Tornen els vols internacionals al Kabul dels talibans

El primer avió s'ha enlairat aquest dijous, amb el permís dels extremistes i amb 200 estrangers a bord

3 min
L'avió de Qatar Airways enlairant-se de l'aeroport de Kabul, aquest dijous

SabadellDeu dies després que s'enlairés l'últim avió de l'exèrcit dels Estats Units de l'aeroport de Kabul, un altre aparell ha aixecat el vol aquest dijous des de la capital afganesa. Era un avió de Qatar Airways a bord del qual hi havia unes 200 persones de nacionalitat estrangera, les primeres que han pogut sortir de l'Afganistan (si més no, de manera massiva i organitzada) des que la mitjanit del 30 d'agost els Estats Units van donar per acabada l'operació d'evacuació.

Segons han informat fonts qatarianes, l'aparell té com a destinació l'aeroport de Doha, la capital del petit emirat del golf Pèrsic. Entre els passatgers hi ha nord-americans, alemanys, hongaresos i canadencs, a més de persones d'altres nacionalitats (entre els quals, afganesos) amb permís de residència als EUA.

Els governs de Qatar i de Turquia han enviat equips tècnics a l'aeroport de Kabul, i durant els últims dies han estat treballant per reparar els danys a les pistes, les torres de control i les terminals i per poder reobrir la instal·lació al trànsit comercial. Des de la retirada de les tropes occidentals només hi havien aterrat avions amb material humanitari, però segons ha assegurat aquest dijous, des de la mateixa pista, un funcionari qatarià, a hores d'ara la infraestructura ja està operativa en un 90% i podrà començar a recuperar l'activitat gradualment. A banda del vol d'aquest dijous, n'hi ha previst com a mínim un altre per a divendres. L'enviat especial de Qatar a Kabul, Mutlaq bin Majed al-Qahtani, ha destacat que no són vols d'evacuació, sinó "vols xàrter, comercials", i que els passatgers porten "targetes d'embarcament".

Segons l'agència Associated Press, una font nord-americana ha explicat que dos alts càrrecs dels talibans han contribuït a permetre que l'avió es pogués enlairar. Els nous governants de l'Afganistan han assegurat fins ara que no posaran traves perquè qualsevol persona amb autorització per viatjar pugui sortir del país, un compromís que les potències occidentals no es cansen de recordar-los. Durant l'última setmana, però, centenars de persones (majoritàriament afganesos, tot i que també hi havia alguns nord-americans) han vist com els talibans els impedien volar des de l'aeroport de Mazar-e-Xarif, al nord del país. Malgrat que en els 17 dies que va durar l'operació d'evacuació des de Kabul les tropes occidentals van ajudar a fugir de l'Afganistan unes 124.000 persones, alguns estrangers i milers d'afganesos en situació de risc (perquè van col·laborar amb les forces occidentals durant la guerra, entre altres motius) no van poder marxar.

Protestes reprimides

Durant els últims dies s'han multiplicat les manifestacions de rebuig als nous governants de l'Afganistan, i davant d'aquesta situació l'executiu interí que es va presentar dimarts (i que està format únicament per membres de l'ala dura de l'organització integrista) ha prohibit qualsevol acte de protesta que no hagi rebut un permís explícit de les autoritats. Tot i així, aquest dijous s'han registrat noves protestes, tant a Kabul com en altres punts del país.

Els periodistes Neamat Naqdi i Taqi Daryabi mostren els morats que els han quedat després d'haver sigut apallissats per talibans

També aquest dijous s'han fet públiques les fotografies de dos periodistes del mitjà afganès Etilaat Roz amb els cossos plens de morats, conseqüència de les pallisses que van rebre després de ser detinguts dimecres mentre cobrien una manifestació de dones a Kabul. Un d'ells, Taqi Daryabi, ha explicat a Reuters que un grup d'unes vuit persones els van estar colpejant durant uns deu minuts. "Ens van pegar amb pals, amb tota la seva força, fins que van veure que estàvem inconscients", ha assegurat, i lamenta que, després d'això, "la poca esperança que tenia sobre el futur dels mitjans i el periodisme al país s'ha esfumat".

stats