la Xina a canviar les seves polítiques de repressió contra la llibertat d'expressió a Hong Kong.

El secretari en cap del govern de Hong Kong, John Lee -número dos de la cap de l'executiu, Carrie Lam-, ha aplaudit l'operació de la policia. "Qualsevol persona que intenti utilitzar la feina dels mitjans com una eina per perseguir el seu propòsit polític o altres interessos contraris a la llei, especialment els delictes que posen en perill la seguretat nacional, són l'element maligne que danya la llibertat de premsa", ha dit.

Des que va entrar en vigor la llei de seguretat nacional, les autoritats de Hong Kong han intensificat la repressió contra qualsevol forma de dissidència. La majoria de dirigents de l'oposició prodemocràtica estan detinguts, a l'exili o han deixat la política. I amb el resultat de les eleccions de fa deu dies, marcades per la baixa participació, Pequín s'assegura el silenci del Parlament d'aquesta regió, que no tindrà pràcticament cap veu crítica amb la Xina.

stats