Talls de llum a tot Ucraïna per estalviar energia i reparar les infraestructures bombardejades

Kíiv imposa les primeres restriccions després dels atacs russos a les portes de l'hivern

ARA
3 min
Un grup de dones amb una estufa de llenya en un soterrani on es refugien dels bombardejos a Mikolàiev.

BarcelonaEl govern ucraïnès ha imposat restriccions de consum elèctric arreu del país, després dels atacs russos, que han destruït bona part de la infraestructura de llum i calefacció. Per primer cop des de l'inici de la invasió, s'ha limitat el subministrament en totes les regions entre les 7 i les 11 del matí. L'operador Ukrenergo va demanar a la població que la nit passada carreguessin aparells i bateries, tinguessin a punt mantes i abrics i preparessin reserves d'aigua. Si el consum no baixa prou es poden produir talls, ha advertit l'oficina del president Volodímir Zelenski.

Mentrestant, l'exèrcit ucraïnès continua avançant sobre la ciutat de Kherson, al sud del país, la primera gran localitat ucraïnesa que va caure sota ocupació russa i que ara Moscou pot perdre, tot i que se la va annexionar a finals de setembre.

Un portaveu d'Ukrenergo ha advertit a la població que "no es pot excloure que a l'inici de l'hivern hàgim de tornar a demanar-vos ajuda amb més freqüència". La gent ja s'està preparant i acumulen a casa material per resistir les baixíssimes temperatures.

Els últims dies Rússia ha intensificat els atacs amb drons i míssils contra les infraestructures d'electricitat i calefacció, que en molts casos són plantes amb aquest doble ús. A l'hivern les temperatures al país poden baixar fins als 20 graus negatius. Dimecres el governador de la regió de Burshtin, a l'oest del país, va denunciar un atac amb míssil contra una gran planta tèrmica. En el seu discurs d'aquesta nit Zelenski ha denunciat la destrucció de tres instal·lacions elèctriques: "Assumim que el terror rus es dirigirà contra les infraestructures elèctriques fins que, amb l'ajuda dels nostres socis, puguem abatre el 100% dels míssils i drons enemics". Zelenski s'adreçarà avui als líders europeus reunits a Brussel·les, que han de decidir si faciliten més armament antiaeri a Kíiv i si l'ajuden a mantenir en funcionament les seves infraestructures energètiques.

Apagada informativa al front de Kherson

Fa dies que Kíiv guarda silenci sobre les seves operacions a Kherson, i no permet l'accés a la premsa internacional per no donar pistes a l'exèrcit rus. Les autoritats locals imposades sota l'ocupació van començar ahir a evacuar la població civil. Però fonts del comandament militar ucraïnès han dit aquest dijous que han matat 43 soldats russos i han destruït sis tancs, entre altre equipament. Les autoritats locals pro-russes imposades sota l'ocupació han assegurat que els ucraïnesos han llançat un atac sobre les localitats de Nova Kamianka i Berislav, a només 70 quilòmetres de la ciutat.

La televisió afí al Kremlin ha publicat imatges de civils creuant en ferri el riu Dnipró, en el que s'ha volgut presentar com un intent de salvar els civils abans que la ciutat es converteixi en un camp de batalla per l'atac ucraïnès. El governador pro-rús, Vladímir Saldo, va dir dimecres que evacuaran entre 50.000 i 60.000 persones en sis dies cap a Rússia. Zelenski ha dit que tot plegat és un "xou de propaganda". El nou comandant en cap de l'exèrcit rus a Ucraïna, el general Serguei Surovikin va admetre en una entrevista televisada que afronten una situació "difícil" a Kherson i segons l'últim informe dels serveis secrets britànics, Moscou s'està plantejant retirar les seves tropes de la ciutat a l'altra riba del riu Dnipró.

Al front de l'est, les tropes de Moscou intenten avançar, per ara sense gaires progressos, sobre els pobles de Bakhmut i Avdíivka, a la regió de Donetsk, que el Kremlin també es va annexionar el setembre. Després que el president rus Vladímir Putin signés dimecres un decret en què imposava la llei marcial en les quatre regions ucraïneses annexionades (Kherson, Zaporíjia, Donetsk i Lugansk), Zelenski ha demanat a la població que si els obliguen a allistar-se "deixin les armes i s'apropin a les posicions ucraïneses".

Acusacions pels drons iranians

Zelsnski ha assegurat que durant aquest mes les defenses antiaèries ucraïneses han abatut 233 drons de fabricació iraniana llançats per Rússia. Ucraïna ha acusat l'Iran davant del Consell de Seguretat de l'ONU d'haver vulnerat la prohibició de transferir a un altre país drons capaços de volar més de 300 quilòmetres. El representant rus ha dit que tots els drons que utilitza el seu exèrcit a Ucraïna han estat fabricats a Rússia.

stats